Στο στόχαστρο για τα εθνικά ζητήματα τα κόμματα στα δεξιά της Νέας…

Κορυφώνεται η σύγκρουση στη Βουλή

Ο τόνος της απάντησης του πρωθυπουργού, στο πέσιμο της αυλαίας του ευρωπαϊκού συμβουλίου της Πέμπτης, όταν συναντήθηκε με τους δημοσιογράφους και ερωτήθηκε για τα εθνικά, έλεγε πολλά και άφηνε να εννοηθούν ακόμα περισσότερα. 

Ο κ. Μητσοτάκης και συνολικά το Μέγαρο Μαξίμου ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο στρατηγικής. Μια στρατηγική συνολικής αντεπίθεσης, που έχει στόχο τις σαφείς και, συνάμα, σκληρές απαντήσεις σε όσους εξαπολύουν ακραίες βολές εναντίον της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για “μειοδοτική συμπεριφορά” και “υποχωρήσεις στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών ή του Κυπριακού”. Τα απευθείας ραπίσματα, μάλιστα, αλλά και ο αυστηρός τόνος που υιοθετούν πρωθυπουργός και Ηρώδου Αττικού 19, δεν ακουμπάνε μόνο τους κομματικούς σχηματισμούς στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Για πρώτη φορά, έμμεσα αλλά τόσο καθαρά, οι “γαλάζιες” τοποθετήσεις, με σημείο αναφοράς τις αδιαπραγμάτευτες και πάγιες κόκκινες γραμμές, απαντούν και στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Οι πρόσφατες τοποθετήσεις του Μεσσήνιου πολιτικού και οι βαριές εκφράσεις για την ακολουθούμενη εξωτερική πολιτική της χώρας προκάλεσαν τη δεδομένη ενόχληση του Μεγάρου Μαξίμου. Και μπορεί ο κ. Σαμαράς να διαχωρίζεται από αυτούς που ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε “πατριώτες της φακής”, ωστόσο η ουσία παραμένει μία. Να μην προστίθεται πλέον… σταγόνα νερό στον μύλο της εσωστρέφειας και τίποτα να μη μένει αναπάντητο.

Αλλαγή πλεύσης

Παρά το γεγονός ότι μια απευθείας σύγκρουση με τον πρώην πρωθυπουργό δεν βρίσκεται (προς το παρόν;) στις προθέσεις του κυβερνητικού στρατηγείου, το βαρύ κλίμα, συνέπεια των αιχμών που εκτοξεύει σωρηδόν πλέον ο κ. Σαμαράς, είναι ενδεικτικό της πολιτικής και ψυχικής απόστασης που χωρίζει τα δύο στρατόπεδα. Η αρχική αντιμετώπιση του Μεγάρου Μαξίμου και “γαλάζιων” στελεχών απέναντι στη συστηματική μετά τις ευρωεκλογές αποδόμηση κεντρικών οικονομικών, κοινωνικών και εθνικών επιλογών είναι εμφανές ότι πλέον αλλάζει πίστα. 

“Γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχω μια ειλικρινή σχέση με τους προκατόχους μου και έχουν το απεριόριστο δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης άποψης. Και η άποψή τους είναι πάντα σεβαστή, την ακούω με προσοχή. Δεν σημαίνει πάντα ότι πρέπει να συμφωνώ με αυτήν”, είχε σημειώσει ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Ωστόσο οι τοποθετήσεις του Μεσσήνιου πολιτικού, από την Κύπρο, για “λύσεις άδικες και καταστροφικές, όπως αυτές που ακούγεται ότι μαγειρεύονται εκ παραλλήλου και με το Αιγαίο” ή για “ήρεμα νερά που, όταν οδηγούν σε σιωπηλή αποδοχή τετελεσμένων, φέρνουν πάντα τεράστιες φουρτούνες” φαίνεται να ξεχείλισαν το ποτήρι όσον αφορά το όριο της κριτικής. 

“Δεν υπάρχει έστω και μισή δήλωση κυβερνητικού στελέχους που να υπονοεί υποχωρητικότητα”, έσπευσε να σημειώσει ο κ. Μαρινάκης, πριν η… μπαγκέτα περάσει στα χέρια του πρωθυπουργού. “Για τον κ. Σαμαρά θα πω ότι οι απόψεις του είναι σεβαστές. Θέλω να θυμίσω, ήταν τέως πρωθυπουργός, ήταν άνθρωπος ο οποίος συναντήθηκε με τον κ. Ερντογάν, και επί διακυβέρνησης του κ. Σαμαρά και με υπουργό τον κ. Βενιζέλο γίνονταν και διερευνητικές επαφές. Απλά, για να υπενθυμίσω λίγο τι συνέβαινε εκείνη την περίοδο”, επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης. “Δεν πρόκειται ποτέ να βάλουμε στο τραπέζι ζητήματα κυριαρχίας… Δεν πρόκειται ποτέ καν να συζητήσουμε λύσεις επιζήμιες για την Κύπρο”, είναι το σήμα που εκπέμπουν, μιλώντας στο “Κ”, κυβερνητικοί αξιωματούχοι. 

Μεγαλώνει η απόσταση

Οι γέφυρες του παρελθόντος, που σταδιακά κάηκαν ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και τον κ. Σαμαρά, είναι δεδομένο ότι προκαλούν προβληματισμό εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, με τα… ενδοοικογενειακά βλέμματα να είναι στραμμένα (κατά κύριο λόγο) σε βουλευτές που είτε ακούν τις αιχμές του πρώην πρωθυπουργού είτε προβληματίζονται οι ίδιοι από διάφορες πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό, τη δική της σημασία αποκτά η ενημέρωση που θα παράσχει την ερχόμενη Τρίτη ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Γιώργος Γεραπετρίτης, στους “γαλάζιους” που συμμετέχουν στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. 

Σε χρόνο παράλληλο, με δεδομένη τη διάθεση Αθήνας και Άγκυρας να συνεχίσουν τον διάλογο, αλλά και στις σκιές που ρίχνει η τουρκική επιμονή στις πάγιες αναθεωρητικές θέσεις για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ο Χακάν Φιντάν ταξιδεύει στην ελληνική πρωτεύουσα στις 8 Νοεμβρίου, προκειμένου να συναντηθεί με τον Γιώργο Γεραπετρίτη. Η Τουρκία, είτε διά στόματος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είτε μέσω διπλωματικών πηγών, δεν φαίνεται διατεθειμένη να αποσύρει τη λογική περί της αποκαλούμενης συνολικής λύσης, όπου θα συμπεριληφθεί η τουρκική λίστα των διεκδικήσεων, με την ελληνική πρωτεύουσα να δίνει τις δικές της απαντήσεις. “Δεν συζητούμε επ’ ουδενί ζητήματα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων”, τονίζουν παράγοντες. “Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να απεμπολήσει την κυριαρχία της, το δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα δώδεκα ναυτικά μίλια. Αυτό είναι κάτι το οποίο το διατηρούμε ως δικαίωμα. Δεν έχει ασκηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια προφανώς της Μεταπολίτευσης, αλλά αυτό δεν απεμπολεί, ούτε κατά διάνοια, το δικαίωμα το οποίο απορρέει αυτοτελώς από το διεθνές δίκαιο”, διαμηνύει ο κ. Γεραπετρίτης. 

Υψηλοί τόνοι

Σε κάθε περίπτωση, και με αφορμή τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να αφήνει χωρίς απαντήσεις τις κατηγορίες που εκτοξεύουν κόμματα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας ή “ακραίες φωνές που εγκαλούν την κυβέρνηση για μειοδοσία”, επειδή συζητεί με την Τουρκία. Κατά το κοινώς λεγόμενο, όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, “δεν θα παίξουν κάποιοι παιχνίδια” σε βάρος των συμφερόντων της χώρας.

“Έχω μιλήσει και στο παρελθόν για “πατριώτες της φακής”… Σήμερα η Ελλάδα είναι σε θέση να συζητεί με την Τουρκία πολιτισμένα, αλλά και σε μία θέση πολύ πιο ισχυρή απ’ ό,τι ήταν το 2019. Και το ότι το συζητάμε δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε. Ούτε ξεπουλάμε ούτε προδίδουμε κανέναν. Η χώρα έχει πληρώσει πολύ ακριβά στην ιστορία της αυτή την ακραία ρητορική, η οποία δεν υπηρετεί τελικά τα εθνικά συμφέροντα και σίγουρα δεν κομίζει και καμία ουσιαστική εναλλακτική στο τραπέζι… Αυτή είναι η απάντηση προς όλους αυτούς οι οποίοι θεωρούν τους εαυτούς τους πιο πατριώτες από ό,τι είμαστε όλοι εμείς. Υποψιάζομαι ότι σε μια πραγματική κρίση θα ήταν οι πρώτοι που θα έβαζαν την ουρά στα σκέλια”, σημείωσε δηκτικά ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες. Πρόκειται για ένα μήνυμα του κ. Μητσοτάκη σε όσους τυχόν θελήσουν να αποκομίσουν πολιτικό όφελος αμφισβητώντας κεντρικά σημεία της εξωτερικής πολιτικής. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ