Νομικός σάλος με τα έπαθλα του Μασκ

Νομικός σάλος με τα έπαθλα του Μασκ

Ο Έλον Μασκ δεσμεύτηκε να απονέμει 1 εκατ. δολάρια κάθε μέρα μέχρι την ημέρα των εκλογών στις ΗΠΑ στις 5 Νοεμβρίου. Τα έπαθλα θα πάνε σε τυχαία επιλεγμένους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους που θα υπογράψουν μια αίτηση «για την υποστήριξη του Συντάγματος» που ξεκίνησε η Επιτροπή Πολιτικής Δράσης (PAC) του υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ.

Η ανακοίνωση αυτή έχει εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη νομιμότητα των χρηματικών κινήτρων που προσφέρει ο δισεκατομμυριούχος.

Γιατί ο Έλον Μασκ μοιράζει χρήματα;

Από τις 17 Οκτωβρίου έως τις 5 Νοεμβρίου, ο Μασκ δήλωσε ότι θα δίνει 1 εκατομμύριο δολάρια σε έναν τυχερό, εάν:

  • Αυτός ή αυτή είναι εγγεγραμμένος ψηφοφόρος.
  • Είναι από μία από τις ακόλουθες πολιτείες: Πενσυλβάνια, Τζόρτζια, Νεβάδα, Αριζόνα, Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν ή Βόρεια Καρολίνα.
  • Έχει υπογράψει ένα ηλεκτρονικό αίτημα που δημιουργήθηκε από το America PAC.

Τι λένε οι νομικοί;

Η καταβολή πληρωμής σε κάποιον «για την εγγραφή του στην ψηφοφορία ή για την ψήφο» αποτελεί ομοσπονδιακό έγκλημα, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσίευσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ το 2017.  Προσθέτει ότι η πληρωμή αυτή δεν χρειάζεται να είναι χρήματα, αλλά μπορεί να είναι και άλλα τιμαλφή όπως αλκοολούχα ποτά ή λαχεία.

  • «Πιστεύω ότι η προσφορά του Μασκ είναι πιθανότατα παράνομη», δήλωσε ο Πολ Σιφ Μπέρμαν, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο Washington.

Ο ίδιος επισήμανε τον εκλογικό νόμο των ΗΠΑ.  Ο νόμος ορίζει ότι όποιος «πληρώνει ή προσφέρεται να πληρώσει ή αποδέχεται πληρωμή είτε για την εγγραφή σε ψηφοφορία είτε για την ψήφο» αντιμετωπίζει πιθανό πρόστιμο 10.000 δολαρίων ή ποινή φυλάκισης πέντε ετών.

  • Ο Μπρένταν Φίσερ, δικηγόρος για θέματα χρηματοδότησης προεκλογικών εκστρατειών, δήλωσε ότι το δώρο του Μασκ προσεγγίζει ένα νομικό όριο. Αυτό συμβαίνει επειδή η PAC απαιτεί εγγραφή ως προϋπόθεση για να γίνει κάποιος δικαιούχος του βραβείου.

«Θα υπήρχαν λίγες αμφιβολίες σχετικά με τη νομιμότητα αν κάθε υπογράφων υποψηφιότητας με έδρα την Πενσυλβάνια ήταν επιλέξιμος. Αλλά η προϋπόθεση των πληρωμών από την εγγραφή παραβιάζει αναμφισβήτητα το νόμο»,είπε.

  • «Δεν είναι ακριβώς το ίδιο με το να πληρώνεις κάποιον για να ψηφίσει, αλλά πλησιάζει αρκετά ώστε να ανησυχούμε για τη νομιμότητά του», δήλωσε ο Μάικλ Κανγκ, καθηγητής εκλογικού δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Northwestern.
  • «Αν και ίσως κάποια από τα άλλα πράγματα που έκανε ο Μασκ ήταν ασαφούς νομιμότητας, αυτό εδώ είναι σαφώς παράνομο», έγραψε ο Ρικ Χάσεν, καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας , σε ανάρτησή του το Σάββατο.
  • Ο Αντάβ Νότι του μη κομματικού Νομικού Κέντρου Εκστρατείας δήλωσε ότι το σχέδιο του κ. Μασκ «παραβιάζει την ομοσπονδιακή νομοθεσία και υπόκειται σε αστική ή ποινική επιβολή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης».

«Είναι παράνομο να δίνεις χρήματα με την προϋπόθεση ότι οι παραλήπτες θα εγγραφούν ως ψηφοφόροι», δήλωσε στο BBC.

Ποιο είναι το συμπέρασμα;

Το αν το χρηματικό έπαθλο του Μασκ παραβιάζει την ομοσπονδιακή νομοθεσία είναι ένα σοβαρό ζήτημα σχετικά με την αξιοπιστία της εκλογικής διαδικασίας.

Απ’ ότι φαίνεται οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες τοποθετούνται αρνητικά σχετικά με τον αν υπάρχει νομιμότητα.

Ωστόσο, το αν ο δισεκατομμυριούχος πρόκειται να υποστεί κάποια ποινή στο μέλλον, είναι ένα πολύ διαφορετικό ζήτημα.



Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ