Βόλος: Οι δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Ρ. Φεραίου καταγγέλλουν αδιαφάνεια στις μισθώσεις δημοτικών ακινήτων

images (5)

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης  “Ανανέωση και Συνεργασία για τον δήμο μας”: Γιώργος Παπαδάμ , Κώστας Γιάτσιος, Χρήστος Μωραΐτης, Θανάσης Κουβάτας, Δημήτρης Καραβάς, Κώστας Πανομμάτης, Μαργαρίτης Μπαρτζιάλης, και Χάρης Σεσκλιώτης, καταγγέλλουν τη δημοτική αρχή του Δήμου Ρ, Φεραίου για αδιαφάνεια στις μισθώσεις αγροτεμαχίων του δήμου προς τους ιδιώτες.

Στην καταγγελία του μεταξύ άλλων αναφέρουν:  

Συγκεκριμένα, μέσα σε 7 μέρες κλήθηκε η δημοτική επιτροπή του δήμου Ρήγα Φεραίου, να συνεδριάσει 3 φορές συμπεριλαμβάνοντας στην ημερήσια διάταξη θέματα για ανάκληση αποφάσεων που λήφθηκαν πριν από 5 χρόνια ή πριν από 1 χρόνο. Ο δήμαρχος λοιπόν και οι συνεργάτες του αναζητούν τον τρόπο με τον οποίο θα ανακληθούν αποφάσεις της οικονομικής επιτροπής (σημερινής δημοτικής επιτροπής), που είχαν πάρει οι ίδιοι σύμφωνα με τις οποίες οι κύριοι της δημοτικής αρχής είχανε προχωρήσει στην αλλαγή του μισθώματος για αγροτεμάχιο 122 στρεμμάτων στην περιοχή της Κοινότητας Αερινού. Με αποφάσεις, που είναι παράνομες, προχωρήσανε σε αλλαγή του ποσού που αντιστοιχεί στο μίσθωμα παραβιάζοντας τους όρους διακήρυξης της δημοπρασίας. Μετέτρεψαν τη χρήση του αγροτεμαχίου από αρδευτική σε ξερική έτσι ώστε να μειωθεί το ποσό χρέωσης στον ενδιαφερόμενο, κάτι που ζημείωσε το ταμείο του δήμου κατά δεκάδες χιλιάδες ευρώ.  Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η ημερομηνία λήψης της μιας απόφασης, που τώρα ο δήμαρχος θέλει να ανακαλέσει, είναι 4/10/2023, όταν την 8/10/2023 ήταν η ημερομηνία διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών. Δηλαδή ο δήμαρχος 4 μέρες πριν την προσφυγή στις κάλπες λάμβανε αποφάσεις για να αλλάξει τα μισθώματα που καταβάλλονται στο δημο. Η παράταξή μας φυσικά είναι αντίθετη στις επιλογές αυτές, τη στιγμή που οι αποφάσεις έχουν ήδη εφαρμοστεί και καταδικάζουμε τέτοιες κινήσεις αδιαφάνειας και σκοπιμότητας.  Φυσικά η ευαισθητοποίηση του δημάρχου, για προηγούμενες αποφάσεις, δεν προέκυψε ξαφνικά από ενδιαφέρον να αναζητήσει τη νομιμότητα. Προέκυψε επειδή ο δήμαρχος και τα μέλη της οικονομικής επιτροπής κλήθηκαν να καταθέσουν στην εισαγγελία για το συγκεκριμένο θέμα. Το θέμα έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης και αναμένουμε τις εξελίξεις, κάτι που δεν τιμά καθόλου τον ιστορικό δήμο μας.

Με εισήγηση των δικηγόρων, που όρισε η δημοτική αρχή, κρίθηκαν μη νόμιμες οι αποφάσεις έτσι ώστε να μπορέσουν οι κύριοι της δημοτικής αρχής να προβούνε σε νέες χρεώσεις. Το θέμα όμως με τις μισθώσεις αγρών, δεν αφορά μόνο την περιοχή του Αερινού. 

Ζητήσαμε, σαν παράταξη, να ενημερωθούμε από την οικονομική υπηρεσία για τη μίσθωση 200 στρεμμάτων δημοτικών αγρών στην περιοχή της Κοινότητας Καναλίων καθώς και για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος από την αρδευτική γεώτρηση του δήμου. Όπως φαίνεται από τις απαντήσεις που πήραμε από την οικονομική υπηρεσία, διαπιστώνουμε κι εκεί μειώσεις στα μισθώματα, οι οποίες προκύπτουν πάλι με απόφαση της οικονομικής επιτροπής του δήμου.

 Από το 2019 μέχρι το 2023, δεν καταβλήθηκε στο δήμο ούτε ένα ευρώ για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Μετά την υποβολή του αιτήματος μας(2/10/2024) ειδαμε να κατατίθεται(9/20/2024) στο ταμείο του δήμου το ποσό των 45.000€. Χρειάστηκε δηλαδή η παρέμβαση της παράταξής μας για να καταβληθεί το ποσό.  Όλα αυτά τα χρόνια προφανώς ο δήμος Ρήγα Φεραίου πλήρωνε την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος για τη συγκεκριμένη γεώτρηση και δεν γνωρίζουμε για ποιό λόγο δεν καταβλήθηκε το ποσό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος για όλα τα χρόνια; Σε μία περίοδο που οι αγρότες δυσκολεύονται στην πληρωμή του ηλεκτρικού ρεύματος, δεν μπορεί κάποιοι να ευνοούνται από το δήμο. Όσον αφορά στην καταβολή ποσών για την άρδευση του συγκεκριμένου αγρού διαπιστώσαμε ελλείψεις σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΥΑΡΦ.

 Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που ο δήμαρχος ανέβαλε τη συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής για το θέμα της δημοπρασίας εκ νέου των συγκεκριμένων αγρών, όταν η παράταξή μας έθεσε το θέμα της πληρωμής ηλεκτρικού ρεύματος και νερού από τον ιδιώτη που μισθώνει το συγκεκριμένο αγροτεμάχιο. Σε όλα αυτά δηλώνουμε ότι θα σταθούμε απέναντι στη δημοτική αρχή, προστατεύοντας και το τελευταίο ευρώ που πρέπει να εισαχθεί στο ταμείο του δήμου Ρήγα Φεραίου. Ξεκινήσαμε επίσης τον έλεγχο, με αίτημα προς την οικονομική υπηρεσία, για τα χρήματα που έχουν καταβληθεί στο δήμο από τη μίσθωση δημοτικών καταστημάτων. Δεν θα επιτρέψουμε καμία έκπτωση και καμιά απαλλαγή όσον αφορά στην πληρωμή των μισθωμάτων. Θα αναζητήσουμε όλα τα στοιχεία που αφορούν τη μίσθωση δημοτικών καταστημάτων, για όλες τις περιόδους μίσθωσης, χωρίς διακρίσεις και πάντα με γνώμονα το συμφέρον του δήμου. Θα πορευτούμε σύμφωνα με τις απόψεις που καταθέσαμε στην κοινωνία προεκλογικά, πάντοτε  “Έντιμα και καθαρά”. Είναι χρέος μας να υπερασπίσουμε τα οικονομικά του δήμου μας, όπως ο καθένας προστατεύει τα οικονομικά στο σπίτι του και γι αυτό είμαστε αντίθετοι σ’ αυτές τις τακτικές της δημοτικής αρχής που στόχο έχουν την εξυπηρέτηση κάποιων εις βάρος του ταμείου του δήμου“.

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ