Σύγκρουση στις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό

Συναντήσεις του Κυρ. Μητσοτάκη με ηγέτες χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας...

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Σε μία χρονική συγκυρία δραματικών γεωπολιτικών εξελίξεων, με σημείο αναφοράς την αποσταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή, οι “27” ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οδεύουν προς τις εργασίες της διήμερης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, οι οποίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν μέσα σε συγκρουσιακό κλίμα. Οι πιέσεις για τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, αλλά και οι διαφορετικές προσεγγίσεις και στρατηγικές θα κυριαρχήσουν στις κεκλεισμένων των θυρών συζητήσεις στη βελγική πρωτεύουσα, αναδεικνύοντας τις μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των κρατών-μελών. Κρίσιμο ζητούμενο είναι η εξεύρεση μίας μίνιμουμ…ενδοοικογενειακής συμφωνίας όσον αφορά στην αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο οι όποιες αποφάσεις να παραπεμφθούν στο επόμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο του Δεκεμβρίου, επιβεβαιώνοντας, για πολλοστή φορά, τη γνωστή ρήση, σύμφωνα με την οποία η Ευρώπη θυμίζει…υπερωκεάνιο που αργεί να στρίψει, όταν η ατζέντα…καίει.

Οι θέσεις Μητσοτάκη

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο πρωθυπουργός βρίσκεται από χθες στις Βρυξέλλες, εκπέμποντας, αρχικά, τα δικά του μηνύματα όσον αφορά στο Μεσανατολικό. “Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτή τη στιγμή να επαναλάβουμε την έκκλησή μας για μια άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, έτσι ώστε να μην συνεχίζεται άλλο αυτή η αδιανόητη ανθρωπιστική καταστροφή και να εντείνουμε τις πιέσεις μας, έτσι ώστε ο νότιος Λίβανος να μην μετατραπεί και αυτός σε μία Γάζα, στα πλαίσια του νόμιμου δικαιώματος που το Ισραήλ έχει να μπορεί να αμυνθεί το ίδιο απέναντι σε ιρανικές επιθέσεις. Όμως, αυτή τη στιγμή αυτό το οποίο επιβάλλεται, πρώτα και πάνω απ’ όλα, είναι η αυτοσυγκράτηση, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε χρόνο για να επαναφέρουμε στο τραπέζι τη μόνη πολιτική λύση η οποία μπορεί να αντιμετωπίσει το δομικό πρόβλημα της Μέσης Ανατολής, που δεν είναι άλλη από τη δημιουργία δύο κρατών τα οποία θα μπορούν να συνυπάρχουν σε ειρήνη, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε στη ρίζα του το δομικό πρόβλημα το οποίο οδηγεί αυτή την περιοχή σε καθεστώς βέβαιης ανάφλεξης”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Στις εντός της Συνόδου σημερινές συνομιλίες, στις οποίες θα κυριαρχήσει το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός αναμένεται ότι θα προτάξει τις σταθερές θέσεις της Αθήνας. “Ευρωπαϊκή λύση σε ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα”, είναι το ελληνικό σήμα προς τους ηγέτες, με την Αθήνα σε αυτόν το…μαραθώνιο στη βελγική πρωτεύουσα να αναδεικνύει:

– Τη σημασία της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

– Την ανάγκη ενίσχυσης των χωρών της πρώτης γραμμής.

– Την άμεση εφαρμογή του Συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο.

Η συζήτηση για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, όπως σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη που συνοδεύουν τον κ. Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες, πραγματοποιείται σε μία συγκυρία, κατά την οποία κράτη-μέλη έχουν επιβάλει ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα της Ένωσης, ενώ η κατάσταση στη Μέση Ανατολή δημιουργεί ανησυχίες για νέα αύξηση των ροών από τον Λίβανο. Όπως υπενθυμίζουν, ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η προτεραιότητα τώρα είναι η εφαρμογή του Συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο και η στήριξη και ενίσχυση των χωρών πρώτης υποδοχής για την προστασία και φύλαξη των συνόρων. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης, στις παρεμβάσεις που θα πραγματοποιήσει τις επόμενες ώρες αναμένεται να αναδείξει τη σημασία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αποτελεί βασικό και πρώτο πυλώνα του Συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο και ενίσχυσης των χωρών πρώτης υποδοχής με όλα τα μέσα. Δηλαδή και με περαιτέρω κοινοτική χρηματοδότηση. Ταυτόχρονα, αναμένεται να επισημάνει στους ομολόγους του τη σημασία επιτάχυνσης των επιστροφών και συνεργασίας με τρίτες χώρες για το συγκεκριμένο σκοπό.

Των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, έχει προηγηθεί επιστολή της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τους “27” ηγέτες, στην οποία αναφέρεται στις συλλογικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προκλήσεων. Μεταξύ άλλων, η κ. Φον Ντερ Λάιεν προτείνει την επιτάχυνση της εφαρμογής του Συμφώνου, την ανάπτυξη ολοκληρωμένων συνεργασιών με βασικές τρίτες χώρες, την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων, αλλά και τη διασφάλιση δίκαιων και αποτελεσματικών διαδικασιών ασύλου. “Εάν διαβάσει κανείς την επιστολή της κυρίας Φον Ντερ Λάιεν, θα καταλάβει πόσο δικαιώνονται οι ελληνικές θέσεις που διατυπώθηκαν τα τελευταία χρόνια από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η Ελλάδα είχε πει πολύ συγκεκριμένα πράγματα για το μεταναστευτικό. Έχει μιλήσει για την ανάγκη να μοιραστούν τα βάρη, να στηριχθούν οι χώρες υποδοχής, έχει βάλει συγκεκριμένες διατυπώσεις στο τραπέζι οι οποίες υιοθετήθηκαν από το τελευταίο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, το οποίο είναι δεσμευτικό για όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα, αυτή τη στιγμή υπάρχει κάτι το οποίο έχει συμφωνηθεί, σίγουρα υπάρχει αυξημένη ανησυχία, αλλά είναι δεδομένο ότι όσο περνάει ο καιρός, όλα αυτά τα οποία έλεγαν οι χώρες του νότου, με την Ελλάδα να πρωταγωνιστεί σε αυτές τις εξαγγελίες, σε αυτές τις διατυπώσεις και αυτήν την ανησυχία, πλέον, είναι κοινός τόπος για την Ευρώπη”, ανέφερε (Πρώτο Πρόγραμμα) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Το κλίμα, πάντως, εντός του Συμβουλίου, με αφορμή το προσφυγικό-μεταναστευτικό, αναμένεται τεταμένο, μετά και την πρόσφατη απόφαση της Γερμανίας για την επαναφορά εσωτερικών ελέγχων στη ζώνη Σένγκεν, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από κράτη-μέλη, την ίδια στιγμή που στο προσχέδιο των συμπερασμάτων οι “27” επιμένουν στην ανάγκη ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα. Οι δυσκολίες στις συζητήσεις επιβαρύνονται και από τη θέση Ολλανδίας και Ουγγαρίας, που ζητούν εξαίρεση από την κοινή μεταναστευτική πολιτική. Από την πλευρά της, η Πολωνία θα ζητήσει από τις Βρυξέλλες να επικυρώσει την απόφασή της για προσωρινή αναστολή παροχής καθεστώτος ασύλου σε όσους περνούν τα σύνορα από τη γειτονική Λευκορωσία, καταγγέλλοντας τη Ρωσία για “εργαλειοποίηση” του μεταναστευτικού. “Σε επίπεδο διμερών συμφωνιών, νομίζω ότι αυτό δε θα οδηγήσει πουθενά. Κανένας δε μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος του το πρόβλημα…”, σχολίασε (ΣΚΑΪ) ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος. 

Διαβάστε ακόμη:
Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: O Βολοντίμιρ Ζελένσκι παρουσιάζει το “σχέδιο νίκης” στους Ευρωπαίους ηγέτες

Στη συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι
 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ