Βάσω Παπανδρέου: Τελευταίο αντίο στη “Σιδηρά Κυρία” του ΠΑΣΟΚ

Το τελευταίο αντίο στην Βάσω Παπανδρέου είπαν το μεσημέρι του Σαββάτου συγγενείς και φίλοι, στον ιερό ναό του Αγίου Βασιλείου στα Βαλιμίτικα Αιγίου, τον τόπο καταγωγής του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ.

Η Βάσω Παπανδρέου πέθανε την Πέμπτη 17/10 μετά από μακρά και επίμονη ασθένεια, σε ηλικία 80 χρόνων.

Το παρών έδωσαν πολλά και ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως οι Κώστας Σημίτης, Κώστας Λαλιώτης, Άννα Διαμαντοπούλου, Χρήστος Πρωτόπαπας, Μιλένα Αποστολάκη, Παύλος Χρηστίδης, Δημήτρης Ρέππας, Φίλιππος Σαχινίδης, Μαρίνος Σκανδάμης, Κώστας Σπηλιόπουλος, Γιώργος Θωμάς, Θάνος Καρπής, Ανδρέας Φούρας, Θανάσης Παπαδόπουλος, αλλά και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος μάλιστα εκφώνησε και τον επικήδειο στην εξόδιο ακολουθία.

Η Βάσω Παπανδρέου συνέδεσε την πολιτική της πορεία με όλες τις στιγμές της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Υπήρξε η “Σιδηρά Κυρία” του ΠΑΣΟΚ που όρθωνε το ανάστημά της στον Ανδρέα Παπανδρέου.

Η Βάσω Παπανδρέου είχε διατελέσει βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ, του οποίου ήταν κορυφαίο στέλεχος επί σειρά ετών.

Υπήρξε η πρώτη γυναίκα επίτροπος της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ και χαρακτηρίστηκε ως “αντι-Θάτσερ” της εποχής.

Ως υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών, έχει μείνει στην ιστορία των γυναικών του Ιράν ως η πρώτη επίσημη επισκέπτης που “παραβίασε” το αυστηρό πρωτόκολλο του θεοκρατικού καθεστώτος, όταν το επισκέφτηκε το 1998, αρνούμενη να συμβιβαστεί με τον ενδυματολογικό κώδικα για τις γυναίκες, που είχε επιβάλει το καθεστώς της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Με την είδηση του θανάτου της, σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την απώλεια της γυναίκας και πολιτικού.

Πηγή: The Toc

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ