Η Βάσω Παπανδρέου και οι σεισμόπληκτοι του 1999

Η Βάσω Παπανδρέου και οι σεισμόπληκτοι του 1999

Το ρολόι έδειχνε 14:56 όταν στις 7 Σεπτεμβρίου του 1999, ο εγκέλαδος ταρακούνησε την Αττική, αφήνοντας πίσω του δεκάδες νεκρούς και αμέτρητες καταστροφές. Τότε, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη κλήθηκε να διαχειριστεί μία από τις πιο δύσκολες στιγμές της Μεταπολίτευσης. Η Βάσω Παπανδρέου ήταν υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

Δεν είναι λίγα τα «μπαρουτοκαπνισμένα» στελέχη του Κινήματος που υπερτονίζουν την ουσιαστική συμβολή της στην αντιμετώπιση αυτής της πρωτόγνωρης κοινωνικής κρίσης με επίκεντρο την Πρωτεύουσα της χώρας. Μάλιστα, κάποια εξ αυτών, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, σημείωσαν ότι οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες της εκείνη την περίοδο δείχνουν το μέγεθος της κοινωνικής ευαισθησίας που την χαρακτήριζε σε όλη της την πορεία.

Άλλωστε, η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για την απώλειά της υπενθυμίζει, όπως λένε, ότι η Βάσω Παπανδρέου ήταν ένα πολιτικό πρόσωπο που έδινε προτεραιότητα στην στήριξη της κοινωνίας.

Τότε, τις μέρες της ανείπωτης τραγωδίας, όπως εξιστορούν στο in στελέχη του κόμματος που βρέθηκαν δίπλα της, η ευαισθησία, που επέδειξε η Bάσω Παπανδρέου απέναντι στους πληγέντες, ήταν ενδεικτική όχι μόνο της αντίληψης που είχε για την έννοια της πολιτικής ευθύνης, αλλά αποτελούσε και αναπόσπαστο στοιχείο της προσωπικότητάς της.

Στις σεισμόπληκτες περιοχές από τις πρώτες ώρες

Tις πρώτες ώρες, λίγο μετά την ανείπωτη καταστροφή, η υπουργός Εσωτερικών είχε βρεθεί στις σεισμόπληκτες περιοχές των Αχαρνών, της Μεταμόρφωσης, της Λυκόβρυσης και της Φιλαδέλφειας, αντικρίζοντας το μέγεθος της καταστροφής. Πρόκειται για περιοχές που μετρούσαν πέρα από γκρεμισμένες πολυκατοικίες και γκρεμισμένα εργοστάσια, αρκετές απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Υπήρχε η απαίτηση αλλά και η ηθική υποχρέωση εκ μέρους της Πολιτείας να εκπονηθεί ένα σχέδιο ουσιαστικής στήριξης των ανθρώπων, που είτε είχαν χάσει την περιουσία τους, είτε θρηνούσαν για τις οικογένειες τους. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του τότε πρωθυπουργού σε κυβερνητική σύσκεψη ότι «δεν με ενδιαφέρει τι θα μας αποδώσει αυτή η ιστορία. Με ενδιαφέρει να πάρουμε μέτρα, τα οποία να μπορούν να υλοποιηθούν από αύριο κιόλας».

Τους επόμενους δύσκολους μήνες, η Βάσω Παπανδρέου πρωτοστάτησε σε νομοθετικές πρωτοβουλίες με στόχο την υλική στήριξη και χρηματοδότηση των σεισμόπληκτων. Χαρακτηριστικές ήταν οι προκηρύξεις που είχαν βγει, προκειμένου οι άνθρωποι, που έχασαν συγγενικά πρόσωπα Α’ βαθμού, να απορροφηθούν στο δημόσιο, σε υπηρεσίες και οργανισμούς.

Αντίστοιχα, είχε συμβάλλει από το μετερίζι της και είχε συνεργαστεί με τους αρμόδιους υπουργούς, προκειμένου παιδιά, τα οποία βρέθηκαν σε οικονομικό αδιέξοδο και χωρίς οικογένεια να μπουν στο πανεπιστήμιο και να τους δοθεί η δυνατότητα να ξανά χτίσουν τη ζωή τους.

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ