Πυρηνική ενέργεια: Η τεχνητή νοημοσύνη εκτινάσσει στα ύψη τις μετοχές –

Πυρηνική ενέργεια: Η τεχνητή νοημοσύνη εκτινάσσει στα ύψη τις μετοχές

Σε νέα ιστορικά υψηλά εκτινάχθηκαν την περασμένη εβδομάδα οι μετοχές των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη πυρηνική ενέργεια, καθώς Amazon και Google έκλεισαν σημαντικές συμφωνίες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, ενισχύοντας τις προσπάθειες για την ανάπτυξη των πρώτων μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (SMR) στις ΗΠΑ.

Οι τιμές των μετοχών των εισηγμένων στις ΗΠΑ SMR Oklo Inc και NuScale power αυξήθηκαν κατά 99% και 37% αντίστοιχα την περασμένη εβδομάδα, αφού οι ανταγωνιστές X-energy και Kairos Power, δύο ιδιωτικοί κατασκευαστές SMR, ανακοίνωσαν τις χρηματοδοτικές συμφωνίες. Οι μετοχές των Cameco, Oklo, NuScale, Constellation και BWX Technologies διαπραγματεύτηκαν όλες σε υψηλά ρεκόρ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Amazon, Google και Microsoft διψούν… για ενέργεια – Η στροφή στα «πυρηνικά τσέπης»

Οι συμφωνίες υποστηρίζουν την ανάπτυξη έως και δώδεκα αντιδραστήρων επόμενης γενιάς για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα για την τροφοδοσία των κέντρων δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης της Amazon και της Google που διψούν για ενέργεια.

Οι επενδυτές θεώρησαν τις ανακοινώσεις ως απόδειξη ότι η πυρηνική αναγέννηση επιταχύνεται, μετά από μακρά ύφεση μετά το ατύχημα της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία το 2011.

Ο πολλαπλασιασμός των κέντρων δεδομένων οδηγεί στην ιστορική ανάπτυξη της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ, υπονομεύοντας τις προσπάθειες για τη μείωση της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα και την απομάκρυνση του άνθρακα.

Οι συμφωνίες στην πυρηνική ενέργεια

Οι μετοχές της Constellation Energy Group, που διαχειρίζεται τον μεγαλύτερο στόλο συμβατικών αντιδραστήρων στις ΗΠΑ, έχουν υπερδιπλασιαστεί από την αρχή του έτους.

Τον περασμένο μήνα η Constellation υπέγραψε μια 20ετή συμφωνία παροχής ρεύματος με τη Microsoft, η οποία θα οδηγήσει στην επαναλειτουργία του πυρηνικού εργοστασίου Three Mile Island στην Πενσυλβάνια. Η τοποθεσία ήταν ο τόπος του πιο σοβαρού πυρηνικού ατυχήματος στην ιστορία των ΗΠΑ, όταν ένας από τους αντιδραστήρες υπέστη μερική κατάρρευση.

Κι όπως υπογραμμίζουν οι Financial Times, οι μετοχές της εταιρείας παραγωγής ουρανίου Cameco αυξήθηκαν κατά 38% φέτος, ενώ η μετοχή της προμηθευτή πυρηνικών εξαρτημάτων της BWX Technologies έχει αυξηθεί κατά 65%.

Οι εταιρείες αντιδραστήρων «έλεγαν εδώ και αρκετό καιρό ότι θα χρειάζονταν για να καλύψουν την έκρηξη της ζήτησης ενέργειας με τεχνητή νοημοσύνη, αλλά κανείς δεν φαινόταν να τις πιστεύει», σχολιάζει στους FT ο Seth Grae, διευθύνων σύμβουλος της Lightbridge Corporation, κατασκευαστής πυρηνικών καυσίμων και πρόεδρος της  του Διεθνούς Συμβουλίου Αμερικανικής Πυρηνικής Εταιρείας.

«Αυτές οι μεγάλες επενδύσεις δείχνουν ότι η βιομηχανία της τεχνολογίας δεν αισθάνεται ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι μπαταρίες μπορούν να παρέχουν αρκετή σταθερή ή οικονομικά αποδοτική ενέργεια και θα χρειαστεί πυρηνική ενέργεια», είπε.

Μέχρι πρόσφατα, οι επενδυτές ήταν επιφυλακτικοί σχετικά με τη χρηματοδότηση της εγκατάστασης μικρών αντιδραστήρων, οι οποίοι διαφημίζονται από τους υποστηρικτές ως μικρότεροι, ασφαλέστεροι και πιο αποτελεσματικοί από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες μεγάλης κλίμακας. Οι ανησυχίες σχετικά με το ιστορικό του κλάδου όσον αφορά την παράδοση έργων έγκαιρα και εντός προϋπολογισμού, σε συνδυασμό με τα υψηλά επιτόκια και την έλλειψη πελατών πρόθυμων να αναλάβουν έργα, είχαν επιβραδύνει την πρόοδο.

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ