Βόλος: Ιστορικός περίπατος στα χνάρια των αγώνων του λαού ενάντια στη φασιστική κατοχή

Resizer_17294108225345

Με  σύνθημα: «Μαθαίνουμε την Ιστορία του τόπου μας! Εμπνεόμαστε, Διδασκόμαστε, Συνεχίζουμε» και με την ευκαιρία της επετείου της απελευθέρωσης του Βόλου στις 19 του Οκτώβρη του ’44, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί ο ιστορικός περίπατος  που οργάνωσαν  το παράρτημα Βόλου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ιστορίας – Αρχαιολογίας – Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Γλωσσικών – Διαπολιτισμικών Σπουδών  του  Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.   

Δεκάδες εργαζόμενοι, φοιτητές, συνταξιούχοι βάδισαν πάνω στα χνάρια του λαού του Βόλου ενάντια στη γερμανική – ιταλική ναζιστική και φασιστική κατοχή, γνώρισαν καλύτερα την ηρωική δράση του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, ενώ σε κάθε στάση του ιστορικού περιπάτου πραγματοποίησαν κατάθεση στεφάνων. 

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου:

“Ο ιστορικός περίπατος ξεκίνησε από την πλατεία Ελευθερίας, όπου έγινε και το μεγάλο συλλαλητήριο του λαού του Βόλου, οργανωμένο από το ΕΑΜ και την ΕΠΟΝ στις 6 Αυγούστου του 1943, ενάντια στην κάθοδο των Βουλγάρων στη Θεσσαλία. Σε αυτό το μέρος παράλληλα, τα ΕΑΣΑΔ και οι Γερμανοί κρεμούσαν την περίοδο της Κατοχής αγωνιστές. Εκεί, έγινε κατάθεση στεφανιών και ο Κώστας Νίκου,αντιπρόεδρος του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, πραγματοποίησε σύντομη ομιλία, στην οποία επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «εμπνεόμαστε από τις ηρωικές στιγμές του εργατικού – λαϊκού κινήματος στη χώρα μας και από την πάλη των λαών όλου του κόσμου, συνεχίζουμε στον δρόμο της πάλης για τη λευτεριά και το δίκιο της εργατικής – λαϊκής πλειοψηφίας». 

Επόμενος σταθμός η διασταύρωση των οδών Ιωλκού και Αλεξάνδρας, όπου λειτουργούσαν οι ομώνυμεςφυλακές, την περίοδο της Κατοχής μέχρι και το τέλος του Εμφυλίου.

Στη συνέχεια έγινε επίσκεψη στο παράνομο τυπογραφείο του ΕΑΜ και τουΚΚΕ στη διασταύρωση των οδών Μεταμορφώσεως και Γ. Καρτάλη, στην «Κίτρινη αποθήκη», το «άντρο» των ΕΑΣΑΔ, της δωσιλογικής οργάνωσης που δημιούργησαν οι εκπρόσωποι των αστικών κομμάτων και χρηματοδότησαν οι βιομήχανοι του Βόλου για να ματώσουν και να καταστείλουν το τεράστιο ΕΑΜικό κίνημα της πόλης του Βόλου και το εργατικό κίνημα που είχε αναπτυχθεί.   

Ο περίπατος κατέληξε στη διασταύρωση των οδών Γαλλίας – 54ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, στο «Στρατόπεδο», το οποίο λειτούργησε ως στρατόπεδο συγκέντρωσης κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών την περίοδο 1946-’49. Εκεί η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Βόλου της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ εντοίχισαν αναθηματική πλάκα”.

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ