“Δεν μίλησε” η S&P για την Ελλάδα

"Δεν μίλησε" η S&P για την Ελλάδα

“Δεν μίλησε” τελικά ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s για την αξιολόγηση της Ελλάδας, με το αξιόχρεο της χώρας να παραμένει  στην πιστοληπτική βαθμίδα ΒΒΒ- (το χαμηλότερο επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας), με θετικές προοπτικές (outlook).

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη αξιολόγηση του οίκου φέτος τον Απρίλιο, η S&P άλλαξε την αξιολόγηση για την Ελλάδα από σταθερή σε θετική, αλλά όχι και το rating του ελληνικού αξιόχρεου. Ο οίκος είχε δώσει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα στις 20 Οκτωβρίου 2023, για πρώτη φορά μετά την έκρηξη της κρίσης χρέους της χώρας την περίοδο 2009-2010.

Επόμενα ραντεβού με οίκους

Στις 22 Νοεμβρίου έρχεται η σειρά της Fitch να αξιολογήσει για δεύτερη φορά για φέτος την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ο αμερικανικός οίκος είναι ο μοναδικός από τους οίκους που είναι αναγνωρισμένοι από την ΕΚΤ, ο οποίος στην πρώτη αξιολόγηση που έκανε στην οικονομία για φέτος τον περασμένο Μάιο, δεν αναβάθμισε το outlook της οικονομίας και φυσικά διατήρησε την πιστοληπτική ικανότητα της οικονομίας στην βαθμίδα ΒΒΒ- (το χαμηλότερο επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας). Στην τελευταία αξιολόγηση της χρονιάς αναμένεται να προχωρήσει στην αναβάθμιση της αξιολόγησης από σταθερή σε θετική, ώστε να έχει ανοιχτό το πεδίο για μια αναβάθμιση του αξιόχρεου, μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Τελευταίο ραντεβού είναι στις 6 Δεκεμβρίου τον γερμανικό οίκο Scope. Ο οίκος έχει αναβαθμιστεί από πέρσι το καλοκαίρι μπαίνοντας στο κλαμπ των “μεγάλων” αφού οι αξιολογήσεις του αναγνωρίζονται επίσημα πλέον από την ΕΚΤ. Η Scope έχει αναβαθμίσει την αξιολόγηση της οικονομίας από τον Ιούλιο, αλλά όπως και όλοι οι υπόλοιποι οίκοι διατηρεί την πιστοληπτική ικανότητα της οικονομίας στην ελάχιστη επενδυτική βαθμίδα. Στη νέα του αξιολόγηση, το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στα σχόλια με τα οποία θα συνοδέψει την αξιολόγηση και τις πιθανότητες που θα δίνει για μια αναβάθμιση της οικονομίας για τους επόμενους 12 μήνες. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ