Γιατί πρέπει να εντάξεις το “ημερολόγιο ευγνωμοσύνης” στη ζωή σου

Γιατί πρέπει να εντάξεις το "ημερολόγιο ευγνωμοσύνης" στη ζωή σου

Το ημερολόγιο ευγνωμοσύνης μπορεί να έχει σημαντικά μακροπρόθεσμα οφέλη στην ψυχολογία σας.

Εσύ νιώθεις ευγνώμων κάθε μέρα; Πολλές φορές μπορεί να σου φαίνεται δύσκολο να βρίσκεις λόγους, λόγω των προκλήσεων της καθημερινότητας. Όμως οι λόγοι για να νιώθεις ευγνωμοσύνη δε χρειάζεται να είναι πάντα κάτι εντυπωσιακό. Μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό όσο μια ηλιόλουστη μέρα, ένα καλό γεύμα ή ένα χαμόγελο από έναν άγνωστο. Το κλειδί είναι να εστιάσεις στα θετικά, σε αυτά που σου προκαλούν χαρά και ηρεμία.

Αφιερώνοντας χρόνο για να αναγνωρίσεις τα θετικά στην καθημερινότητά σου μπορεί να αλλάξεις τη νοοτροπία σου γύρω απ’ τα πράγματα, μετατοπίζοντας την εστίασή σου από αυτό που σου λείπει, σε αυτό που έχεις ή από αυτό που θέλεις, σε αυτό που χρειάζεσαι. Αυτή η απλή πράξη μπορεί να έχει εκπληκτικά ισχυρό αντίκτυπο στη συνολική ευημερία σου.

Πώς μπορείς να ξεκινήσεις; Ευτυχώς, δεν χρειάζεσαι ακριβό ή πολύπλοκο εξοπλισμό για το ημερολόγιο ευγνωμοσύνης, μόνο ένα στυλό και ένα σημειωματάριο. Ή, αν προτιμάς, έναν υπολογιστή ή μια εφαρμογή. Το σημαντικό είναι αυτό που γράφεις και ΝΑ το γράφεις. Μπορείς να επιλέξεις τη χρονική στιγμή του πρωινού ή λίγο πριν κοιμηθείς για να έχεις τη δυνατότητα να αναστοχαστείς πάνω στη μέρα σου. 

Ποια είναι τα σημαντικά οφέλη αυτής της συνήθειας;

1. Ενισχύει την ευτυχία: Το να γράφεις τακτικά αυτά για τα οποία είσαι ευγνώμων μπορεί να σε βοηθήσει σημαντικά να μετατοπίσεις την εστίασή σου από το τι πάει στραβά σε αυτό που πηγαίνει σωστά, κάτι που μπορεί να ανεβάσει σημαντικά τη διάθεσή σου και τη συνολική αίσθηση χαράς.

2. Μειώνει το άγχος: Η εστίαση στην παρούσα στιγμή και στα καλά πράγματα που συμβαίνουν γύρω σου μπορεί να είναι μια χαλαρωτική εμπειρία, μειώνοντας τα επίπεδα του στρες.

3. Βελτιώνει τον ύπνο: Το ημερολόγιο ευγνωμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερο ύπνο. Αφιερώνοντας λίγα λεπτά κάθε βράδυ γράφοντας τους λόγους για τους οποίους είσαι ευγνώμων μπορεί να δώσει θετικό τόνο στις σκέψεις σας, βοηθώντας σε να ηρεμήσεις το μυαλό σου και να σε προετοιμάσει για έναν ξεκούραστο βραδινό ύπνο.

4. Ενισχύει την αυτογνωσία: Η τακτική έκφραση ευγνωμοσύνης μπορεί να σου επιτρέψει να σκεφτείς την ημέρα σου, τις σχέσεις σου και τη ζωή σου. Αυτό μπορεί να προσφέρει πολύτιμες γνώσεις για το τι έχει μεγαλύτερη σημασία για σένα και τον τρόπο με τον οποίο σχετίζεσαι με τον κόσμο γύρω σου. 

5. Καλλιεργεί την αισιοδοξία: Το ημερολόγιο ευγνωμοσύνης μπορεί να σε βοηθήσει να μετατραπείς μακροπρόθεσμα σε πιο αισιόδοξο άτομο. Όταν αναγνωρίζεις και εκτιμάς με συνέπεια τα καλά στη ζωή σου, αρχίζεις φυσικά να περιμένεις να συμβούν περισσότερα θετικά πράγματα.

6. Δυναμώνει τις σχέσεις: Η έκφραση ευγνωμοσύνης για τους ανθρώπους στη ζωή σου μπορεί να σε βοηθήσει να ενισχύσεις τις σχέσεις σου μαζί τους. Η αναγνώριση του τρόπου με τον οποίο οι άλλοι συμβάλλουν στην ευτυχία σου, σε βοηθά να εκτιμήσεις αυτές τις σχέσεις πιο ουσιαστικά και μπορεί να σε ενθαρρύνει να εκφράσεις την ευγνωμοσύνη σου απευθείας σε αυτούς.

7. Βελτιώνει τη σωματική υγεία: Μελέτες έχουν δείξει ότι η ευγνωμοσύνη μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη σωματική υγεία. Οι άνθρωποι που καλλιεργούν την ευγνωμοσύνη τους τακτικά τείνουν να ασκούνται περισσότερο και να φροντίζουν καλύτερα την υγεία τους. Αναφέρουν επίσης λιγότερους πόνους, έχουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα και γενικά αισθάνονται πιο υγιείς.

8. Ενθαρρύνει την ανθεκτικότητα: Το ημερολόγιο ευγνωμοσύνης μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας, επιτρέποντάς σου να ξεφύγεις από δύσκολες καταστάσεις. Εστιάζοντας στα θετικά, μπορείς να αναπτύξετε μια ισχυρότερη νοοτροπία για να αντιμετωπίσετε τα σκαμπανεβάσματα της ζωής.

Πηγή: allyou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ