Κλειστή παραμένει εδώ και ένα χρόνο η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μετά τις περυσινές πλημμύρες – Διαμαρτυρία από φοιτητές

βιβλιοθήκη- φοιτητές

Η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα από το 1920 στο κέντρο του Βόλου, παραμένει κλειστή για περισσότερο από ένα χρόνο, λόγω των ζημιών που προκάλεσαν οι καταστροφικές πλημμύρες του περυσινού Σεπτεμβρίου.

Φοιτητές, μέλη της Πανσπουδαστικής, μετά από πολλές προσπάθειες να ενημερωθούν από την πρυτανική αρχή, για το πότε η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα επαναλειτουργήσει, χωρίς να λάβουν, όπως υποστηρίζουν, απάντηση, χθες πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας.

Ο Γιώργος Νικολούλης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του φοιτητικού συλλόγου του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, τόνισε: «Χθες, ως μέλη της Πανσπουδαστικής, διαμαρτυρηθήκαμε για την κατάσταση που επικρατεί εδώ και ένα χρόνο. Η βιβλιοθήκη είναι κλειστή, και πολλοί φοιτητές αναγκάζονται να δανείζονται βιβλία από αλλού ή ακόμη και να πληρώνουν για να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά. Απαιτούμε ένα χρονοδιάγραμμα για την επαναλειτουργία της βιβλιοθήκης. Επιπλέον, είναι ελάχιστοι οι φοιτητές που διαμένουν στη φοιτητική εστία, με πολλούς να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης».

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Μαριετάκης, γραμματέας του συλλόγου διοικητικού προσωπικού και εργαζόμενος στη βιβλιοθήκη, υπογράμμισε την αξία της κινητοποίησης των φοιτητών, τονίζοντας: «Το γεγονός ότι η βιβλιοθήκη παραμένει κλειστή για ένα χρόνο είναι σοκαριστικό. Πριν τις πλημμύρες, εξυπηρετούσε καθημερινά εκατοντάδες φοιτητές, καθηγητές, ερευνητές και πολίτες. Πρέπει να γίνουν άμεσες ενέργειες από τους αρμόδιους για την επαναλειτουργία της. Το κτίριο δεν έχει ούτε ρεύμα, και μετά την απομάκρυνση του κατεστραμμένου εξοπλισμού και βιβλίων, είναι γυμνό».

Μετά την κινητοποίηση, εκπρόσωποι των φοιτητών είχαν συνάντηση με τον πρύτανη. Σύμφωνα με την πρυτανεία, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα και οι μελέτες για την επαναλειτουργία της βιβλιοθήκης είναι σε εξέλιξη.

Το θέμα της μη λειτουργίας της πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης έφερε στη Βουλή ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, υποστηρίζοντας ότι: «Οι πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023 προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στον ηλεκτρολογικό σταθμό του κτιρίου. Εδώ και πάνω από ένα χρόνο, η βλάβη αυτή δεν έχει αποκατασταθεί, στερώντας από τη φοιτητική κοινότητα τον αναγκαίο χώρο μελέτης και έρευνας. Η εικόνα φοιτητών που μελετούν σε διαδρόμους ή κενές αίθουσες δεν τιμά το ακαδημαϊκό προφίλ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που έχει διακριθεί διεθνώς. Η βλάβη εμποδίζει επίσης τη λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος δανεισμού, με κίνδυνο απώλειας πολύτιμου επιστημονικού υλικού».

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ