Τεχνητή νοημοσύνη: Οι επενδύσεις σε startups ξεπέρασαν τα 3,9 δισ. δολ. το γ’ τρίμηνο –

Τεχνητή νοημοσύνη: Οι επενδύσεις σε startups ξεπέρασαν τα 3,9 δισ. δολ. το γ’ τρίμηνο

Δεν είναι όλοι πεπεισμένοι για την απόδοση μιας επένδυσης στην παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη (GenAI). Ωστόσο πολλοί επενδυτές είναι, αν κρίνουμε από τα τελευταία στοιχεία από τον ιχνηλάτη χρηματοδότησης PitchBook.

DGTAL: Εισαγωγή ΑΙ Agents στην ασφαλιστική αγορά

Το τρίτο τρίμηνο του 2024, τα κεφάλαια επενδυτικών συμμετοχών (Venture Capitals) επένδυσαν 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε 206 deals με νεοφυείς επιχειρήσεις παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης, χωρίς να υπολογίζεται ο γύρος χρηματοδότησης των 6,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων της OpenAI. Τα 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια αυτού του κύκλου χρηματοδότησης πήγαν σε εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑκαι σε συνολικά 127 συμφωνίες.

Μερικοί από τους μεγαλύτερους νικητές στο τρίτο τρίμηνο ήταν ο βοηθός κωδικοποίησης Magic (320 εκατομμύρια δολάρια τον Αύγουστο), ο πάροχος εταιρικής αναζήτησης Glean (260 εκατομμύρια δολάρια τον Σεπτέμβριο) και η εταιρεία επιχειρηματικών αναλύσεων Hebbia (130 εκατομμύρια δολάρια τον Ιούλιο). Η κινεζική Moonshot AI συγκέντρωσε 300 εκατομμύρια δολάρια τον Αύγουστο και η Sakana AI, μια ιαπωνική startup επικεντρωμένη στην επιστημονική ανακάλυψη, έκλεισε μια δόση 214 εκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο μήνα.

Τα 2,9 δισ. δολάρια αυτού του κύκλου χρηματοδότησης πήγαν σε εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ και σε συνολικά 127 συμφωνίες

Η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη (ή και γενετική τεχνητή νοημοσύνη-GenAI), που αποτελεί ένα ευρύ πλέγμα τεχνολογιών που περιλαμβάνει παραγωγούς κειμένων και εικόνων, βοηθούς κωδικοποίησης, εργαλεία αυτοματισμού κυβερνοασφάλειας και πολλά άλλα, έχει και τους αρνητές της. Οι ειδικοί αμφισβητούν την αξιοπιστία της τεχνολογίας και — στην περίπτωση των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργούνται, και που εκπαιδεύονται σε δεδομένα που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα χωρίς άδεια — τη νομιμότητά της.

Τα vanture capitals ποντάρουν στην παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη

Αλλά τα κεφάλαια επενδυτικών συμμετοχών βάζουν ουσιαστικά στοιχήματα ότι η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη θα αποκτήσει βάση σε μεγάλες και κερδοφόρες βιομηχανίες και ότι η μακροχρόνια ανάπτυξή της δεν θα επηρεαστεί από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα.

Ίσως έχουν δίκιο. Μια έκθεση της Forrester προβλέπει ότι το 60% των σκεπτικιστών της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης θα αγκαλιάσει την τεχνολογία – εν γνώσει τους ή όχι – για εργασίες από τη σύνοψη έως τη δημιουργική επίλυση προβλημάτων. Αυτό είναι λίγο πιο ρόδινο από την πρόβλεψη της Gartner νωρίτερα μέσα στο έτος ότι το 30% των έργων παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης θα εγκαταλειφθεί μετά την απόδειξη της ιδέας έως το 2026.

«Οι μεγάλοι πελάτες αναπτύσσουν συστήματα παραγωγής που εκμεταλλεύονται τα εργαλεία εκκίνησης και τα μοντέλα ανοιχτού κώδικα», δήλωσε στο TechCrunch ο Brendan Burke, ανώτερος αναλυτής αναδυόμενης τεχνολογίας στο PitchBook. “Το τελευταίο κύμα μοντέλων δείχνει ότι νέες γενιές μοντέλων είναι δυνατές και μπορεί να υπερέχουν σε επιστημονικά πεδία, ανάκτηση δεδομένων και εκτέλεση κώδικα.”

Ένα τρομερό εμπόδιο για την ευρεία υιοθέτηση της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης είναι οι τεράστιες υπολογιστικές απαιτήσεις της τεχνολογίας. Οι αναλυτές της Bain προβλέπουν σε μια πρόσφατη μελέτη ότι το GenAI θα ωθήσει τις εταιρείες να δημιουργήσουν κέντρα δεδομένων κλίμακας γιγαβάτ – κέντρα δεδομένων που καταναλώνουν 5 έως 20 φορές την ποσότητα ενέργειας που καταναλώνει το μέσο κέντρο δεδομένων σήμερα – τονίζοντας μια ήδη τεταμένη αλυσίδα εφοδιασμού εργασίας και ηλεκτρικής ενέργειας .

Ήδη, η ζήτηση για ηλεκτρισμό από κέντρα δεδομένων με γνώμονα την τεχνητή νοημοσύνη παρατείνει τη ζωή των εργοστασίων με καύση άνθρακα. Η Morgan Stanley εκτιμά ότι, αν συνεχιστεί αυτή η τάση, οι παγκόσμιες εκπομπές θερμοκηπίου από τώρα έως το 2030 θα μπορούσαν να είναι τρεις φορές υψηλότερες σε σύγκριση με αν δεν είχε αναπτυχθεί παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη.

Αρκετοί από τους μεγαλύτερους φορείς εκμετάλλευσης κέντρων δεδομένων στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Microsoft, της Amazon, της Google και της Oracle, έχουν ανακοινώσει επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια για να αντισταθμίσουν τις αυξανόμενες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. (Τον Σεπτέμβριο, η Microsoft είπε ότι θα αξιοποιήσει ενέργεια από το διαβόητο πυρηνικό εργοστάσιο του Three Mile Island.) Αλλά μπορεί να χρειαστούν χρόνια μέχρι να καρποφορήσουν αυτές οι επενδύσεις.

Οι επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης δεν δείχνουν σημάδια επιβράδυνσης – οι αρνητικές εξωτερικές επιδράσεις είναι καταδικασμένες να αποτύχουν. Το ElevenLabs, το εργαλείο ιογενούς κλωνοποίησης φωνής, φέρεται να επιδιώκει να συγκεντρώσει κεφάλαια με αποτίμηση 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η Black Forest Labs, η εταιρεία πίσω από τη διαβόητη δημιουργία εικόνων του X, λέγεται ότι βρίσκεται σε συζητήσεις για ένα γύρο χρηματοδότησης 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ