Πώς να ανακουφίσετε τα παιδιά από άγχος, απογοήτευση κι άλλες δύσκολες συναισθηματικές καταστάσεις

Πώς να ανακουφίσετε τα παιδιά από άγχος, απογοήτευση κι άλλες δύσκολες συναισθηματικές καταστάσεις

5 ενθαρρυντικά πράγματα που πρέπει να κάνετε σε ένα παιδί που νιώθει να το καταβάλουν έντονα συναισθήματα

Τα παιδιά περνούν από πολλά μεγάλα και μικρά πράγματα που μπορεί να αισθάνονται συντριπτικά ή απογοητευτικά. Ίσως πρέπει να περάσουν από ένα τρομακτικό τεστ μαθηματικών ή έχουν άγχος που σχετίζεται με το σχολείο για τον εκφοβισμό που εκτυλίχθηκε στην παιδική χαρά.

Θυμηθείτε, τα παιδιά είναι σφουγγάρια· απορροφούν τόσο πολύ από ό,τι συμβαίνει στο περιβάλλον τους, ακόμα κι όταν νομίζετε ότι δεν ακούνε. Μπορεί να είναι δύσκολο να ξέρετε πώς να τα βοηθήσετε πέρα ​​από το check-in και την υποβολή ερωτήσεων, αλλά υπάρχουν απλά πράγματα που μπορείτε να πείτε για να τους ενθαρρύνετε.

Μιλήσαμε με ειδικούς για τις καλύτερες συμβουλές για τα παιδιά όταν χρειάζονται λίγη παραλαβή. Αν λοιπόν το παιδί σας δυσκολεύεται και χρειάζεται τη βοήθειά σας, εδώ είναι πέντε πράγματα που πρέπει να πείτε.

Επικυρώστε τα συναισθήματά του

Αναγνωρίστε τι είναι αυτό που κάνει το παιδί σας να αισθάνεται απογοητευμένο και επικυρώστε τα συναισθήματά του. Πρέπει πραγματικά να σκάψετε λίγο την αρνητικότητα και να προσπαθήσετε να αποφύγετε να πείτε «δεν πειράζει» ή «είναι εντάξει», καθώς δεν θέλετε το παιδί σας να αισθάνεται ότι διαγράφετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά του.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η επικύρωση είναι κρίσιμης σημασίας επειδή μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της αγωνίας, στην ενίσχυση της μάθησης, στην ενίσχυση της ταυτότητας του εαυτού και στην παροχή μιας αίσθησης συντροφικότητας. Η ακύρωση, από την άλλη πλευρά, λέει σε κάποιον ότι η περιγραφή ή τα συναισθήματά του σχετικά με τις εμπειρίες του είναι «λάθος». Όπως είναι λογικό, αυτό μπορεί να κλιμακώσει αρνητικά συναισθήματα και να βλάψει τις σχέσεις.

Έτσι, αν το παιδί σας πει ότι είναι λυπημένος που έχασε ένα πάρτι γενεθλίων, δείξτε του ότι καταλαβαίνετε. Πείτε κάτι σαν: «Κι εγώ στεναχωριέμαι γι’ αυτό». Στη συνέχεια, προσφέρετε μια δήλωση αντιμετώπισης για να επαναπροσδιορίσετε τη συνομιλία. Πείτε κάτι σαν, «Τι λες να δούμε τι μπορούμε να φτιάξουμε για τα γενέθλια του φίλου σου και να το παραδώσουμε όταν θα είσαι καλύτερα;».

Τονίστε το «κάθε εμπόδιο για καλό»

Ακολουθήστε το εξής μοτίβο:

Επικύρωση συναισθημάτων

Προσφέροντας θετικές επιβεβαιώσεις

Ακολουθήστε μια δραστηριότητα για να τονώσετε τον ενθουσιασμό του παιδιού σας

Επισημάνετε τα καλά που μπορεί να προκύψουν από μια αναποδιά. Όσο κακό κι αν φαίνεται κάτι, υπάρχει πάντα μια καλή πτυχή ή ένα απροσδόκητο όφελος.

Είναι σημαντικό τα μικρά σας να έχουν κάτι καινούργιο να περιμένουν σχεδόν κάθε μέρα. Τα παιδιά βασίζονται σε προβλέψιμες ρουτίνες, οι οποίες τους δίνουν πράγματα να προβλέψουν και να περιμένουν με ανυπομονησία. Έτσι, όταν αντιμετωπίζουν απογοήτευση, το να εισάγουν κάτι για να προβλέψουν μπορεί να τους βοηθήσει να προχωρήσουν.

Κάντε το να συμβεί ακόμα κι αν το «όφελος» είναι απλώς μια οικογενειακή βόλτα μετά το δείπνο, βραδιά ταινίας ή ένα επιτραπέζιο παιχνίδι το μεσημέρι. Θα τους φτιάξει τη μέρα περισσότερο από όσο μπορείτε να ξέρετε.

Ας δοκιμάσουμε ξανά

Όταν το παιδί σας δυσκολεύεται με μια εργασία, είναι χρήσιμο να πείτε κάτι σαν: «Νιώθεις ότι δεν είσαι καλός σε αυτό ακόμα επειδή δεν έχεις εξασκηθεί, αλλά όσο περισσότερο εξασκείσαι, τόσο καλύτερα θα τα πηγαίνεις. Είναι σημαντικό να τονίσετε το «ακόμα» και να ακολουθήσετε ένα παράδειγμα για κάτι που ξεπεράσατε με την εξάσκηση.

Στη συνέχεια, φροντίστε να το αναγνωρίζετε και να το επισημαίνετε όταν το παιδί σας εργάζεται σε κάτι, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Ακόμα κι αν το παιδί σας εξακολουθεί να παλεύει με την αφαίρεση, επικροτήστε την επιμονή του και δείξτε του τη χαρά σας όταν τα καταφέρει.

Απλώς βεβαιωθείτε ότι αφήνετε το παιδί σας να επωφεληθεί από την προώθηση της πρόκλησης και αντισταθείτε στην επιθυμία να αναλάβετε να λύσετε τις ασκήσεις του. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα παιδιά τείνουν να είναι λιγότερο επίμονα όταν οι γονείς αναλαμβάνουν ένα δύσκολο έργο για αυτά.

Μπορείτε επίσης να ανταμείψετε το παιδί σας για τα μικρά επιτεύγματα. Για κάθε σωστή ορθογραφία στη γραπτή εργασία του παιδιού σας, για παράδειγμα, ένα M&M ή ένα jellybean είναι εντάξει! Μερικά παιδιά χρειάζονται λίγη επιπλέον ώθηση, οπότε κάντε ό,τι πρέπει να κάνετε για να τα βοηθήσετε και σταδιακά μειώστε τις λιχουδιές καθώς αρχίζουν να δίνουν πιο σωστές απαντήσεις.

Μπορούμε να είμαστε γενναίοι

Εάν θέλετε το παιδί σας να είνα γενναίο, θα πρέπει να γίνετε παράδειγμα γενναιότητας. Επιτρέψτε στο παιδί σας να δει ότι βγαίνετε έξω από τη ζώνη άνεσής σας.

Το να μάθουν πώς να οδηγούν ένα ποδήλατο χωρίς βοηθητικές ρόδες, το πατίνι είναι τέλειες ευκαιρίες για τα παιδιά να εξασκηθούν στη γενναιότητα. Η δοκιμή νέων πραγμάτων με την οικογένεια μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να στηριχθούν στους γονείς και τα αδέρφια για επιπλέον βοήθεια.

Αν είναι να μάθετε πώς να οδηγείτε ένα δίτροχο, να βγαίνετε έξω μετά το μεσημεριανό γεύμα κάθε μέρα, και περνώντας μερικά λεπτά στα ποδήλατά σας θα δείξετε στο παιδί σας ότι δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Αν το παιδί σας πιστεύει ότι ο χορός το κάνει να δείχνει ανόητο, κάντε ένα χορευτικό πάρτι μαζί του και χορέψτε μόνοι σας (θα του αρέσει να σας κοροϊδεύουν και να ανησυχούν λιγότερο για τον εαυτό τους!).

Όταν συμβαίνουν οι στιγμές που ο χαρακτήρας σας δοκιμάζεται μπροστά στο παιδί σας, δείξτε του τη δύναμη που διαθέτετε για να βγείτε από τη δική σας ζώνη άνεσης – θα δημιουργήσετε μια αίσθηση συντροφικότητας που θα του δώσει γερές βάσεις.

Μπορούμε να μάθουμε να είμαστε ήρεμοι

Τα παιδιά απογοητεύονται συχνά σε όλη την παιδική τους ηλικία καθώς μαθαίνουν να είναι ανεξάρτητα. Ωστόσο, πρέπει να μάθουν να αντιμετωπίζουν την απογοήτευση και να την επεξεργάζονται με παραγωγικούς τρόπους. Μπορείτε να τα βοηθήσετε να επεξεργαστούν τις απογοητεύσεις τους πιο γρήγορα δίνοντας το παράδειγμα.

Αφιερώστε χρόνο για να συνδεθείτε με το παιδί σας, ακούστε τις απογοητεύσεις και τις ανησυχίες του και προσπαθήστε να καταλάβετε γιατί αισθάνεται όπως είναι. Πείτε πράγματα όπως: «Μπορώ να δω ότι νιώθεις αναστατωμένο» ή «Φαίνεσαι πολύ ενοχλημένο».

Η αναγνώριση της διάθεσής τους θα σας βοηθήσει να φτάσετε στον πυρήνα αυτού που τα ενοχλεί. Επιπλέον, η ονομασία του συναισθήματος βοηθά τα παιδιά να μάθουν πώς να διατυπώνουν τις σωματικές αισθήσεις που βιώνουν.

Μερικές ιδέες ηρεμίας:

Καθίστε σε μια αγαπημένη καρέκλα ή σημείο στον καναπέ για να αποσυμπιεστείτε.

Ακούστε ένα αγαπημένο τραγούδι.

Πάρτε 10 βαθιές αναπνοές με κλειστά μάτια.

Αυτές οι πρακτικές διαλογισμού είναι όλες εξαιρετικοί τρόποι για να βοηθήσετε το παιδί σας να ρυθμίσει τα συναισθήματά του. Με τον καιρό, το παιδί σας θα συνηθίσει να πηγαίνει στο ήσυχο μέρος του και να χρησιμοποιεί οποιαδήποτε ηρεμιστική στρατηγική λειτουργεί καλύτερα για εκείνο.

 

Πηγή: allyou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ