Επίδομα θέρμανσης: Πόσα χρήματα θα πάρουν φέτος τα νοικοκυριά – Όλα τα ποσά [παραδείγματα] –

Επίδομα θέρμανσης: Πόσα χρήματα θα πάρουν φέτος τα νοικοκυριά – Όλα τα ποσά [παραδείγματα]

Aλλαγές έρχονται στο επίδομα θέρμανσης, με την κεντρική διαφορά να αφορά στην ανακατανομή πόρων από την επιδότηση πετρελαίου στην επιδότηση ρεύματος.

Πέρυσι η επιδότηση στο ρεύμα για λόγους θέρμανσης είχε δοθεί μόνο για τρεις μήνες, με το ποσό να κυμαίνεται από 45 ευρώ έως 480 ευρώ.

Επίδομα θέρμανσης: Από 100 έως 1.000 ευρώ για όλες τις μορφές ενέργειας

Από φέτος, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για θέρμανση εισάγεται στο γενικότερο πλαίσιο του επιδόματος θέρμανσης. Έτσι, η επιδότηση θα αφορά όλες τις μορφές θέρμανσης, δηλαδή πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα και θα καλύπτει τις ανάγκες ενός εξαμήνου.

Επίδομα θέρμανσης έως 1.200 ευρώ

Η επιδότηση στο ρεύμα θα είναι κατά 25% υψηλότερη από ότι σε άλλες μορφές ενέργειας και συγκεκριμένα το πετρέλαιο, με πηγές του Υπουργείου Ενέργειας να αναφέρουν πως ο ηλεκτρισμός θα έχει μεγαλύτερη επιδότηση από το πετρέλαιο καθώς το πετρέλαιο περιλαμβάνει μία σοβαρή ατμοσφαιρική επιβάρυνση, ενώ ο ηλεκτρισμός προέρχεται κατά κύριο λόγω από ΑΠΕ.

Ακόμη μια μεγάλη διαφορά είναι ότι αυξάνεται το μέγιστο ποσό της επιδότησης από τα 1.000 ευρώ στα 1.200 ευρώ, άρα το εύρος επιδότησης για φέτος θα είναι από τα 100 έως 1.200 €.

Αλλάζει ο τρόπος πληρωμής

Αλλαγή θα υπάρχει και στον τρόπο πληρωμής του επιδόματος. Η πρώτη δόση θα δοθεί τον Δεκέμβριο (θα είναι περίπου το 60% όλης της περιόδου). Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν 1 ή 2 δόσεις, για τις οποίες θα ληφθούν υπόψη το ψύχος που επικρατεί στα 12.000 σημεία που έχει χωριστεί η χώρα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, οι δικαιούχοι θα κάνουν αίτηση μέσω της ισχύουσας πλατφόρμας.

Κερδισμένοι – χαμένοι και το σύστημα υπολογισμού

Ο ΟΤ παρουσιάζει τις αλλαγές που αναμένεται να έχει η ΚΥΑ που θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες.

Η βάση υπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης θα καθοριστεί από τα 350 ευρώ στα 300 ευρώ για το πετρέλαιο ενώ το βασικό επίδομα για το ρεύμα θα οριστεί στα 380 ευρώ. Βάσει αυτής της μεγάλης αλλαγής, όποιοι παραμείνουν στο πετρέλαιο θα είναι οι χαμένοι της φετινής χρονιάς καθώς θα πάρουν μικρότερο επίδομα σε σχέση με πέρυσι ενώ κερδισμένοι θα είναι όσοι χρησιμοποιήσουν το ρεύμα καθώς το επίδομα τους θα είναι κατά 25% υψηλότερο.

Σύμφωνα με το σύστημα υπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης, το οποίο ισχύει ήδη από τη χειμερινή περίοδο 2020-2021, το ποσό της βάσης υπολογισμού πολλαπλασιάζεται με ένα συντελεστή επιδότησης, το συντελεστή βαθμοημέρας, κλιμακούμενο από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος που επικρατεί σε κάθε περιοχή της χώρας, προκειμένου να προκύψει το ποσό επιδόματος που δικαιούται ο κάθε ενδιαφερόμενος.

Επιπλέον, το ποσό του επιδόματος, όπως διαμορφώνεται μετά τον πολλαπλασιασμό της βάσης υπολογισμού με το συντελεστή επιδότησης, προσαυξάνεται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου κατά 20%. Για όσους δικαιούχους διαμένουν σε περιοχές όπου οι κλιματικές συνθήκες χαρακτηρίζονται το χειμώνα από δριμύ ψύχος και ο συντελεστής επιδότησης είναι ίσος με το 1 ή μεγαλύτερος από το 1, τα ποσά του επιδόματος θα είναι προσαυξημένα περαιτέρω κατά 25% με το μέγιστο ποσό (το ανώτατο όριο) να φθάνει φέτος τα 1.200 ευρώ.

Όποιοι παραμείνουν στο πετρέλαιο θα είναι οι χαμένοι της φετινής χρονιάς καθώς θα πάρουν μικρότερο επίδομα σε σχέση με πέρυσι ενώ κερδισμένοι θα είναι όσοι χρησιμοποιήσουν το ρεύμα καθώς το επίδομα τους θα είναι κατά 25% υψηλότερο.

Ενδεικτικά είναι τα ακόλουθα παραδείγματα για ένα ζευγάρι:

1) Στο κέντρο της Αθήνας (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,43), το επίδομα θα διαμορφωθεί στα 129 ευρώ εάν επιλέξει το πετρέλαιο (151 ευρώ πήρε πέρυσι για πετρέλαιο ) και στα 163,4€ εάν επιλέξει ρεύμα.

2) Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,71), το επίδομα θα ανέλθει σε 213 ευρώ για το πετρέλαιο και 270 ευρώ για το ρεύμα.

3 )Στην Κοζάνη  (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,12), το επίδομα θα διαμορφωθεί στα 420ευρώ για πετρέλαιο και 533 ευρώ εάν επιλεχθεί το ρεύμα.

4) Στο Περτούλι (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,36),το επίδομα για το πετρέλαιο θα ανέλθει στα 510 ευρώ (595 ευρώ-πέρυσι) και στα 647 ευρώ εάν επιλεγεί το ρεύμα ως καύσιμο.

5) Στην Έδεσσα (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,97), το επίδομα για πετρέλαιο θα ανέλθει στα 291 ευρώ(340 ευρώ-πέρυσι) και στα 369 ευρώ εάν επιλεγεί το ρεύμα.

Επίδομα θέρμανσης: Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια φέτος θα παραμείνουν τα ίδια. Τα όρια ετησίου εισοδήματος μέχρι τα οποία θα χορηγείται το επίδομα διαμορφώνονται ως εξής:

·         Για τον άγαμο είναι 16.000 ευρώ

·         Για τους έγγαμους ή τους συνάψαντες σύμφωνο συμβίωσης χωρίς εξαρτώμενα τέκνα το όριο είναι 24.000 ευρώ.

Επίσης για κάθε μονογονεϊκή οικογένεια, το βασικό όριο χωρίς την προσαύξηση λόγω τέκνου ή τέκνων διαμορφώνεται σε 27.000 ευρώ.

Η προσαύξηση των ορίων για κάθε εξαρτώμενο είναι στις 5.000 ευρώ και τα συνολικά εισοδηματικά όρια

Το όριο αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας για τους άγαμους δικαιούχους είναι στις 200.000 ευρώ. Για τους έγγαμους το όριο αντικειμενικής αξίας διαμορφώνεται στα 300.000 ευρώ.

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ