Αυτό που λείπει από την ευρωπαϊκή στρατηγική είναι μία…

Αυτό που λείπει από την ευρωπαϊκή στρατηγική είναι μία...

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Την απουσία από την ευρωπαϊκή στρατηγική μίας αποτελεσματικής πολιτικής επιστροφών αναδεικνύει ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής των “27” στις Βρυξέλλες. 

“Θα μας απασχολήσει πολύ το ζήτημα της μετανάστευσης. Η Ελλάδα εδώ και πέντε χρόνια βρίσκεται στην πρώτη γραμμή υλοποίησης μιας πολύ αυστηρής αλλά δίκαιης πολιτικής για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και με χαρά διαπιστώνω ότι σταδιακά και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν έρθει πολύ κοντά στις ελληνικές θέσεις δίνοντας πολύ μεγάλη σημασία στην εξωτερική διάσταση του ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης και της αποτελεσματικής φύλαξης των συνόρων της Ε.Ε. Αυτό που λείπει από την ευρωπαϊκή μας στρατηγική είναι μία αποτελεσματική πολιτική επιστροφών και χαίρομαι ιδιαίτερα ότι αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζεται και από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την οποία και θα εξουσιοδοτήσουμε καθώς φαίνεται να μπορέσει να καταθέσει στο Συμβούλιο καινοτόμες προτάσεις για το πώς μπορούμε να κάνουμε τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο στις χώρες προέλευσής τους πιο αποτελεσματικές”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. 

“Θέλω να θυμίσω ότι επιστροφές πρέπει να γίνονται και προς την Τουρκία, γιατί αυτό είναι και στο πλαίσιο της συμφωνίας από το 2016. Προσβλέπω σε μία πολύ ουσιαστική συζήτηση για ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί πολύ την Ευρώπη, αλλά ένα ζήτημα το οποίο, θέλω να το τονίσω, δεν βρίσκεται ψηλά στα προβλήματα τα οποία οι Έλληνες πολίτες μας λένε ότι τους απασχολούν διότι πολύ απλά η Ελλάδα υπήρξε πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης. Οπότε πιστεύω ότι μπορούμε και εμείς να συνεισφέρουμε ουσιαστικά σε αυτή τη συζήτηση μεταφέροντας την ελληνική εμπειρία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο”, επεσήμανε. 

Διαβάστε ακόμη: 

* Σε άτυπη συνάντηση ηγετών για το μεταναστευτικό ο Κ. Μητσοτάκης

* Σύγκρουση στις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό – Οι θέσεις με τις οποίες προσέρχεται στη Σύνοδο ο Κ. Μητσοτάκης

 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ