Attica Bank: Έναρξη της ΑΜΚ με διεθνές ενδιαφέρον

Attica Bank: Έναρξη της ΑΜΚ με διεθνές ενδιαφέρον

Με απτό ενδιαφέρον από ξένους θεσμικούς επενδυτές, μεταξύ των οποίων η Fiera Capital, ξεκινά σήμερα η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, συνολικού ύψους 735 εκατ. ευρώ, που θα οδηγήσει στη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα. 

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, έτσι όπως περιγράφεται στο Ενημερωτικό Δελτίο που ενέκρινε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σήμερα 21 Οκτωβρίου, και αφού είχε προηγηθεί η αποκοπή του δικαιώματος προτίμησης και η καταγραφή των δικαιούχων, εκκινεί η περίοδος διαπραγμάτευσης και άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης της ΑΜΚ, με την ημερομηνία λήξης να έχει προσδιοριστεί για τις 30 Οκτωβρίου και 4 Νοεμβρίου αντίστοιχα. Την ίδια ημέρα του Νοεμβρίου λήγει και η περίοδος προσφοράς των τίτλων κτήσης μετοχών, με την ενάσκηση να ξεκινά στις 8 Νοεμβρίου. Η έναρξη της διαπραγμάτευσης των νέων κοινών μετοχών ΑΜΚ θα είναι η 13η/11/2024 και η τελευταία ημέρα περιόδου ενάσκησης των τίτλων κτήσης μετοχών η 28η/11/2024. Τέλος, η έναρξη της διαπραγμάτευσης των μετοχών από την ενάσκηση των τίτλων κτήσης θα γίνει στις 4 Δεκεμβρίου 2024. 

Στη συναλλαγή δε, πέραν του βασικού μετόχου, δηλαδή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), αλλά και του ιδιώτη επενδυτή, της Thrivest, συμφερόντων Εξάρχου, Μπάκου, Καϋμενάκη, έχουν σπεύσει να λάβουν θέσεις και ξένοι θεσμικοί επενδυτές, για πρώτη φορά στην ιστορία της Attica Bank. Την αρχή έκανε η Fiera Capital, μία από τις κορυφαίες ανεξάρτητες εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, με assets under management άνω των 116,1 δισ. δολαρίων, γνωστή στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο και από άλλες τοποθετήσεις της. Εκτός από τη συμμετοχή της, άλλωστε, στο μετοχικό κεφάλαιο των Τράπεζας Πειραιώς και Εθνικής Τράπεζας, στο πλαίσιο της αποεπένδυσης του Δημοσίου, η Fiera Capital έχει επίσης “μπει” στην ΑΜΚ της Optima Βank, ενώ πριν από λίγες ημέρες αγόρασε, από κοινού με τη Wellington, μετοχές και της Τράπεζας Κύπρου, μετά τη διάθεση με accelerated book building του 3% από την CarVal Investors. 

“Η συμμετοχή της Fiera Capital στην ΑΜΚ της Attica Bank επετεύχθη έπειτα από συμφωνία με τη Thrivest Holdings, η οποία στρατηγικά προσέφερε μετοχικό “χώρο”, έχοντας λάβει την απόφαση να περιορίσει τα πιθανά κέρδη της, χάριν της ενδυνάμωσης της μετοχικής σύνθεσης της τράπεζας”, σχολιάζουν χαρακτηριστικά πηγές με γνώση. Αξίζει να σημειωθεί πως η Fiera θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ με 12 εκατ. ευρώ, μέσα από την απόκτηση αδιάθετων μετοχών. Έτσι, το ποσοστό της Thrivest, που σε περίπτωση πλήρους κάλυψης των αδιάθετων μετοχών θα έφτανε το 62,01%, πλέον θα κατέλθει κατά τι, διατηρώντας, ωστόσο, τον απόλυτο έλεγχο της Attica Bank.

“Η Attica Bank και η κορυφαία ομάδα διοίκησής της έχουν επιτύχει εντυπωσιακή πρόοδο τα τελευταία δύο χρόνια, υλοποιώντας ένα ολοκληρωμένο επιχειρηματικό σχέδιο, που είχε ως αποτέλεσμα ένα υγιές ισοζύγιο με εξαιρετική ποιότητα ενεργητικού”, σχολίασε χαρακτηριστικά ο Vijay Singh, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στις δημόσιες αγορές της Fiera Capital (UK) Limited, για να προσθέσει: “Η συναρπαστική πορεία προς τα εμπρός, μετά την ανακεφαλαιοποίηση, περιλαμβάνει την κάλυψη των πιστωτικών αναγκών ενός από τους πιο δυναμικούς και ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς της ελληνικής οικονομίας. Είναι προνόμιο να συμμετέχουμε στην επιτυχία και την ισχυρή πορεία της Attica Bank εντός της Ευρωζώνης, όπου ως challenger bank αξιοποιεί την επιχειρηματική της ευελιξία για την ανάπτυξη εξαιρετικών προϊόντων”.

Η Fiera Capital, πάντως, δεν θα είναι ο μοναδικός θεσμικός επενδυτής που θα “μπει” στην ΑΜΚ της Attica Bank. Σύμφωνα με πληροφορίες, το “παρών” θα δώσει τουλάχιστον ακόμα ένα fund, επίσης μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, επιβεβαιώνοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής της Thrivest, κ. Αλέξανδρου Εξάρχου, περί “εκδήλωσης ενδιαφέροντος, σε καθημερινή βάση, από μεγάλα funds που θέλουν μελλοντικά να επενδύσουν στη νέα τράπεζα”. 

Η διαδικασία 

Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών έχει οριστεί σε 1,87 ευρώ ανά μετοχή.

Οι έχοντες δικαίωμα προτίμησης θα μπορούν να αποκτήσουν νέες μετοχές με αναλογία 677,4209451157461 για καθεμία παλιά μετοχή της τράπεζας.

Τα συνολικά αντληθέντα κεφάλαια της ΑΜΚ, σε περίπτωση πλήρους κάλυψης, θα ανέλθουν σε ποσό 672.207.703,20 ευρώ. Σημειώνεται πως:

Το ΤΧΣ επενδύει: (i) 448,3 εκατ. ευρώ για την απόκτηση 239,8 εκατομμυρίων νέων κοινών μετοχών και (ii) 11 εκατ. ευρώ για την απόκτηση συνολικά 5,9 εκατομμυρίων νέων κοινών μετοχών της αύξησης που δεν έχουν καλυφθεί, οι οποίες αντιστοιχούν σε μέρος του αναλογικού ποσοστού του ΤΜΕΔΕ στην αύξηση μετοχικού που δεν καλύφθηκε από το ίδιο. 

Η Thrivest επενδύει: (i) 58,6 εκατ. ευρώ για την απόκτηση 31,3 εκατομμυρίων νέων κοινών μετοχών που αντιστοιχούν στην αναλογική της συμμετοχή στην ΑΜΚ, (ii) 3,5 εκατ. ευρώ για την απόκτηση 1,8 εκατομμυρίων νέων κοινών μετοχών ΑΜΚ που δεν θα καλυφθούν από το ΤΜΕΔΕ (εκτός των σχετικών μετοχών που θα καλυφθούν από το ΤΧΣ) (iii) 11,2 εκατ. ευρώ για την απόκτηση έξι εκατομμυρίων νέων κοινών μετοχών ΑΜΚ που δεν θα καλυφθούν από το ΤΧΣ, (iv) 7,6 εκατ. ευρώ για την απόκτηση 4,1 εκατομμυρίων νέων κοινών μετοχών της αύξησης που δεν καλύφθηκαν από άλλους μετόχους και (v) 73,2 εκατ. ευρώ για την απόκτηση έως και 39,1 εκατομμυρίων επιπλέον νέων κοινών μετοχών της αύξησης που δεν καλύφθηκαν. 

Το e-ΕΦΚΑ επενδύει 47,9 εκατ. ευρώ για την απόκτηση 25,6 εκατομμυρίων μετοχών και το ΤΜΕΔΕ 11 εκατ. ευρώ για την απόκτηση 5,9 εκατομμυρίων μετοχών. 

Όσον αφορά τα warrants, τα πρόσωπα που εγγράφονται για τις νέες κοινές μετοχές ΑΜΚ θα έχουν το δικαίωμα να αιτηθούν, ταυτόχρονα, την απόκτηση τίτλων, χωρίς αντάλλαγμα, σε αναλογία ένας τίτλος για καθεμία μετοχή. Ο μέγιστος αριθμός τίτλων που δικαιούται κάθε πρόσωπο, δηλαδή, θα είναι ίσος με τον αριθμό των νέων κοινών μετοχών ΑΜΚ, για τις οποίες εγγράφονται. Η δημόσια προσφορά των τίτλων θα διεξαχθεί παράλληλα με την περίοδο άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης στην αύξηση και θα διαρκέσει 14 ημερολογιακές ημέρες. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ