Γάζα: Τους 73 έφτασαν οι νεκροί από αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Μπέιτ Λαχία

Γάζα: Τους 73 έφτασαν οι νεκροί από αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Μπέιτ Λαχία

Ισραηλινό πλήγμα σκότωσε 73 ανθρώπους στην Μπέιτ Λαχίγια σύμφωνα με την πιο πρόσφατη καταμέτρηση.  Συνολικά 108 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα σε όλη τη Γάζα, σύμφωνα με τις ιατρικές πηγές. Το Ισραήλ αυστηροποιεί την πολιορκία γύρω από τα νοσοκομεία του βορρά, προσθέτουν οι γιατροί. Το Ισραήλ αναφέρει με τη σειρά του ότι οι δυνάμεις επικεντρώνονται στην «τρομοκρατική υποδομή» της Χαμάς, η οποία δεν συναινεί στην απελευθέρωση ομήρων πριν την κατάπαυση του πυρός.

Όπως μεταφέρει το Reuters, ανάμεσά στους 73 νεκρούς βρίσκονται, πολλές γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σε ισραηλινά πλήγματα το Σάββατο που έπληξαν πολλά σπίτια στην πόλη Μπέιτ Λαχία στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπως επιβεβαίωσε τις ιατρικές πηγές το γραφείο Τύπου της Χαμάς. Το κυβερνητικό γραφείο μέσων ενημέρωσης της Χαμάς στη Γάζα ανέφερε επίσης ότι δεκάδες τραυματίστηκαν και αγνοούνται από τα πλήγματα.

Οι γιατροί είπαν ότι οι αεροπορικές επιδρομές είχαν στόχο ένα πολυώροφο κτίριο και προκάλεσαν ζημιές σε πολλά σπίτια σε κοντινή απόσταση. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υγείας δήλωσαν ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης παρεμποδίζονται από τη διακοπή των τηλεπικοινωνιών και των υπηρεσιών διαδικτύου για δεύτερη ημέρα. Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, το υπουργείο Υγείας της Γάζας δήλωσε ότι οι ισραηλινές στρατιωτικές επιδρομές σκότωσαν 35 Παλαιστίνιους σε ολόκληρο τον θύλακα.

«Πρόκειται για έναν πόλεμο γενοκτονίας και εθνοκάθαρσης. Η κατοχή πραγματοποίησε μια φρικτή σφαγή στην Μπέιτ Λαχίγια», ανέφερε το γραφείο Τύπου της Χαμάς. Νωρίτερα υπήρξε επίθεση και σε νοσοκομείο.

Η πολιορκία της Τζαμπαλίγια στη βόρεια Γάζα ενισχύεται

Κάτοικοι και γιατροί δήλωσαν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν σφίξει την πολιορκία τους στην Τζαμπαλίγια, το μεγαλύτερο από τα οκτώ ιστορικά στρατόπεδα του θύλακα, το οποίο περικύκλωσαν στέλνοντας επίσης τανκς στις κοντινές πόλεις Μπέιτ Χανούν και Μπέιτ Λαχία και εκδίδοντας εντολές εκκένωσης των κατοίκων.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι εντολές εκκένωσης αποσκοπούσαν στο διαχωρισμό των μαχητών της Χαμάς από τους αμάχους και αρνήθηκαν ότι υπήρχε κάποιο συστηματικό σχέδιο για την απομάκρυνση των αμάχων από την Τζαμπάλια ή άλλες βόρειες περιοχές.

Στην Τζαμπαλίγια, οι κάτοικοι δήλωσαν ότι οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις πολιόρκησαν πολλά καταφύγια που φιλοξενούσαν εκτοπισμένες οικογένειες πριν εισβάλουν σε αυτά και συλλάβουν δεκάδες άνδρες.

Το βίντεο που περιγράφει το Reuters αφορά κάποιες δεκάδες συλληφθέντες άοπλους άντρες με δεμένα τα μάτια σε περιοχή που περιγράφεται ως η Τζαμπαλίγια.

H μεταφορά άοπλων συλληφθέντων από τη βόρεια Γάζα

Πλάνα που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει άμεσα, έδειχναν δεκάδες Παλαιστίνιους άνδρες να κάθονται στο έδαφος δίπλα σε ένα τανκ, ενώ άλλοι οδηγούνταν από έναν στρατιώτη σε ένα σημείο συγκέντρωσης.

Κάτοικοι και ιατρικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδιζαν σπίτια και πολιορκούσαν νοσοκομεία, εμποδίζοντας την είσοδο ιατρικών προμηθειών και τροφίμων για να τους αναγκάσουν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό.

Αξιωματούχοι του τομέα της υγείας δήλωσαν ότι αρνήθηκαν τις εντολές του ισραηλινού στρατού να εκκενώσουν το νοσοκομείο ή να αφήσουν τους ασθενείς, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, χωρίς φροντίδα.

Κάποιες από τις πρώτες σωρούς στην Μπέιτ Λαχίγια έτοιμες για ταφή.

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ