Αναγκαίο ένα ενιαίο ευρωπαϊκό σύστημα καταγραφής και…

Αναγκαίο ένα ενιαίο ευρωπαϊκό σύστημα καταγραφής και...

Είχαμε μια σειρά ψηφισμάτων που ζητούσαμε ουσιαστική στήριξη του τουριστικού κλάδου, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των εργαζομένων. Μια από τις προτάσεις ήταν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χρηματοδοτήσουν σχέδια για το βιώσιμο τουρισμό. Η κλιματική κρίση έρχεται γρήγορα και βίαια και στον τουρισμό χρειαζόμαστε μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων και πρόληψης. Η πρόταση που έχω καταθέσει είναι πιο αναγκαία από ποτέ γιατί θα δοθεί η ευκαιρία για προετοιμασία απέναντι στις φυσικές καταστροφές, όπως είδαμε στη Θεσσαλία”, τόνισε η Ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά κατά την διάρκεια της συμμετοχής της στο Olympia Forum V σε συζήτηση που συντόνισε η δημοσιογράφος της εφ. “Πατρίς”, Μαριάννα Μητροπούλου.

Η κα Κουντουρά πρόσθεσε πως “πρέπει να έχουμε υπεύθυνες τουριστικές πρακτικές και στρατηγικές για τη βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ χρειάζεται και συνεργασία μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Θεωρώ ότι πλέον είναι αναγκαίο ένα ενιαίο ευρωπαϊκό σύστημα καταγραφής και πιστοποίησης του βιώσιμου τουρισμού με συγκεκριμένα και συγκρίσιμα κριτήρια αλλά και δείκτες προόδου, που θα πρέπει να εφαρμοστεί πανευρωπαϊκά με κοινές αναφορές σε διάφορα ζητήματα που αφορούν τον προορισμό. Πρέπει να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και πάνω από όλα να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων στον τουριστικό τομέα, την προστασία του τοπικών, πολιτιστικών και φυσικών πόρων αλλά και τη συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων, ώστε να έχουν όφελος στο σχεδιασμό του τουρισμού”.

Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος τόνισε πως “η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας την τελευταία πενταετία έχει προβεί σε στοχευμένες ενέργειες προκειμένου να επανατοποθετηθεί στον τουριστικό χάρτη, όχι μόνο εγχώρια, αλλά και διεθνώς, με το μοναδικό και πιο ισχυρό brand name, αυτό της ‘’Ολυμπιακής Γης’’. Οι επόμενες κινήσεις μας είναι προς την κατεύθυνση να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες υπό τις οποίες η περιφέρεια θα γίνει πρωτοπόρα στην καινοτομία, στον βιωματικό αυθεντικό τουρισμό, ώστε να προσελκύσουμε επενδύσεις προς αυτή την κατεύθυνση και να αναδειχθούμε παραγωγικά. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι γεμάτη αντιθέσεις και αυτές ορίζουν το κάλλος. Αυτό το κάλλος εμείς θέλουμε να αναδείξουμε, μαζί με τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα”.

Τέλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Aldemar Resorts, Αλέξανδρος Αγγελόπουλος πρόσθεσε πως “πρώτον, η περιοχή αυτή είναι παρατημένη, είναι η τελευταία περιφέρεια σε τουριστική κίνηση στην Ελλάδα. Άρα, να γινόμαστε λίγο ωμοί, ρεαλιστές και να μην λέμε τα πράγματα όπως μας αρέσουν. Δεύτερον, ο Άραξος κινείται αποκλειστικά με χρηματοδότηση της εταιρίας μου. Είναι πολύ πιο χρήσιμο να γινόμαστε ρεαλιστές ως προς αυτή την πραγματικότητα, παρά να θεωρούμε ότι όλα γίνονται σωστά. Τρίτον, έχουμε μειωμένες εθνικές ροές γιατί ο Έλληνας αντιμετωπίζει τα δικά του οικονομικά ζητήματα, άρα το αντιμετωπίζουμε και αυτό όχι ως ένα πρόβλημα, αλλά μια πρόκληση γιατί πρέπει να κινηθούμε με ένα διαφορετικό μοντέλο. Το να προβάλλουμε την Περιφέρειά μας στον Έλληνα δε χρειάζεται, γιατί υπάρχει ο οδικός άξονας είναι αυτονόητο ότι είναι φθηνότερο να έρθει εδώ και αυτό είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα. Έχουμε έναν οδικό άξονα με τον οποίο αλλάζει ο χάρτης της περιοχής και ένα αεροδρόμιο το οποίο δεν θα το χάριζα, γιατί δεν μπορούμε από κουλτούρα να το αναδείξουμε. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να αναδείξουμε τον Άραξο. Η αύξηση της κίνησης που παρατηρείται φέτος στον Άραξο είναι αποκλειστικά έργο όχι μόνο της εταιρείας μας, αλλά και δικό μου προσωπικά”.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ