Στο επίκεντρο οι ανάγκες της χώρας σε εργατικό δυναμικό…

Στο επίκεντρο οι ανάγκες της χώρας σε εργατικό δυναμικό...

Οι δυνατότητες που προσφέρουν τα προγράμματα της ΔΥΠΑ για ανθρώπους που εισέρχονται στη χώρα μας και οι τρόποι με τους οποίους μπορούν να αξιοποιήσουν τις ακαδημαϊκές τους γνώσεις – εφόσον διαθέτουν – μέσω προγραμμάτων ένταξης στην Ελλάδα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Olympia Forum V. Στη συζήτηση συμμετείχαν η γενική γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, Δήμητρα Λυγούρα, ο γενικός διευθυντής Εργασιακών, Υγείας, Ασφάλειας και Ένταξης στην Εργασία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωνσταντίνος Αγραπιδάς, και η υποδιοικήτρια της ΔΥΠΑ, Γιάννα Χορμόβα, με συντονιστή τον δημοσιογράφο της εφημερίδας “Πατρίς”, Γιάννη Τσουκαλά.

Κεντρικό θέμα ήταν οι ανάγκες της χώρας σε εργατικό δυναμικό, καθώς και οι δυνατότητες ένταξης και αξιοποίησης των μεταναστών που έχουν ενσωματωθεί στο κοινωνικό σύνολο και μπορούν να καλύψουν θέσεις εργασίας υψηλών δεξιοτήτων. Οι ομιλητές τόνισαν την ανάγκη για εκπαίδευση και ενσωμάτωση των μεταναστών στις επιχειρήσεις, κάτι που μπορεί να καλύψει τις αυξημένες απαιτήσεις της αγοράς.

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Μετανάστευσης, Δήμητρα Λυγούρα, αναφέρθηκε στην οικονομική αυτονομία των μεταναστών και στα προγράμματα κοινωνικής ένταξης που έχουν επιτρέψει σε 750 χιλιάδες νόμιμους μετανάστες να εργάζονται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας.

Ο κ. Κωνσταντίνος Αγραπιδάς έκανε πλήρη αναφορά στα ευρωπαϊκά μοντέλα εξέλιξης της επιχειρηματικότητας και τόνισε ότι οι νέοι εργαζόμενοι σήμερα είναι τεχνολογικά ενημερωμένοι και εξειδικευμένοι σε σχέση με προηγούμενες γενιές. “Η χώρα μας πρέπει να δημιουργήσει ένα δίκτυο προς την ευρωπαϊκή ένωση ώστε να προσελκύσει τους νέους και αυτό θέλει μία μεγάλη προσπάθεια”, σχολίασε ο κ. Αγραπιδάς.

Η υποδιοικήτρια της ΔΥΠΑ, Γιάννα Χορμόβα, σχολίασε τις αλλαγές στα ποσοστά ανεργίας της χώρας, συγκρίνοντας το παρελθόν με το παρόν. Επισήμανε ότι η ΔΥΠΑ έχει προσανατολιστεί σε δύο κατευθύνσεις: προς τις επιχειρήσεις και προς το εργατικό δυναμικό, προσφέροντας επιδοτούμενα προγράμματα και θέσεις εργασίας. Τόνισε, επίσης, ότι το μοντέλο εύρεσης εργασίας έχει αλλάξει σημαντικά, σχολιάζοντας πως “παλιότερα οι εργαζόμενοι αναζητούσαν επιχειρήσεις, ενώ τώρα οι επιχειρήσεις αναζητούν εργαζόμενους”.
 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ