Γιατί οι servicers αυξάνουν τις πωλήσεις δανείων

Γιατί οι servicers αυξάνουν τις πωλήσεις δανείων

Της Αγγελικής Βελεσιώτη

Αλλαγή στρατηγικής, προκειμένου να αυξήσουν τις ανακτήσεις οφειλών και άρα τις επιδόσεις τους, όσον αφορά τη διαχείριση των δανείων που τιτλοποιήθηκαν μέσω του “Ηρακλή”, επιχειρούν το τελευταίο διάστημα οι servicers, δίνοντας έμφαση στις πωλήσεις. 

Όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές στο Capital.gr, τα business plans των τιτλοποιήσεων στηρίχτηκαν στην εξής στρατηγική: ρυθμίσεις, ρευστοποιήσεις ενεχύρων δανείων που δεν εξυπηρετούνται και πωλήσεις. Και ενώ το πρώτο σκέλος φαίνεται να έχει αποτελέσματα (σ.σ.: σύμφωνα με την Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, οι συνολικές ρυθμίσεις δανείων το πρώτο μισό του τρέχοντος έτους έφθασαν τα τρία δισ. ευρώ), εντούτοις οι πλειστηριασμοί στην πράξη δεν λειτουργούν. 

Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν, μεγάλο μέρος των πλειστηριασμών είτε αναστέλλονται για διαδικαστικούς λόγους είτε αποτυγχάνουν λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος. Πιο αναλυτικά, οι πλειστηριασμοί που είχαν προγραμματιστεί μεταξύ Νοεμβρίου 2023 – Φεβρουάριου 2024 κινήθηκαν πτωτικά (7.910 τον Νοέμβριο του 2023, 5.529 τον Δεκέμβριο του 2023, 5.222 τον Ιανουάριο του 2024 και 4.312 τον Φεβρουάριο του 2024), ενώ το ποσοστό των αναστολών κυμαινόταν γύρω στο 50%. Για όσους διενεργήθηκαν το ποσοστό των άγονων υπερβαίνει σταθερά και σημαντικά αυτό των επιτυχημένων (58% έναντι 42% τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο 2023 και τον Ιανουάριο 2024, 57% έναντι 43% τον Οκτώβριο 2023, 61% έναντι 39% το Δεκεμβρίου 2023 και 66% έναντι 34% τον Φεβρουάριο του 2024).

Στο πλαίσιο αυτό, οι servicers αναγκάζονται να προτάξουν τη λύση των πωλήσεων δανείων σε νέους επενδυτές. Μέχρι στιγμής, στη δευτερογενή αγορά έχουν γίνει οκτώ συναλλαγές, αξίας 2,4 δισ. ευρώ, ενώ άλλες 12 συναλλαγές, αξίας 4,4, δισ. ευρώ, είναι σε στάδιο προετοιμασίας ή κοντά στο να κλείσουν. “Οι servicers θα μπορούσαν κάλλιστα να σηκώσουν περισσότερα κεφάλαια από νέους επενδυτές, εάν αφαιρούσαν τη… ρήτρα περί υποχρέωσης διατήρησης στους ίδιους του servicing, ανοίγοντας έτσι την επίμαχη αγορά. Αυτό είναι κάτι που αποθαρρύνει, ενδεχομένως, όσους θα ήθελαν να τοποθετηθούν στη δευτερογενή αγορά κόκκινων’δανείων”, σχολιάζουν στο “Κεφάλαιο” οι παραπάνω πηγές. 

Οι επιδόσεις του “Ηρακλή” 

Ενδιαφέροντα στοιχεία όσον αφορά την πορεία διαχείρισης των δανείων του “Ηρακλή” έδωσε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Hellenic Investment Recovery Advisors (HIRA), Ηλίας Κυριακόπουλος, (σ.σ.: η εταιρεία του “ΑΙΓΙΣ ΣΚ” έχει διοριστεί ως ανεξάρτητος επόπτης του σχεδίου, παρέχοντας τις σχετικές υπηρεσίες της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή).

Ειδικότερα, μιλώντας στο NPL Days Hellas, σημείωσε ότι:

– Από τις 16 τιτλοποιήσεις που έχουν γίνει, οι 10 υποαποδίδουν, που σημαίνει ότι το ποσοστό των ανακτήσεων δεν πιάνει τους στόχους που έχουν τεθεί στα αρχικά business plans των εταιρειών διαχείρισης.

– Οι 7 από τις 10 τιτλοποιήσεις κινούνται κάτω από το όριο ανακτήσεων του 80%. Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό αυτό αποτελεί τον πήχη, ώστε οι servicers να μην έχουν πέναλτι υποαπόδοσης, με μείωση αμοιβών. Βάσει Νόμου, εφόσον οι καθαρές εισπράξεις από την έναρξη της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου υπολείπονται κατά 20% ή περισσότερο των καθαρών εισπράξεων που έχουν προϋπολογισθεί, θα αναβάλλεται η καταβολή τουλάχιστον του 20% της αμοιβής του διαχειριστή.

-Οι μισές από τις 10 τιτλοποιήσεις δεν πιάνουν ποσοστό ανακτήσεων ούτε 50%.

Οκτώ χαρτοφυλάκια στον “Ηρακλή 3”

Το “πράσινο φως” από το υπουργείο Οικονομικών για τη χορήγηση κρατικών εγγυήσεων, στο πλαίσιο του “Ηρακλή 3”, αναμένουν έξι χαρτοφυλάκια και συγκεκριμένα: 

Attica Bank και Παγκρήτια Τράπεζα έχουν ήδη υποβάλει αίτημα για χαρτοφυλάκια, ύψους περίπου 3,7 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, η μεν Attica Bank θα τιτλοποιήσει χαρτοφυλάκιο συνολικής λογιστικής αξίας 2,3 δισ. ευρώ, με τις εγγυήσεις για τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας να υπολογίζονται σε 750 εκατ. Ευρώ, η δε Παγκρήτια Τράπεζα το χαρτοφυλάκιο “Rhodium”, μικτής λογιστικής αξίας 1,38 δισ. ευρώ. 

Εν αναμονή τελεί τόσο το Solar, το διατραπεζικό project με εξασφαλισμένα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, όσο και το Frontier III, ύψους 620 εκατ. ευρώ, ενώ την οδό της τιτλοποίησης ακολουθούν και τα projects Gaia I και ΙΙ της Alpha Bank με “κόκκινα” στεγαστικά δάνεια ύψους 500 εκατ. ευρώ και Leon της Eurobank με “κόκκινα” στεγαστικά, επιχειρηματικά, μικρών επιχειρήσεων και καταναλωτικά δάνεια ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ.

Η σχετική έγκριση από το ΥΠΟΙΚ, βέβαια, έχει ήδη δοθεί για τα χαρτοφυλάκια Frontier II της Εθνικής Τράπεζας και Sunrise III της Τράπεζας Πειραιώς. Το πρώτο αφορά σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ύψους ενός δισ. ευρώ και το δεύτερο σε “”κόκκινα”” δάνεια, ύψους 508 εκατ. ευρώ, για τα οποία οι κρατικές εγγυήσεις διαμορφώνονται συνολικά σε περίπου 500 εκατ. ευρώ (360 εκατ. ευρώ και 143 εκατ. ευρώ αντίστοιχα). 

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με την Κομισιόν για αύξηση κατά ένα δισ. ευρώ των εγγυήσεων της τρίτης φάσης του προγράμματος, από τα δύο δισ. ευρώ στα τρία δισ. ευρώ, με τις εκτιμήσεις να συντείνουν πως η απάντηση θα είναι θετική.

Τα έσοδα για το Δημόσιο 

Έσοδα ύψους άνω των 320 εκατ. ευρώ έχει εισπράξει το Δημόσιο τα τελευταία 2,5 χρόνια ως προμήθειες από τις εγγυήσεις στα τιτλοποιημένα δάνεια του “Ηρακλή”, εκ των οποίων τα 75 εκατ. ευρώ αφορούσαν το α’ εξάμηνο του 2024.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ