Αναβρασμός στην αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων ενόψει περιορισμών

Αναβρασμός στην αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων ενόψει περιορισμών

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Αναβρασμός επικρατεί στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων από τους περιορισμούς που τίθενται σε ισχύ από την επόμενη χρονιά και έχουν προκαλέσει πολλά ερωτηματικά για τη μελλοντική τους λειτουργία. 

Το μεγαλύτερο “αγκάθι” αποτελεί η απαγόρευση νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων για έναν χρόνο σε τρία διαμερίσματα της πρωτεύουσας (στο πρώτο, δεύτερο και τρίτο διαμέρισμα, όπου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το κέντρο της Αθήνας, το Κουκάκι, τα Ιλίσια, το Μεταξουργείο, το Θησείο, ο Βοτανικός, τα Πετράλωνα και το Παγκράτι) για ένα έτος.

Το σημαντικό πρόβλημα που προκύπτει, όπως σημειώνουν επιχειρηματίες του χώρου, είναι πως η λήξη ενός συμβολαίου ενοικίασης ακινήτου από τον ιδιοκτήτη προς τον διαχειριστή απαιτεί αλλαγή Αριθμού Μητρώου Ακινήτου, εντούτοις με τους περιορισμούς που θα επιβληθούν, ο ΑΜΑ δεν θα μπορεί να εκδοθεί με αποτέλεσμα το ακίνητο αναγκαστικά να βγαίνει εκτός αγοράς.

Σε υπόμνημα προς τον Πρωθυπουργό που έστειλε πρόσφατα ο Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων Stama Greece, αναφέρεται χαρακτηριστικά πως εάν η απαγόρευση εφαρμοστεί με τον τρόπο αυτό, θα υπάρξει σημαντική αναστάτωση στην αγορά, καθώς μεγάλο μέρος των υφιστάμενων ακινήτων δεν θα μπορεί να λειτουργήσει. “Οι περιορισμοί αυτοί θα εμποδίσουν τη συνέχιση των μισθώσεων και θα αναγκάσουν πολλούς ιδιοκτήτες και διαχειριστές να διακόψουν τη δραστηριότητά τους, κάτι που θα πλήξει τόσο την επιχειρηματικότητα όσο και τα φορολογικά έσοδα του κράτους. Είναι απαραίτητο να υπάρξει μια πιο στοχευμένη προσέγγιση που θα επιτρέπει την ομαλή λειτουργία των ακινήτων που ήδη δραστηριοποιούνται στη βραχυχρόνια μίσθωση, διασφαλίζοντας παράλληλα τη διαφάνεια και την τάξη στην αγορά” τονίζεται.

Επίσης, όπως τονίζουν, θα πρέπει να εξαιρεθούν οι εταιρείες διαχείρισης από την απαγόρευση, αλλά και οι επαγγελματικοί χώροι που ανακαινίζονται και εκμεταλλεύονται ως βραχυχρόνιες μισθώσεις, δεδομένου πως οι χώροι αυτοί δεν προορίζονται για μόνιμη κατοικία ούτως ή άλλως. Αλλά και οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα βρεθούν εγκλωβισμένοι πιθανά σε συνεργασίες που δεν είναι ικανοποιημένοι γιατί αλλαγή διαχειριστή σημαίνει νέο μισθωτήριο και κατά συνέπεια νέο ΑΜΑ το οποίο όμως δεν θα μπορεί να εκδοθεί.

Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων προτείνει ο ΑΜΑ να είναι μοναδικός και να ακολουθεί το ακίνητο ανεξαρτήτως διαχειριστή ή ιδιοκτήτη και να μην έχει χρονική διάρκεια και ζητά να υπάρξει δημοσιοποίηση των ενεργών ΑΜΑ από την ΑΑΔΕ για σωστή εφαρμογή των μέτρων.
 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ