Στη Λάρισα η 2η Πανελλήνια Συνάντηση Μουσείων και Συλλόγων Φίλων Εθνικής Αντίστασης

Στη Λάρισα η 2η Πανελλήνια Συνάντηση Μουσείων και Συλλόγων Φίλων Εθνικής Αντίστασης

Τιμώντας την 80η επέτειο της απελευθέρωσης της Λάρισας από τη γερμανική Κατοχή ως ζωτικό κομμάτι της τοπικής ιστορίας, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων, το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας και ο Σύλλογος Φίλων Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, διοργανώνουν  τη 2η Πανελλήνια Συνάντηση Μουσείων και Φίλων Μουσείων Εθνικής Αντίστασης με θέμα: «Μια ιστορία για την απελευθέρωση. Τα Μουσεία παρουσιάζουν μια ιστορία για την απελευθέρωση της πόλης τους».

Εκπρόσωποι Μουσείων και Συλλόγων Εθνικής Αντίστασης, δημοσιογράφοι και διακεκριμένοι Πανεπιστημιακοί Ιστορικοί, από τη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, την Κρήτη και την Αθήνα, ανανεώνουν το ραντεβού που δόθηκε στη Λαμία στην 1η Πανελλήνια Συνάντηση Μουσείων και τιμούν με την παρουσία τους τις επετειακές εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια απελευθέρωσης της δικής μας πόλης μας από τη Γερμανική Κατοχή. Μοιράζονται ιστορίες από την απελευθέρωση της πόλης τους και μιλούν για την επόμενη μέρα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι χωριών και πόλεων που έζησαν ολοκαυτώματα και ολοσχερή καταστροφή, για την απελευθέρωση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.

«Στόχος του συλλόγου είναι η ανάδειξη της ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης και των αγώνων, που έδωσε το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ και η ΕΠΟΝ, πολεμώντας ενάντια στον ναζισμό και τον φασισμό», επισήμανε στην ΕΡΤ3 και την εκπομπή «Περίμετρος» η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας, Κατερίνα Εμμανουήλ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Μακεδονίας τόνισε πως η μνήμη είναι και μια υπόσχεση για το μέλλον. «Είναι και μία μέρα διεκδίκησης. Διεκδικούμε την απόδοση δικαιοσύνης στον τόπο μας. Η σημερινή ομοσπονδιακή Γερμανία οφείλει ως καθολικός διάδοχος του Γ’ Ράιχ σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες να αποδώσει δικαιοσύνη στη χώρα μας, να αποζημιώσει τα θύματα, να αποδώσει το κατοχικό δάνειο και τους κλεμμένους, λεηλατημένους θησαυρούς μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ρεπορτάζ: Ελπίδα Κουτσογιάννη

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ