ΠΡΟΣΩΠΕΙΑ

Στην εξουσία για τέταρτη φορά

Σιμόν Φιεσί

«Δεν έπαψε στιγμή να μάχεται»

Στις 7 Ιανουαρίου του 2015 δύο τζιχαντιστές όρμησαν στα γραφεία του «Charlie Hebdo» στο Παρίσι σπέρνοντας τον θάνατο. Ο Σιμόν Φιεσί, webmaster του σατιρικού περιοδικού τότε, ήταν ο πρώτος που πυροβολήθηκε. Εμεινε σε κώμα μία εβδομάδα, νοσηλεύτηκε για εννέα μήνες, χρειάστηκε χρόνια φυσικοθεραπείας ώστε να ξαναπερπατήσει και όταν η σωματική του κατάσταση σταθεροποιήθηκε -ο ίδιος το είπε -, «μπήκε σε μετατραυματικό σοκ». Ως «ένα από αυτά τα πλάσματα που παίρνουν το κακό πάνω τους και τα υποφέρουν όλα για να μας γλιτώσουν» τον περιέγραψε ο συγγραφέας Γιανίκ Ενέλ, που είχε καλύψει χάριν της «Monde» τη δίκη που έγινε για την επίθεση το 2020. Ο Σιμόν Φιεσί «δεν έπαψε στιγμή να μάχεται. Για τη ζωή. Για την ελευθερία» αντέδρασε ο Εμανουέλ Μακρόν. «Αρνιόταν να αφήσει να νικήσουν εκείνους που θέλησαν να τον εξοντώσουν» σχολίασε η διεύθυνση του «Charlie Hebdo». Ο Φιεσί βρέθηκε νεκρός, σε ηλικία 40 χρόνων, σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στο Παρίσι.

Ιλον Μασκ

Κληρώνει ένα εκατομμύριο την ημέρα

Ιδρύεις μια «super PAC», μια «επιτροπή πολιτικής δράσης» με στόχο να υποστηρίξεις την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ. Η οργάνωση βοηθάει στην κινητοποίηση και στην εγγραφή ψηφοφόρων σε αμφίρροπες Πολιτείες. Υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι δυσκολεύεται. Τι κάνεις; Αρχικά προωθείς μια «petition» όπου οι ψηφοφόροι δηλώνουν πίστη στην Πρώτη και Δεύτερη Τροπολογία του Συντάγματος, οι οποίες εγγυώνται την ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα στην οπλοκατοχή αντίστοιχα. Στη συνέχεια προσφέρεις 47 δολάρια για κάθε ψηφοφόρο που στρατολογείται να την υπογράψει, μαζεύοντας έτσι τα στοιχεία μπόλικων συντηρητικών ψηφοφόρων, τους οποίους μπορεί να κινητοποιήσει στοχευμένα η super PAC σου ώστε να πάνε να ψηφίσουν Τραμπ τον Νοέμβριο. Και στην τελική πια ευθεία για τις εκλογές, ανακοινώνεις πως θα δίνεις με κλήρωση ένα εκατομμύριο την ημέρα σε κάποιον που θα έχει υπογράψει την αίτηση. Αυτά κάνεις όταν είσαι ο Ιλον Μασκ και όταν η χώρα σου είναι οι ΗΠΑ, που (σχεδόν) όλα τα επιτρέπουν.

Βιατσασλάου Χρανούσκι

«Ο Λουκασένκο είναι τώρα εχθρός μου»

Προ τετραετίας, ο Βιατσασλάου Χρανούσκι παρακολουθούσε τον Αλεξάντερ Λουκασένκο, τον δικτάτορα της Λευκορωσίας, να βγαίνει από ένα ελικόπτερο και να πλησιάζει τις δυνάμεις ασφαλείας που τον προστάτευαν από ένα τεράστιο πλήθος εξαγριωμένων διαδηλωτών στο κέντρο του Μινσκ. «Παιδιά, είστε φοβεροί» φώναξε ο Λουκασένκο στον Χρανούσκι και στους υπόλοιπους. «Προστάτευα τον άνθρωπο που είχε καταλάβει τη χώρα. Ηταν η στιγμή που κατάλαβα ότι δεν ήθελα να συμμετέχω πια σε αυτό». Η συνειδητοποίηση ότι ήταν μέρος της κατασταλτικής μηχανής ενός δικτατορικού καθεστώτος έβαλε τον Χρανούσκι στο μονοπάτι που τελικά τον έφερε εκεί που βρίσκεται σήμερα: στις πρώτες γραμμές του μετώπου στην Ουκρανία. «Ο Λουκασένκο είναι τώρα εχθρός μου» δήλωσε στον «Observer» μέσω βιντεοκλήσης από το Χάρκοβο, όπου σταθμεύει η μονάδα των Λευκορώσων για την οποία πολεμάει. «Ο μόνος λόγος για τον οποίο βρίσκεται ακόμη στην εξουσία είναι η Ρωσία. Και ο μόνος τρόπος να τον νικήσουμε είναι να πολεμήσουμε τον Πούτιν».

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ