9 ενδείξεις ότι είσαι εθισμένη στο σεξ

9 ενδείξεις ότι είσαι εθισμένη στο σεξ

Ο σεξουαλικός εθισμός δεν είναι τόσο ασυνήθιστος όσο νομίζεις. 

Σύμφωνα με την ιατρική ορολογία ο σεξουαλικός εθισμός είναι μια έντονη εστίαση σε σεξουαλικές φαντασιώσεις, ορμές ή δραστηριότητες που δεν μπορούν να ελεγχθούν και προκαλούν ανησυχία ή βλάπτουν την υγεία, τις σχέσεις, την καριέρα ή άλλες πτυχές της ζωής του ατόμου. Μπορεί να ακούσεις τους επαγγελματίες υγείας να αποκαλούν αυτή την πάθηση “καταναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά”, “προβληματική σεξουαλική συμπεριφορά”, “υπερσεξουαλικότητα”, “διαταραχή υπερσεξουαλικότητας”, “σεξουαλικό καταναγκασμό” ή “σεξουαλική παρορμητικότητα”.

Πώς όμως θα διακρίνεις τον εθισμό από την απλή αγάπη σου για το σεξ;

Αν και ο εθισμός στο σεξ περιλαμβάνει δραστηριότητες που μπορεί να είναι κοινές στη σεξουαλική σου ζωή, όπως αυνανισμός, πορνογραφία, το τηλεφωνικό σεξ, το διαδικτυακό σεξ, οι πολλαπλοί σύντροφοι και άλλα, το πρόβλημα δημιουργείται όταν οι σεξουαλικές σου σκέψεις και οι σεξουαλικές σου δραστηριότητες αναλώνουν τη ζωή σου, αποσπώντας σε από τα σημαντικά ζητήματα ή θέτουν σε κίνδυνο εσένα ή κάποιον άλλον. 

Ποιους επηρεάζει;

Η υπερσεξουαλικότητα επηρεάζει μεγάλο μέρος του συνολικού πληθυσμού και είναι πιο κοινή στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες. Ο σεξουαλικός εθισμός ξεκινά, κατά μέσο όρο, στα 18 χρόνια του ατόμου και οι περισσότεροι άνθρωποι που επηρεάζονται απ’ αυτόν δεν ζητούν επαγγελματική βοήθεια μέχρι την ηλικία των 37 ετών. Πολλά άτομα με σεξουαλικό εθισμό (88%) έχουν επίσης ιστορικό άλλων παθήσεων ψυχικής υγείας.

Ποιες είναι λοιπόν οι ενδείξεις ότι έχεις ξεπεράσει το όριο;

1. Έχεις εμμονή με το σεξ. Ξοδεύεις πολύ χρόνο μέσα στη μέρα σε σεξουαλικές φαντασιώσεις εκτόνωσης της σεξουαλικής σου συμπεριφοράς.
2. Αυτοϊκανοποιείσαι πολύ συχνά (πολλές φορές την ημέρα).
3. Βλέπεις συχνά πορνό. Οι πορνογραφικές πηγές μπορεί να περιλαμβάνουν βίντεο, περιοδικά για ενήλικες, το διαδίκτυο (ιστοσελίδες, κάμερες web). Συχνά αυνανίζεσαι ενώ παρακολουθείς πορνό.
4. Ξοδεύεις υπερβολική ενέργεια και χρόνο στον προγραμματισμό της σεξουαλικής σου δραστηριότητας. Πιέζεσαι να ανακαλύψεις πού, πώς και με ποιον θα φτάσεις στο επόμενο σεξουαλικό σου «high».
5. Χρησιμοποιείς συχνά σεξουαλικές υπηρεσίες. Αυτό είναι ένα βήμα προς τα πάνω, καθώς οι δραστηριότητές σας περιλαμβάνουν πλέον ανθρώπινη αλληλεπίδραση. Οι συμπεριφορές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τηλεφωνικό σεξ, συνδέσεις που πραγματοποιούνται μέσω διαδικτυακών αιθουσών συνομιλίας, πληρωμή για σεξουαλικές συναντήσεις με αγνώστους, επισκέψεις σε στριπτιτζάδικα, πολλαπλούς συντρόφους ή διάφορες σεξουαλικές επαφές για μία νύχτα.
6. Η συμπεριφορά σου κλιμακώνεται σε απερίσκεπτη σεξουαλική δραστηριότητα. Μπορεί να συνοδεύεται από κατάχρηση ουσιών κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα ή να προσθέσετε σεξουαλική επιθετικότητα ή επικίνδυνη σεξουαλική δραστηριότητα (όπως η αυτοερωτική ασφυξία) στις συμπεριφορές σας.
7. Συμμετέχεις σε σεξουαλικές πράξεις που έρχονται σε αντίθεση με τις προσωπικές σου αξίες, τις θρησκευτικές σου πεποιθήσεις ή αυτό που η κοινωνία θεωρεί κατάλληλο.
8. Σε μια πιο ακραία εκδοχή επιδεικνύεις σεξουαλικές συμπεριφορές “παραφιλίας”. Αυτές είναι συμπεριφορές που στοχεύουν στην πρόκληση ψυχολογικής δυσφορίας, τον τραυματισμό ή ακόμα και θάνατο άλλου ατόμου. Παραδείγματα παραφιλίας είναι η “επίδειξη” (έκθεση των γεννητικών οργάνων σε αγνώστους), η ηδονοβλεψία (παρακολούθηση ή συμμετοχή σε σεξουαλικές δραστηριότητες με άλλους), ο σαδομαζοχισμός (σεξουαλική ευχαρίστηση από την πρόκληση πόνου ή ταπείνωσης σε άλλους) και η παιδοφιλία (σεξουαλικά συναισθήματα προς τα παιδιά).
9. Δεν μπορείς να σταματήσεις τη σεξουαλική σου συμπεριφορά παρά τις αρνητικές συνέπειες στα οικονομικά, τις σχέσεις, την υγεία ή τα συναισθήματά σου.

Πηγή: allyou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ