Πότε αναρτώνται τα τέλη κυκλοφορίας για το 2025

Πότε αναρτώνται τα τέλη κυκλοφορίας για το 2025

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Σε εφαρμογή μπαίνουν από το νέο έτος τα αναλογικά πρόστιμα για όσους δεν πληρώνουν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας, ενώ στα τέλη του μηνα αναρτώνται τα τέλη κυκλοφορίας για το 2025.

Με το νέο σύστημα τα πρόστιμα κλιμακώνονται ανάλογα με το χρόνο καθυστέρησης πληρωμής τους. Συγκεκριμένα όσο νωρίτερα καταβληθούν, μετά την λήξη της προθεσμίας, τόσο μικρότερο θα είναι το αυτοτελές πρόστιμο που θα επιβαρύνει τους παραβάτες. Ειδικότερα τα πρόστιμα θα κλιμακώνονται ως εξής:         

– 25% επί του τέλους αν καταβληθεί εντός του Ιανουαρίου

– 50% επί του τέλους αν καταβληθεί τον Φεβρουάριο,

– 100% αν καταβληθεί από 1ης Μαρτίου.

Σε κάθε περίπτωση το πρόστιμο δεν μπορεί να υπολείπεται των 30 ευρώ.

Για παράδειγμα για τέλη κυκλοφορίας ύψους 300 ευρώ αν πληρωθούν με ένα μήνα καθυστέρηση τότε το πρόστιμο θα είναι 75 ευρώ και το συνολικό ποσό θα φθάσει στα 375 ευρώ.

Για δυο μήνες καθυστέρησης το πρόστιμο ανέρχεται στα 150 ευρώ και το συνολικό ποσό στα 450 ευρώ. Από τον τρίτο μήνα και μετά το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής εκτοξεύεται στα 300 ευρώ και η συνολική οφειλή στα 600 ευρώ. Σημειώνεται ότι σήμερα επιβάλλεται οριζόντιο πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο της αξίας των ετήσιων τελών ανεξάρτητα από τη διάρκεια καθυστέρησης της πληρωμής ακόμα και αν αυτή είναι μια ημέρα μετά την εκπνοή της καταληκτικής ημερομηνίας.

Στο μεταξύ μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να εκδοθούν τα τέλη κυκλοφορίας του 2025 με τους υπόχρεους να έχουν τη δυνατότητα πληρωμής τους από 15 Νοεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2024. Τα τέλη διατηρούνται στα περσινά επίπεδα με αποτέλεσμα να μην προκύπτουν νέες επιβαρύνσεις για τους οδηγούς. Όσα αυτοκίνητα είχαν ταξινομηθεί στην Ελλάδα μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2010 πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας με βάση τον κυβισμό τους. Όσα κυκλοφόρησαν μετά την 1η Νοεμβρίου 2010, πληρώνουν με βάση τις εκπομπές CO2 που αναγράφονται στην άδεια κυκλοφορίας, ενώ τα πιο “καθαρά” από αυτά απαλλάσσονται πλήρως – κάτω από 90 ή 122 g/km, αναλόγως της χρονολογίας.

Παράλληλα, μέχρι τέλη Δεκεμβρίου έχουν δικαίωμα όσοι επιθυμούν να καταθέσουν ψηφιακά τις πινακίδες να το πράξουν γλιτώνοντας τα τέλη του 2025, θέτοντας το όχημα τους σε ακινησία. Για παράδειγμα ένας ιδιοκτήτης αυτοκινήτου με ετήσια τέλη κυκλοφορίας ύψους 300 ευρώ άρει την ακινησία του οχήματος του για διάστημα τεσσάρων μηνών θα πληρώσει 100 ευρώ (4/12).

Στο μεταξύ από τον Ιανουάριο του 2025 θα εφαρμοσθεί  και το μέτρο της υποχρεωτικής ασφάλισης των οχημάτων για φυσικές καταστροφές ανεβάζοντας το κόστος στα ασφαλιστήρια συμβόλαια. Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση όλα τα οχήματα θα πρέπει να έχουν ασφαλιστεί για σεισμό, πυρκαγιά και για πλημμύρα κάτι το οποίο μέχρι σήμερα δεν ήταν υποχρεωτικό. Το μέτρο θα ισχύει τόσο για τα ιδιωτικά επιβατικά αυτοκίνητα όσο και για τα επαγγελματικά οχήματα, φορτηγά, ταξί και λεωφορεία.

 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ