Βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ»: Απονέμεται στον Δρ Timothy Shriver, πρόεδρο του οργανισμού Special Olympics

Βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ»: Απονέμεται στον Δρ Timothy Shriver, πρόεδρο του οργανισμού Special Olympics

Η απονομή του Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» στα Special Olympics και τον Πρόεδρο Δρ. Timothy Shriver, θέτει στο επίκεντρο τα δικαιώματα των ατόμων με νοητική αναπηρία και τον στόχο μιας συμπεριληπτικής κοινωνίας

Η βράβευση του οργανισμού που ίδρυσε η Eunice Kennedy Shriver το 1968, συγκεντρώνει στη Θεσσαλονίκη κορυφαίες διεθνείς προσωπικότητες σε μια σειρά εκδηλώσεων που αναδεικνύουν τη δύναμη του αθλητισμού στην αντιμετώπιση των αντιξοοτήτων.

Το 5ο Βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ», που αποσκοπεί στην ανάδειξη των προσώπων και οργανισμών εντός και εκτός Ευρώπης που ενσαρκώνουν τις ευρωπαϊκές και οικουμενικές αξίες, απονέμεται στα Special Olympics, στο όνομα του Προέδρου Δρ. Timothy Shriver. Η Τελετή Απονομής θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024 στη Θεσσαλονίκη, στο Μνημείο της Ροτόντας, σύμβολο πολυπολιτισμικότητας, με την παρουσία κορυφαίων προσωπικοτήτων εντός και εκτός Ευρώπη, και την ενεργή συμμετοχή των ίδιων των αθλητών των Special Olympics.

Σε συνέχεια των προηγούμενων βραβεύσεων με επίκεντρο την Εκπαίδευση, την Επιστήμη, τις Τέχνες και τον Ανθρωπισμό, φέτος το Ίδρυμα Θεοφανώ αναδεικνύει τον κοινωνικό ρόλο του Αθλητισμού, μέσα από το όραμα των Special Olympics για έναν κόσμο υποδοχής, αποδοχής και γιορτής για όλους, ανεξαρτήτως ικανότητας. Ο Δρ. Timothy Shriver, Πρόεδρος των Special Olympics, δήλωσε για την απονομή του βραβείου: «Αποτελεί εξαιρετικά μεγάλη τιμή να παραλάβω, εξ ονόματος των τεσσάρων εκατομμυρίων αθλητών των Special Olympics, τους οποίους εκπροσωπούμε καθημερινά σε ολόκληρο τον κόσμο, το Βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ». Τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία είναι ανθρώπινα δικαιώματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να συμμετέχει στην κοινωνία. Ο καθένας διαθέτει ένα χάρισμα να το εξυμνεί».

Το φετινό βραβείο είναι το πέμπτο βραβείο του Ιδρύματος Θεοφανώ. Τα προηγούμενα έτη το βραβείο απονεμήθηκε στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών «Erasmus» της ΕΕ, στους επιστήμονες που ανέπτυξαν το πρώτο εμβόλιο κατά της Covid – 19, Δρ. Uğur Şahin και Δρ. Özlem Türeci, για τη δημιουργία της West-Eastern Divan Orchestra στον παγκοσμίου φήμης μαέστρο Daniel Barenboim, και στον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών στο όνομα του Γενικού Γραμματέα António Gutteres για τη συνεισφορά του στην παγκόσμια ειρήνη και τη διεθνή συνεργασία.

Ανοίγοντας τον διάλογο για σημαντικά ζητήματα που αφορούν στην κοινωνική ένταξη και τη συμπερίληψη των ατόμων με νοητική αναπηρία, το Ιδρυμα Θεοφανώ διοργανώνει παράλληλα την επόμενη μέρα, Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024 στις 18:00 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης) ανοιχτή για το κοινό εκδήλωση, μια Συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας με τίτλο «Ενταξιακός Αθλητισμός και Συμπερίληψη: Κινητήριος δύναμη για την εξέλιξη του ατόμου και της κοινωνίας, σε μια Ευρώπη που αλλάζει». Κορυφαίοι εκπρόσωποι των Special Olympics, ανάμεσα στους οποίους ο Πρόεδρος, Δρ. Timothy Shriver και η Διευθύνουσα Σύμβουλος, κα. Mary Davis, διεθνείς αθλητές και άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στην κοινότητα των ατόμων με νοητική αναπηρία, θα συνεισφέρουν μέσα από διαφορετικές οπτικές τους στο θέμα, ενώ η συμμετοχή Ελλήνων αθλητών και των οικογενειών τους θα τονίσει το βασικό μήνυμα της δύναμης του αθλητισμού και τους τρόπους με τους οποίους η ένταξη ενισχύει οικογένειες, κοινωνίες, έθνη.

Στο πάνελ συμμετέχουν οι:

Κεντρική Ομιλία: Mary Davis | Διευθύνουσα Σύμβουλος, Special Olympics International

Ομιλητές

Kiera Byland | Αθλήτρια & Μέλος Δ.Σ. Special Olympics International, Πρόεδρος Παγκόσμιου Συνεδρίου Αθλητών (Μεγάλη Βρετανία)

Δρ. Timothy Shriver | Πρόεδρος, Special Olympics International

Δρ. Jacqueline Jodl | Υπεύθυνη Παγκοσμίου Προγράμματος Νέων & Εκπαίδευσης, Special Olympics International

Gilmour Borg | Ηγέτης Αθλητών Special Olympics Μάλτας (Μάλτα)

Διονύσιος Κοδέλλας Πρέσβης ε.τ. | Πρόεδρος, Special Olympics Hellas (Ελλάδα)

Κλέλια Πανταζή | Ολυμπιονίκης Ρυθμικής Γυμναστικής & Διεθνής Κριτής Special Olympics (Ελλάδα)

Συμπεράσματα: Herman Count Van Rompuy| Πρόεδρος Συμβουλευτικής Επιτροπής, Ίδρυμα Θεοφανώ – Επίτιμος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – Πρωθυπουργός του Βελγίου (Βέλγιο) η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη. Απαραίτητη η εγγραφή, με τη συμπλήρωση φόρμας συμμετοχής https://forms.gle/cjp8Qv4tscyHp6nA8)

Τέλος, στο πλαίσιο της απονομής του φετινού Βραβείου θα πραγματοποιηθεί επίσης ένας συμβολικός αγώνας δρόμου, μία «Διαδρομή Ένταξης». Την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου στις 10:30 το πρωί θα διεξαχθεί Μεικτός Αγώνας Δρόμου 1.000μ – Unified® Run – στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης. Στον Μεικτό Αγώνα Δρόμου θα συμμετέχουν αθλητές των προπονητικών προγραμμάτων της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, προπονητές, μέλη οικογενειών των αθλητών Special Olympics Hellas, μαθητές των Σχολείων Ενταξιακού Αθλητισμού, συνεργάτες και φίλοι των Special Olympics.

Ειδήσεις σήμερα:

ΕΟΦ: Προσλαμβάνει 24 επιστήμονες – Αναλυτικά όλη η προκήρυξη

Μυτιλήνη: Το τηλεφώνημα Γεωργιάδη στη γιατρό που έγραψε φάρμακα χιλιάδων ευρώ – Είστε πρώτη και με διαφορά στη λίστα

Έλληνες ασθενείς: Θέλουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα των συλλόγων σε Καναδά, Ηνωμένο Βασίλειο και Σκωτία

Πηγή: ygeiamou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ