Λίβανος: Χωρίς νερό οι δυνάμεις της UNIFIL – Οργή για την καταστροφή εγκαταστάσεων του ΟΗΕ

Λίβανος: Χωρίς νερό οι δυνάμεις της UNIFIL - Οργή για την καταστροφή εγκαταστάσεων του ΟΗΕ

Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στο Λίβανο (UNIFIL) ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι μια μπουλντόζα του ισραηλινού στρατού κατεδάφισε την Κυριακή έναν πύργο παρατήρησης και έναν περιμετρικό φράχτη μιας θέσης του ΟΗΕ στο Μαρουαχίν, που βρίσκεται κοντά στην Τύρο στο νότιο Λίβανο, σύμφωνα με το Reuters.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα, η UNIFIL τόνισε ότι το περιστατικό αυτό συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, υπογραμμίζοντας τις υποχρεώσεις του Ισραήλ βάσει της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η αποστολή προειδοποίησε περαιτέρω ότι η κατεδάφιση θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ειρηνευτικών δυνάμεων και παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

«Η παραβίαση μιας θέσης του ΟΗΕ και η καταστροφή περιουσιακών στοιχείων του ΟΗΕ αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Θέτει επίσης σε κίνδυνο την ασφάλεια των ειρηνευτικών μας δυνάμεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η UNIFIL σημείωσε  στις πλατφόρμες Χ και Telegram ότι ο ισραηλινός στρατός έχει επανειλημμένα καλέσει την ειρηνευτική αποστολή να εκκενώσει τις θέσεις της κατά μήκος της Γαλάζιας Γραμμής.  Παρά την πίεση αυτή, οι ειρηνευτικές δυνάμεις της UNIFIL παραμένουν τοποθετημένοι σε όλες τις καθορισμένες θέσεις τους, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Κόντρα» με τους κυανόκρανους έχει ανοίξει το Ισραήλ

Η κατεδάφιση σηματοδοτεί το τελευταίο από μια σειρά περιστατικών όπου οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν βάλει στο στόχαστρο εγκαταστάσεις της UNIFIL. Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε πολλαπλές επιθέσεις σε θέσεις του ΟΗΕ, προκαλώντας την κριτική διεθνών παρατηρητών ότι θέτει σε κίνδυνο το ειρηνευτικό προσωπικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, την Κυριακή ακούστηκαν σειρήνες στη βάση της UNIFIL στην Τύρο, σηματοδοτώντας μια πιθανή απειλή για την ασφάλεια.

Η UNIFIL επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή της στην εντολή της, δηλώνοντας: «Θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε τα εντεταλμένα καθήκοντά μας για την παρακολούθηση και την υποβολή εκθέσεων, παρά τις συνεχιζόμενες πιέσεις και επιθέσεις στις θέσεις μας».

Εκτός από τις απειλές για την ασφάλεια, οι δυνάμεις της UNIFIL στο νότιο Λίβανο αντιμετωπίζουν επίσης μια ανθρωπιστική κρίση, παλεύοντας να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό λόγω των συνεχιζόμενων επιθέσεων του Ισραήλ. Η UNIFIL υπογράμμισε ότι οι ειρηνευτικές δυνάμεις της στο Μέις ετζ Τζεμπέλ ξέμειναν από προμήθειες νερού μετά από εβδομάδες διακοπής της πρόσβασης που προκλήθηκε από το κλείσιμο των δρόμων.

Οι ειρηνευτικές δυνάμεις της UNIFIL αγόρασαν εμφιαλωμένα νερά και προμήθευσαν κοντινά χωριά με βυτία με νερό.

Χωρίς νερό η UNIFIL

«Χθες, οι ειρηνευτικές δυνάμεις στο Μέις ετζ Τζεμπέλ εξάντλησαν τις προμήθειες νερού μετά από εβδομάδες χωρίς ανεφοδιασμό. Πολλές από τις τοποθεσίες μας έχουν εξαντληθεί σε βασικούς πόρους και η έλλειψη αυτή επιδεινώνεται από τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η UNIFIL προειδοποίησε επίσης για τον αυξανόμενο κίνδυνο εμφάνισης κρουσμάτων χολέρας στον Λίβανο, ιδίως μεταξύ των ευάλωτων πληθυσμών, καθώς οι υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης έχουν επηρεαστεί σοβαρά από τη σύγκρουση. Τα μέλη των ειρηνευτικών δυνάμεων προμηθεύτηκαν εμφιαλωμένα νερά και βυτία με πόσιμο νερό που εξασφάλισαν τα μετέφεραν -προς τιμήν τους- σε δοκιμαζόμενα χωριά του Λιβάνου.

Από τις 23 Σεπτεμβρίου 2024, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εντείνει τις αεροπορικές επιδρομές σε ολόκληρο τον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Βηρυτού, και έχουν αρχίσει χερσαία εισβολή στον νότο.

Σύμφωνα με Λιβανέζους αξιωματούχους, η ισραηλινή επίθεση έχει στοιχίσει τη ζωή σε 2.448 ανθρώπους και έχει τραυματίσει 11.471, συμπεριλαμβανομένων πολλών γυναικών και παιδιών. Η βία έχει εκτοπίσει πάνω από 1,34 εκατομμύρια ανθρώπους, βαθαίνοντας την ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή.



Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ