Extreme daytrippers: Η τάση για ημερήσια ταξίδια πολλών χιλιομέτρων με αεροπλάνο εξαπλώνεται

Extreme daytrippers: Η τάση για ημερήσια ταξίδια πολλών χιλιομέτρων με αεροπλάνο εξαπλώνεται

Έχετε σκεφτεί ποτέ να πάρετε μια πτήση εκατοντάδων χιλιομέτρων μακριά και να επιστρέψετε την ίδια μέρα; Αν το έχετε κάνει θα γνωρίζετε σίγουρα την ομάδα Extreme Day Trips που αριθμεί 240.000 μέλη στο Facebook. Σε μια εποχή που όλα κινούνται γρήγορα ο χρόνος είναι πολύτιμος και τα χρήματα περιορισμένα η επιθυμία για ταξίδια δεν έχει χαθεί. Κάποιοι μάλιστα έχουν αποφασίσει να το φτάσουν στα άκρα, κυριολεκτικά.

Ταξιδιώτες των… αιθέρων έχουν καταφέρει να φτάσουν στον προορισμό της επιλογής τους και να επιστρέψουν μέσα σε μια μέρα… Αν και η επίσκεψη σε ένα μέρος για λιγότερο από 24 ώρες δεν είναι καθόλου χαλαρωτικός τρόπος για να δει κανείς τον κόσμο, μερικές φορές είναι ο μόνος τρόπος.

Ένα ταξίδι 24 ωρών δεν είναι σίγουρα χαλαρωτικό είναι όμως ο μόνος τρόπος μερικές φορές

Το Euronews Travel μίλησε με τον ιδρυτή και αρκετά μέλη της ομάδας Facebook Extreme Day Trips με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, για να μάθει τι είναι αυτό που τους κάνει να νιώθουν όμορφα σε αυτά τα «ακραία» ημερήσια ταξίδια.

Γιατί οι άνθρωποι αποφασίζουν να κάνουν τόσο σύντομα ταξίδια;

«Θα έλεγα ότι είναι ακραίο το γεγονός ότι έτσι όπως είναι οι σιδηροδρομικές μεταφορές στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι φθηνότερο να πας στο εξωτερικό αεροπορικώς», εξηγεί ο Nat Bocking, τεχνικός κινηματογράφου από το Suffolk.

Οι τιμές των τρένων στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι συχνά απλησίαστες για πολλούς και, παρά το γεγονός ότι τα σιδηροδρομικά ταξίδια είναι σημαντικά καλύτερα για το περιβάλλον, αποτελεί γεγονός ότι οι πτήσεις στο εξωτερικό μπορεί να είναι πολύ φθηνότερες από ένα εισιτήριο τρένου.

Για τους ανθρώπους με περιορισμένο μπάτζετ μια αεροπορική πτήση μπορεί συχνά να είναι ο μόνος τρόπος για να δουν νέα μέρη και να κάνουν ένα διάλειμμα από την καθημερινή ζωή, ενώ δίνουν νόημα στον ορισμό «ακραίο».

«Πριν ενταχθώ στην ομάδα, σκέφτηκα ότι αυτές οι πτήσεις ήταν φθηνότερες από τα σιδηροδρομικά εισιτήρια… Όταν είδα ότι η Ryanair προσφέρει πτήσεις με μία πένα σκέφτηκα «τι έχω να χάσω;»», λέει ο Nat.

Ο Michael Cracknell, ιδρυτής της ομάδας, πραγματοποίησε το πρώτο του «ακραίο» ημερήσιο ταξίδι το 2002, ταξιδεύοντας στην Ελβετία μέσα σε μία ημέρα.

20 χρόνια αργότερα, το 2022, ξεκίνησε τη σελίδα στο Facebook ως σελίδα για να μοιράζεται την εμπειρία του και, από τότε, η δημοτικότητά της έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

Στην Αθήνα από το πρωί μέχρι το απόγευμα

Το πιο ακραίο ταξίδι του μέχρι στιγμής ήταν μια μέρα στην Αθήνα – μια πτήση περίπου τεσσάρων ωρών από το Ηνωμένο Βασίλειο. Παρά την εξαντλητική αυτή ημέρα, ο Michael λέει ότι το ταξίδι, μαζί με τον 80χρονο πατέρα του και τα δύο αδέλφια του, άξιζε τον κόπο.

«Είχαμε αρκετό χρόνο εκεί για να δούμε την Ακρόπολη και τον εθνικό κήπο. Είχαμε επίσης ένα καταπληκτικό γεύμα τριών πιάτων σε ένα εστιατόριο δίπλα στην Ακρόπολη. Φτάσαμε στο κέντρο της πόλης στις 11.30 π.μ. και έπρεπε να φύγουμε στις 7 μ.μ.», λέει, «ήταν αρκετός χρόνος για να εξερευνήσουμε και να περάσουμε μια υπέροχη μέρα, πράγμα που πραγματικά κάναμε».

Όπως πολλά από τα μέλη της ομάδας, στον Michael αρέσει να προϋπολογίζει τα έξοδα πριν τον προγραμματισμό ενός ταξιδιού.

«Η ολοήμερη εκδρομή [στην Αθήνα] ήταν φθηνότερη από ένα εισιτήριο τρένου με επιστροφή από το Λονδίνο στο Εδιμβούργο -179 ευρώ για το ταξίδι στην Αθήνα έναντι 227 ευρώ για το εισιτήριο του τρένου στο Εδιμβούργο».

Αν και ο Michael παραδέχεται ότι αυτά τα ταξίδια δεν είναι για όλους, πιστεύει ότι οι περισσότεροι πρέπει να το δοκιμάσουν, αν τους δοθεί η ευκαιρία.

«Εφόσον μπορείτε να κοιμηθείτε σε ένα αεροπλάνο, δεν είναι και τόσο άσχημα! Ναι, μπορείς να δεις μερικά καταπληκτικά μέρη και να ζήσεις καταπληκτικά πράγματα».

Η Kari Brown είναι μέλος της ομάδας για πολλά χρόνια και ταξιδιωτική influencer με περισσότερους από 6.000 συνδρομητές στο κανάλι της στο YouTube Kari on Travelling.

Ως influencer, λέει, τα χρήματα που απαιτούνται για τα ταξίδια είναι ένα τεράστιο ζήτημα.

«Έχω μια λίστα με ενδιαφέροντα ταξίδια που θέλω να κάνω, μεταξύ των οποίων κάποια με λιγότερα από 60 ευρώ… να ταξιδέψω στην Ιταλία για πίτσα, στην τιμή της πίτσας», λέει.

Το πιο ακραίο ταξίδι της μέχρι στιγμής

Η Kari έχει αγκαλιάσει τα ακραία ταξίδια και λέει ότι αν και είναι εξαντλητικά αξίζουν τον κόπο.

«Πρέπει να είστε προετοιμασμένοι, να είστε εν κινήσει για 18-24 ώρες. Συχνά φεύγω από το σπίτι μου στις 4 π.μ. για να πάρω την πρώτη πτήση, να περάσω τη μέρα μου βλέποντας μια νέα πόλη και μετά την τελευταία πτήση της επιστροφής, για γυρίσω σπίτι», λέει.

Η Dizzy Clarke, δασκάλα στο επάγγελμα, περιορίζεται στα ταξίδια τα Σαββατοκύριακα και κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών. «Έχω έναν κανόνα, αν οι πτήσεις είναι φθηνότερες από το τρένο για το Λονδίνο, τότε θα πάρω την πτήση», λέει η πενηντάχρονη ταξιδιώτισσα.

«Τα ταξίδια για μένα είναι για να ανακαλύψω ξανά τον εαυτό μου και να του υπενθυμίσω το γεγονός ότι είμαι μια γυναίκα ικανή να ταξιδέψει μόνη της χωρίς να χρειάζεται να μιλάω ή να είμαι υπεύθυνη για κανέναν άλλο», λέει η Dizzy στο Euronews Travel.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι πτήσεις προκαλούν πολύ μεγαλύτερη ζημιά στο περιβάλλον από ό,τι το τρένο και είναι ένας από τους χειρότερους τύπους μεταφοράς για τις εκπομπές αερίων, μαζί με τα αυτοκίνητα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η αεροπορική βιομηχανία εκτιμάται ότι ευθύνεται για περίπου 3-4% των εκπομπών CO2 και έχει συμβάλλει σημαντικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη τις τελευταίες δεκαετίες.

Πολλοί άνθρωποι στην ομάδα του Facebook γνωρίζουν αυτό το γεγονός και κάνουν ό,τι μπορούν για να συμβάλουν στην αντιστάθμιση του δικού τους αποτυπώματος άνθρακα κάθε φορά που ταξιδεύουν με αεροπλάνο.

«Κάθε φορά που πετάω, κάνω δωρεά σε μια φιλανθρωπική οργάνωση για τη φύτευση δέντρων», λέει ο Michael.

Η Kari εξηγεί: «Σε ορισμένες από τις πτήσεις, μπορείτε να προσθέσετε μια δωρεά αντιστάθμιση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ή να φυτέψετε ένα δέντρο. Μου αρέσει η επιλογή να φυτέψεις ένα δέντρο».

Τι συμβουλές έχουν οι extreme daytrippers για όσους θέλουν να το δοκιμάσουν;

Ενώ η ιδέα ενός «ακραίου» ημερήσιου ταξιδιού μπορεί να φαίνεται απρόσιτη για τους περισσότερους από εμάς, τα μέλη της ομάδας λένε ότι είναι πολύ πιο απλό από ό,τι φαίνεται.

Έχοντας κάνει αυτές τις εκδρομές για περισσότερες από δύο δεκαετίες, μπορούμε να πούμε ότι ο Michael είναι κάτι σαν αυθεντία. «Κάντε έρευνα για το τι θέλετε να κάνετε εκ των προτέρων και κάντε ένα απλό πρόγραμμα», συμβουλεύει, «Όταν αποκτήσετε αυτοπεποίθηση, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε πιο προχωρημένα πράγματα που είναι πιο περίπλοκα και πιο μακρινά ταξίδια».

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ