Σύγκρουση Μελόνι με τους δικαστές

Σύγκρουση Μελόνι με τους δικαστές

Αποφασισμένη να μην εγκαταλείψει τα σχέδιά της για την εφαρμογή της ιταλοαλβανικής συμφωνίας για τους αιτούντες άσυλο είναι η Τζόρτζια Μελόνι, ακόμη και μετά τη δικαστική απόφαση που ματαίωσε την προσπάθειά της αυτή την εβδομάδα και έφερε την πρώτη ομάδα μεταναστών που οδηγήθηκαν στα κλειστά κέντρα στην Αλβανία, πίσω στην Ιταλία. Το στρατόπεδο της Γκιαντέρ που εκτείνεται σε 70 στρέμματα και με 800 εκατ. ευρώ να αναμένεται να διατεθούν εκεί για πέντε χρόνια, παραμένει τώρα άδειο. Από τους 16 Αιγύπτιους και Μπανγκλαντεσιανούς που στάλθηκαν αρχικά στην Αλβανία, οι πρώτοι 4 – δύο ανήλικοι και δύο που ανήκαν σε ευάλωτη ομάδα – δεν πρόλαβαν καλά – καλά να αποβιβαστούν και επέστρεψαν σε ιταλικό έδαφος. Οι άλλοι 12 ακολούθησαν λίγα 24ωρα αργότερα ύστερα από απόφαση δικαστηρίου της Ρώμης. Σήμερα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να αναζητήσει τρόπους να «ξεπεραστεί το εμπόδιο», όπως δήλωσε η Μελόνι.

Η ιταλίδα πρωθυπουργός ετοιμάζεται να συγκρουστεί με τη Δικαιοσύνη, που δέχεται ήδη σφοδρά πυρά από αρκετούς υπουργούς της κυβέρνησής της. Το κλειδί φαίνεται να είναι το ποιες χώρες μπορούν να θεωρηθούν ασφαλείς χωρίς να είναι σαφές ποιους μηχανισμούς θα μπορούσε να ενεργοποιήσει η ιταλική κυβέρνηση. Σε πρώτη φάση το δικαστήριο της Ρώμης περιορίστηκε στην εφαρμογή μιας πρόσφατης απόφασης του Δικαστηρίου της ΕΕ, τα ψηφίσματα του οποίου είναι δεσμευτικά. Αυτή η απόφαση μείωσε τον κατάλογο των ασφαλών χωρών από 22 σε 7, όσον αφορά τους πολίτες για τους οποίους μπορεί να εφαρμοστεί το αμφιλεγόμενο πρωτόκολλο ταχείας διαχείρισης αιτημάτων ασύλου και απελάσεων, που χρησιμοποιεί η Ιταλία στην Αλβανία. Ετσι οι κυριότερες χώρες προέλευσης όσων φτάνουν στην Ιταλία μέσω της Μεσογείου εκπίπτουν από τη λίστα των ασφαλών χωρών και το «μοντέλο της Μελόνι», την εφαρμογή του οποίου παρακολουθούν στενά πολλές χώρες, δέχθηκε σοβαρό πλήγμα. Ουσιαστικά, με βάση της απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ η Ιταλία θα μπορούσε να οδηγήσει στα κλειστά κέντρα της Αλβανίας αιτούντες άσυλο που προέρχονται από το Πράσινο Ακρωτήριο, τη Βοσνία, τη Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία, το Κόσοβο και την ίδια την Αλβανία. Ομως από τις χώρες αυτές είναι ούτως ή άλλως χαμηλά τα ποσοστά αφίξεων.

«Θα βρω μια λύση και στο πρόβλημα αυτό. Συγκάλεσα ήδη υπουργικό συμβούλιο για να εγκρίνουμε κανόνες που θα μας επιτρέψουν να ξεπεράσουμε το συγκεκριμένο εμπόδιο. Δεν νομίζω ότι είναι αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης να ορίζει ποιες είναι ή δεν είναι ασφαλείς χώρες. Είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης και κατά συνέπεια θεωρώ ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποσαφηνίσει καλύτερα τι σημαίνει ασφαλής χώρα», τόνισε η ιταλίδα πρωθυπουργός. Πληροφορίες του ιταλικού Τύπου ανέφεραν ότι σχεδιάζει να ενισχύσει τη θέση της εκτελεστικής εξουσίας.

Ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι, τόνισε ότι  «η κυβέρνηση θα προσφύγει μέχρι και στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας» ενώ η κεντροαριστερή αντιπολίτευση ανέβασε τους τόνους με τη γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος, Ελι Σλάιν να υπογραμμίζει: «Η κυβέρνηση Μελόνι τώρα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τους Ιταλούς και να ξεστήσει όλα όσα έφτιαξε στην Αλβανία, κάνοντας ένα βήμα πίσω. Οι νόμοι ισχύουν για όλους και πρώτα απ’ όλους για την κυβέρνηση».

Ωστόσο εκτιμάται ότι η Τζόρτζια Μελόνι δεν θα κάνει εύκολα βήματα υπαναχώρησης καθώς ούτως ή άλλως προχώρησε στην εφαρμογή του σχεδίου της παρά τις προβλέψιμες δυσκολίες που επρόκειτο να συναντήσει.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκεί βγάζουν πρόεδρο οι ΗΠΑ

Εκεί βγάζουν πρόεδρο οι ΗΠΑ

«Μην ασχολείστε με τις δημοσκοπήσεις», προειδοποιούν οι περισσότεροι αναλυτές στις ΗΠΑ, καθώς απομένουν πλέον λιγότερες από…