Το οργιώδες παρασκήνιο, τα παζάρια των “27” για το μεταναστευτικό και οι…

Το οργιώδες παρασκήνιο, τα παζάρια των "27" για το μεταναστευτικό και οι...

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Σε ένα δύσκολο ως προς την επίλυσή του… παζλ αναδεικνύεται για τους “27” ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, υπό την πίεση που δημιουργούν στις Βρυξέλλες και στα κράτη-μέλη οι… σαρωτικές εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Μετά από τις πολύωρες εσωτερικές συζητήσεις πίσω από τις κλειστές πόρτες της Συνόδου Κορυφής, αλλά και τις έντονες παρασκηνιακές διεργασίες στη βελγική πρωτεύουσα, αυτό που γίνεται εμφανές είναι ότι η Ένωση χαράσσει ρότα σκλήρυνσης της στάσης της απέναντι στην παράτυπη μετανάστευση, με τους ηγέτες, πάντως, να παραπέμπουν στο… μέλλον την υιοθέτηση μέτρων για την αντιμετώπισή της. 

Τη στιγμή, δε, που ανοίγει η συζήτηση για τους αποκαλούμενους “κόμβους επιστροφών” και οι διαχωριστικές γραμμές και οι διαφορετικές απόψεις παραμένουν, σε κάθε περίπτωση, ενεργές, η βούληση για… ενδοοικογενειακή ενότητα επικράτησε, με τα βλέμματα πλέον να είναι στραμμένα σε δύο ορόσημα. Στην άτυπη Σύνοδο του Νοεμβρίου, αλλά και στο τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, όταν και τα κράτη-μέλη καλούνται πλέον να αρθούν στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων, λαμβάνοντας τις τελικές τους αποφάσεις.

Τα συμπεράσματα

Στην Αθήνα, με το πέρας των χθεσινών εργασιών της Συνόδου Κορυφής, επικρατεί ικανοποίηση για το γεγονός ότι η Ευρώπη έρχεται σταδιακά όλο και πιο κοντά στις εκπεφρασμένες ελληνικές θέσεις για τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος. “Η Ελλάδα από το 2019 υπερασπίζεται μία αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, δίνοντας μεγάλη έμφαση στην εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, δηλαδή στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει σήμερα η Πολωνία, με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού προβλήματος από τη Λευκορωσία και τη Ρωσία, η Ελλάδα τα αντιμετώπισε πρώτη -θέλω να θυμίσω- τον Μάρτιο του 2020. Οπότε δείχνουμε πλήρη συμπαράσταση σε μία χώρα η οποία αντιμετωπίζει αντίστοιχα προβλήματα. Αυτά τα χρόνια, όμως, η πολιτική της Ευρώπης στο μεταναστευτικό άλλαξε και ήρθε πολύ πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις. Αυτό αποτελεί πια ένα αυταπόδεικτο συμπέρασμα, το οποίο προκύπτει και από τα ίδια τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, με το… πέσιμο της αυλαίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι “27” της Ένωσης δίνουν πλέον εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επεξεργαστεί άμεσα μία νέα νομοθεσία γύρω από τα ζητήματα των επιστροφών. Παράλληλα, στα συμπεράσματα της Συνόδου, οι ηγέτες ζητούν “αποφασιστική δράση σε όλα τα επίπεδα για τη διευκόλυνση, αύξηση και επιτάχυνση των επιστροφών από την Ένωση”, με την κυρία Φον Ντερ Λάιεν να επισημαίνει ότι είναι αναγκαία η εξεύρεση μίας κοινής προσέγγισης στο θέμα των επιστροφών και ότι η Κομισιόν θα… στρέψει τα ραντάρ της στη βελτίωση του ισχύοντος πλαισίου, το οποίο είναι πεπερασμένο εδώ και περίπου 20 χρόνια. “Μόνο το 20% των μεταναστών που δεν έχει δικαίωμα παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιστρέψει στις χώρες προέλευσης… Θα έρθουμε με μία νέα πρόταση για επιστροφές”, ήταν το μήνυμα της κυρίας Φον Ντερ Λάιεν.

Εντός και πέριξ της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, πάντως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι παρασκηνιακές διεργασίες, όπως, για παράδειγμα, η έκτακτη συνάντηση ηγετών που συνεκάλεσαν Ολλανδία, Ιταλία και Αυστρία, πριν το κυρίως μενού των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στη συνάντηση συμμετείχαν δέκα χώρες, ανάμεσά τους η Ελλάδα και η Κύπρος, με τη δυσαρέσκεια μίας ομάδας κρατών-μελών απέναντι στο Βερολίνο για τις μονομερείς αποφάσεις του και τους αυστηρότερους ελέγχους που έχει επιβάλει στη ζώνη Σένγκεν να είναι έντονη. 

Παρά το γεγονός αυτό, πάντως, η γερμανική πρωτεύουσα επιμένει στη διατήρηση της συγκεκριμένης στρατηγικής όσον αφορά στα εσωτερικά σύνορα, την ίδια στιγμή που η Αυστρία τάσσεται υπέρ των επενδύσεων σε τρίτες χώρες, η Φινλανδία υπέρ της ενίσχυσης της ασφάλειας στα εξωτερικά σύνορα, μέσα από το χτίσιμο κατασκευών, όπως οι φράχτες και η Πολωνία αναδεικνύει την εργαλειοποίηση, με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη, στον απόηχο των προσωρινών αποφάσεων που έχει λάβει για αναστολή της χορήγησης ασύλου.

Σε χρόνο παράλληλο, στο τραπέζι των ευρωπαϊκών συζητήσεων μπαίνει ως… καινοτόμος λύση το κλειστό κέντρο επεξεργασίας αιτημάτων ασύλου που έχει δημιουργήσει η Ιταλία στην Αλβανία. “Είναι μια καινούργια, ενδιαφέρουσα, θα έλεγα, λύση -εγώ δεν την απέρριψα σε καμία περίπτωση- για τις περιπτώσεις εκείνες των μεταναστών οι οποίοι συλλέγονται σε διεθνή ύδατα -η Ελλάδα κατά τεκμήριο δεν έχει τέτοιου είδους ζητήματα- και των οποίων οι αιτήσεις ασύλου θα τύχουν επεξεργασίας, με βάση το ιταλικό δίκαιο, στην Αλβανία. Όμως, οι άνθρωποι αυτοί, τελικά, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα περάσουν πάλι μέσα από την Ιταλία. Και, να το τονίσω αυτό, είναι μια διμερής συμφωνία μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας. Δεν είναι μια απόφαση η οποία, σε αυτό το επίπεδο, έχει ευρωπαϊκή διάσταση”, σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης. 

“Αυτό το οποίο έχει αξία είναι ότι στην επιστολή της κυρίας Φον Ντερ Λάιεν για τις επιστροφές υπάρχει μια φράση. Ότι θα εξετάσουμε και καινοτόμες λύσεις. Και μέσα στις καινοτόμες λύσεις που μπορούν να εξεταστούν είναι και αυτή η ιδέα των κέντρων εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα οποία θα αποστέλλονται μετανάστες, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου θα απορρίπτονται, εάν αυτοί δεν μπορούν να επιστραφούν κατευθείαν στις χώρες προέλευσής τους. Αυτό είναι ακόμα μια ιδέα, δεν έχει τύχει επεξεργασίας. Επί της αρχής τη βρίσκω θετική. Και προφανώς όταν δούμε τις συγκεκριμένες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα μπορούμε να τοποθετηθούμε”, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, που επιμένει ιδιαίτερα στην ανάγκη επιστροφών και προς την Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας Βρυξελλών-Άγκυρας του 2016. 

“Έχει βελτιωθεί η συνεργασία μας με την Τουρκία στο επίπεδο του προσφυγικού-μεταναστευτικού, αυτό αφορά όμως την επιχειρησιακή διάσταση και την καλύτερη συνεργασία μεταξύ των κρατικών αρχών Ελλάδος και Τουρκίας και κυρίως την καλύτερη συνεργασία με το Λιμενικό… Επιστροφές στην Τουρκία δεn γίνονται. Και θα πρέπει να γίνουν. Προφανώς, αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο μας απασχολεί, το θίγουμε στην Τουρκία, δεν είμαστε μόνο εμείς αυτοί που το θίγουμε, και πιστεύω ότι είναι ένα ζήτημα στο οποίο πρέπει να επιμείνουμε”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Διαβάστε ακόμη:

* Κ. Μητσοτάκης: Δρομολογούμε ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις επιστροφές μεταναστών – “Πού ήταν οι υπερπατριώτες όταν προστατεύαμε τα σύνορα της χώρας;”

* “Διευκόλυνση, αύξηση και επιτάχυνση των επιστροφών από την ΕΕ”, ζητούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής

* Μελόνι: H ιταλική συμφωνία με την Αλβανία “θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους διακινητές ανθρώπων”

 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ