«Οι επιστροφές στην Τουρκία πρέπει να γίνονται»

Στην εξουσία για τέταρτη φορά

Ως μαύρη τρύπα στην (ευρωπαϊκή) στρατηγική διαχείρισης του μεταναστευτικού που πρέπει να κλείσει το συντομότερο αντιμετωπίζει η Αθήνα το θέμα των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο. Το ζήτημα δεν αντιμετωπίζεται ούτε από το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, την εφαρμογή του οποίου ζητεί σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα. Η πολιτική επιστροφών ως το κομμάτι «που λείπει από τη συνολική μεταναστευτική πολιτική» ήταν ένα από τα σημεία στα οποία στάθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη Σύνοδο Κορυφής.

«Δεν είμαι επί της αρχής αρνητικός σε καμία καινοτόμα πρόταση» είπε προτού αποχωρήσει από τις Βρυξέλλες το βράδυ και αναφέρθηκε στην «επί της αρχής θετική ιδέα» για κέντρα εκτός ΕΕ στα οποία να κατευθύνονται όσοι έχουν απορριφθείσες αιτήσεις ασύλου και δεν μπορούν να επιστρέψουν απευθείας στις χώρες προέλευσης. Για το μοντέλο συνεργασίας Ιταλίας – Αλβανίας ξεκαθάρισε ότι «πρόκειται για διμερή ρύθμιση» ενώ όπως είχε πει στους Financial Times «δεν ξέρω αν θα μπορούσε να αναπαραχθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Το Politico σχολίασε τις αναφορές ως στροφή 180 μοιρών του Μητσοτάκη μέσα σε λίγες ώρες καθώς στους FT εμφανίστηκε επιφυλακτικός στην ιδέα των κέντρων μεταναστών και το βράδυ την βρήκε ενδιαφέρουσα.

Κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής, μίλησε συγκεκριμένα για πρόκληση που πρέπει να απαντηθεί: η υποχρέωση να γίνονται δεκτές οι επιστροφές όσων δεν δικαιούνται προστασίας στην ΕΕ. Αναφερόμενος στη σημασία συνεργασίας με τρίτες χώρες ανέφερε, κατά πληροφορίες, και το παράδειγμα της Τουρκίας. «Οι επιστροφές στην Τουρκία πρέπει να γίνονται. Και πρέπει να επιμείνουμε» είπε, μιλώντας για δύσκολη διαδικασία συνολικά για όλη την Ευρώπη. Ο Μητσοτάκης τοποθέτησε την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή υλοποίησης «μιας πολύ αυστηρής, αλλά δίκαιης, πολιτικής», εκτιμώντας ότι η Ευρώπη κινείται «αργά αλλά σταθερά στη σωστή κατεύθυνση».

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αφωνία

Αφωνία

Η Ρένα Δούρου αποχαιρέτησε τη Βάσω Παπανδρέου στα σόσιαλ μίντια αναγνωρίζοντας την προσφορά της στο φεμινιστικό…