Τεκμηρίωση του δημοσιονομικού κόστους για την…

Τεκμηρίωση του δημοσιονομικού κόστους για την...

Οι άμεσες προτεραιότητες για έργα και δράσεις του Σχεδίου Ανασυγκρότησης της Ηλείας με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία συζητήθηκαν κατά την διάρκεια της δεύτερης ημέρας του Olympia Forum V.

Στην συζήτηση που συντόνισε η Διευθύντρια Ερευνών της διαΝΕΟσις, Φαίη Μακαντάση, o  Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, ανέφερε πως “έχουμε ζητήσει τα δύο βασικά project που θέλει ο κάθε δήμος. Τώρα δουλεύουμε για την ωρίμανση των project αυτών, αυτό συζητήσαμε και χθες. Προς τον Δεκέμβριο θα καταλήξουμε στον τελικό κατάλογο και μετά θα ανακοινωθούν τα έργα και η προέλευση των χρηματοδοτήσεων. Οι πόροι δεν είναι περιορισμένοι. Από φέτος, το χαρτοφυλάκιο που διαχειριζόμαστε έχει πλέον αυξηθεί στα 600 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση που είναι προς διάθεση κάλυψης των δαπανών που προκύπτουν μετά από φυσικές καταστροφές για αποκατάσταση και ενίσχυσης των περιοχών. Ωστόσο, χρειάζεται μια τεκμηρίωση του δημοσιονομικού κόστους και αυτό κάνουμε αυτή την στιγμή στην Αρχαία Ολυμπία και στην Ηλεία, ώστε να γνωρίζουμε ακριβώς το κάθε έργο. Η κλιματική κρίση αλλάζει τα δεδομένα, άρα στο μέλλον θα υπάρξουν και νέες ανάγκες. Όπου χρειαστεί, αξιοποιούμε πέραν του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και άλλους χρηματοδοτικούς πόρους και άλλα εργαλεία. Αυτό θα κάνουμε και στην περίπτωση της Ηλείας αξιοποιώντας και ευρωπαϊκούς πόρους, έτσι ώστε να στηρίξουμε το εγχείρημα. Έχουμε μπροστά μας δρόμο, τόσο ως προς τον ακριβή σχεδιασμό, όσο και προς την υλοποίηση των έργων”.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής της διαΝΕΟσις, Διονύσης Νικολάου, τόνισε πως η επιλογή των έργων και η προτεραιοποίηση ήταν πρώτη στρατηγική απόφαση, γιατί η μελέτη περιλαμβάνει πλήθος έργων γύρω από συγκεκριμένους άξονες, με γνώμονα την ανάπτυξη της Αρχαίας Ολυμπίας. 

“Τώρα είμαστε στο στάδιο της αφετηρίας. Τα χαρακτηριστικά των έργων ήταν να έχουν εμβληματικό χαρακτήρα και από μόνα τους να αποτελούν πυλώνα μεταρρυθμίσεων. Τα έργα μεταξύ τους πρέπει να έχουν συνάφεια, το ένα να συμπληρώνει το άλλο και όλα μαζί να αποτελούν να μια συνολική ολιστική προσέγγιση. Με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά οι δήμοι έχουν προτείνει τα έργα και έχουν επιλεγεί δύο από  κάθε δήμο και με βάση αυτή τη λογική θα οριστικοποιηθούν, στις 15 Δεκεμβρίου. Άρα, τα έργα είναι η προστασία του παραλιακού μετώπου Ηλείας, και έργα που έχουν σχέση με τον πρωτογενή τομέα συνοπτικά”, πρόσθεσε ο κ. Νικολάου.

Ο δήμαρχος Πύργου, Στάθης Καννής, σημείωσε πως είναι η πρώτη φορά που ενώθηκαν και οι επτά δήμαρχοι της Ηλείας σχεδιάζοντας το μέλλον. “Πλέον μπορούμε να προχωράμε στον σχεδιασμό, προγραμματισμό και υλοποίηση έργων που ο κάθε δήμος έχει προκρίνει ως τα πιο εμβληματικά, για τα οποία μέχρι το τέλος της 5ετιας τουλάχιστον πρέπει να έχει ξεκινήσει το στάδιο της υλοποίησής τους. Έχω εμπιστοσύνη και βλέπω τα μεγάλο ενδιαφέρον του Υπουργού και είμαι αισιόδοξος ότι όλα θα πάνε καλά. Ως νέα δημοτική αρχή προτείναμε καινούργια έργα και το πρώτο είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, που είναι ο ιστορικός περίπατος του δήμου Πύργου, που συμπυκνώνει τρία έργα. Την ανάπλαση του Μανωλοπούλειου νοσοκομείου, όπου αυτό το κτίριο θα συνδυαστεί με την ανάπλαση του πάρκου Ξυστρή  και με τον παλιό σταθμό των τρένων, την αφετηρία του. Συνολικά θα γίνει ανάπλαση των δρόμων που συνδέουν τα τρία παραπάνω”, τόνισε ο κ. Καννής.

Τέλος, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Άρης Παναγιωτόπουλος, ανέφερε πως “αυτή η μελέτη φαίνεται να έχει ουσία γιατί έχει γίνει μια εξαιρετική δουλειά από τον κ. Νικολάου. Η Αρχαία Ολυμπία δέχεται 600.000 με 700.000 επισκέπτες το χρόνο. Από αυτούς ελάχιστοι μένουν στην Ολυμπία. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα στην ανάπτυξη του τόπου και στις επιχειρήσεις ακόμα και στον ίδιο το Δήμο. Θεωρήσαμε ότι τα άμεσα εμβληματικά και αναπτυξιακά έργα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν είναι αυτά που πάντοτε ζητούσαμε, δηλαδή ένα μεγάλο αθλητικό και ένα συνεδριακό κέντρο, γιατί εδώ γεννήθηκαν οι ολυμπιακοί αγώνες. Το δεύτερο μεγάλο έργο που έχει ανάγκη ο νομός και όχι η Ολυμπία, είναι η Τριτοβάθμια εκπαίδευση και η ενεργοποίηση του μνημονίου συνεργασίας που έχει υπογραφεί για τη σχολή στην Αρχαία Ολυμπία, παράλληλα με την ανακαίνιση δύο ξενοδοχείων που βρίσκονται στα χέρια του Δήμου και θα χρησιμοποιηθούν από το Πανεπιστήμιο Πατρών”.

Το Olympia Forum V συνδιοργανώνεται από την εφ. “Πατρίς” και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ