Τα μηνύματα των οίκων αξιολόγησης για την οικονομία

Νέα γενιά επενδυτών στα ελληνικά ομόλογα και μετοχές μετά την ανάκτηση της...

Του Τάσου Δασόπουλου

Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής θα κρίνουν αν στο τέλος του δωδεκαμήνου που ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο ο οίκος Standard & Poors θα προχωρήσει στην πρώτη αναβάθμιση της οικονομίας εντός της επενδυτικής βαθμίδας.

Από τις 22 Απριλίου, ο αμερικανικός οίκος είχε αναβαθμίσει την γενικότερη αξιολόγηση της οικονομίας από “σταθερή” σε “θετική” , κάνοντας θετικά σχόλια για την πορεία της οικονομίας και την δημοσιονομική προσαρμογή. Παράλληλα βέβαια, γύρισε και την κλεψύδρα για την πρώτη αναβάθμιση εντός της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο επόμενο 12μηνο. Χθες μη έχοντας ακόμη στοιχεία για να κάνει το επόμενο βήμα δεν προχώρησε στην αναμενόμενη νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας διατηρώντας εμμέσως αμετάβλητη την επενδυτική βαθμίδα και το θετικό outlook.

Τόσο η S&P όσο και οι υπόλοιποι οίκοι που έχουν αναβαθμίσει το Outloοκ της ελληνικής οικονομίας από “σταθερό” σε “θετικό” (DBRS, Scope, Moody’s), τηρούν στάση αναμονής αφού οι διαδοχικές παγκόσμιες κρίσεις συνεχίζονται και μαζί και οι συνέπειες τους στις οικονομίες του κόσμου.

Ξεκινώντας από την πανδημία του κορονοϊού το 2020 και συνεχίζοντας με την ενεργειακή κρίση από το πόλεμο στην Ουκρανία και αμέσως μετά την γενικευμένη, παγκόσμια κρίση πληθωρισμού και τώρα την κρίση στην Μέση Ανατολή, το διεθνές περιβάλλον παραμένει δυσμενές.

Η S&P και οι υπόλοιποι οίκοι αξιολόγησης αξιολογούν και βαθμολογούν εκτός των άλλων και την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας απέναντι σε αυτές τις κρίσεις. Πολύ περισσότερο τώρα, που μαζί με την κρίση της Μέσης Ανατολής η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει και την “δίνη” που δημιουργεί η μεγάλη επιβράδυνση της υπόλοιπης Ευρωζώνης, η οποία αποτελεί βασικό εμπορικό εταίρο της χώρας μας.

Τι θα κρίνει την αναβάθμιση

Συνεπώς η σιωπηλή στάση αναμονής που εξέφρασε με την χθεσινή αξιολόγηση η S&P οφείλεται κυρίως στο ότι θέλει να καταγράψει την “ανθεκτικότητα”  που έδειξε η ελληνική οικονομία σε όλες τις προηγούμενες κρίσεις και στην τρέχουσα “διπλή” κρίση.

Με βάση τα σχόλια του οίκου, βασικά στοιχεία για μια νέα αναβάθμιση θα είναι η συνέχιση της μείωσης του χρέους, η προσήλωση στην συνέχιση βασικών μεταρρυθμίσεων και η περαιτέρω εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών Τούτο δε, με έμφαση στη μείωση των κόκκινων δανείων και στην αντιμετώπιση των αναβαλλόμενων φόρων, οι οποίοι υποβαθμίζουν την ποιότητα των εποπτικών τους κεφαλαίων.

Η S&P αλλά και οι υπόλοιποι οίκοι αξιολόγησης, θέλουν να δουν και τον νέο ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο σε λειτουργία, κυρίως σε ότι αφορά την απόδοση του σε δημοσιονομικό επίπεδο αλλά και το βαθμό συμμόρφωσης στους νέους κανόνες από όλες τις  χώρες και φυσικά και την Ελλάδα.

Η συνέχιση της πορείας της οικονομίας σε ένα περιβάλλον θετικής ανάπτυξης και για το 2024 και το 2025, θα αποτελέσει ακόμη ένα θετικό στοιχείο στα στοιχεία που παρακολουθούν οι οίκοι και θα βαρύνει στις αξιολογήσεις του 2025 οπότε αναμένεται να έχουμε και την πρώτη αναβάθμιση εντός της επενδυτικής βαθμίδας.

Μετά την αξιολόγηση της S&P  o χρόνος κλείνει με άλλες δύο αξιολογήσεις. Η μία θα είναι στις 22 Νοεμβρίου από τον οίκο Fitch, οποίος αναμένεται επίσης να αναβαθμίσει την αξιολόγηση της οικονομίας από “σταθερή” σε “θετική” και στην συνέχεια από την Scope η οποία θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία στις 6 Δεκεμβρίου.


 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ