Τουρκία: Σοκάρει η υπόθεση της μαφίας των βρεφών – Ανατριχιαστικές μαρτυρίες

Τουρκία: Σοκάρει η υπόθεση της μαφίας των βρεφών – Ανατριχιαστικές μαρτυρίες

Mε ποινή άνω των 500 ετών φυλάκισης είναι αντιμέτωπα τα μέλη της συμμορίας στην Τουρκία που κατηγορούνται ότι προκάλεσαν θανάτους βρεφών, μεταφέροντάς τα σε μονάδες εντατικής θεραπείας ιδιωτικών νοσοκομείων με αποκλειστικό σκοπό το κέρδος.

Το κατηγορητήριο (494 σελίδων) εναντίον 47 υπόπτων, μεταξύ των οποίων και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας (από γιατροί και νοσηλευτές μέχρι οδηγοί ασθενοφόρων), αποκαλύπτει ότι τα βρέφη μεταφέρονταν σε επιλεγμένα νοσοκομεία της Κωνσταντινούπολης αντί σε νοσηλευτικά ιδρύματα όπου θα μπορούσαν να έχουν την κατάλληλη φροντίδα. Μέχρι στιγμής, 22 ύποπτοι έχουν συλληφθεί, όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ.

googletag.cmd.push(function() );

Η συμμορία επιδίωκε να εξασφαλίσει υψηλότερες πληρωμές από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της Τουρκίας, επιλέγοντας ακριβότερες θεραπείες.

Η απάτη αυτή φέρεται να οδήγησε σε τουλάχιστον 12 θανάτους βρεφών, κυρίως λόγω παρατεταμένης παραμονής σε μονάδες εντατικής θεραπείας ή λόγω λοιμώξεων.

Τα μέλη της συμμορίας, στη συνέχεια μοιράζονταν τα κέρδη.

Πρώην υπουργός ιδιοκτήτης εμπλεκόμενου νοσοκομείου

Τουλάχιστον 11 ιδιωτικά νοσοκομεία σφραγίστηκαν το Σαββατοκύριακο, ενώ όπως έγινε γνωστό ο πρώην υπουργός υγείας της Τουρκίας, Φαχρετίν Κότζα, είναι ιδιοκτήτης ενός εκ των νοσοκομείων που εμπλέκονται στο σκάνδαλο.

Στο βαρύ κατηγορητήριο αναφέρεται πως: «Οι ύποπτοι παρέτειναν τη νοσηλεία των βρεφών προκειμένου να κερδίζουν περισσότερα χρήματα από το Ίδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης (SGK), παρουσίαζαν με πλαστά έγγραφα την κατάσταση χειρότερη από ό,τι ήταν πραγματικά, σε συνεργασία με εργαζομένους στον τομέα Υγείας και ότι ζήτησαν και πήραν χρήματα από συγγενείς των βρεφών, υποσχόμενοι καλύτερη προσοχή προς τα βρέφη έναντι άλλων».

Ο εισαγγελέας σε τρεις περιπτώσεις πρότεινε καταδίκες πάνω από 500 χρόνια. Οι έρευνες συνεχίζονται, καθώς υπάρχουν φόβοι για τον θάνατο εκατοντάδων βρεφών από τη δράση της σπείρας.

Ανατριχιαστικές μαρτυρίες

Οι μαρτυρίες των ανθρώπων που έχασαν τα παιδιά τους είναι συγκλονιστικές: «Κράτησαν την κόρη μου στην Εντατική περισσότερο από όσο χρειαζόταν, μας χρέωσαν επιπλέον και μετά πέθανε. Το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν τα χρήματα» είπε μία μητέρα.

«Πήραν την ψυχή ενός μωρού που δεν έβλαπτε κανέναν. Έφυγε η ψυχή μου. Μου πήραν μια ζωή», ανέφερε μια άλλη.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο τα ιδιωτικά νοσοκομεία που εμπλέκονται στο σκάνδαλο, δέχονταν νεογέννητα που μεταφέρθηκαν από το Κέντρο Έκτακτης Ανάγκης 112, αν και δεν διέθεταν κατάλληλες εγκαταστάσεις περίθαλψης, με τους γιατρούς να απουσιάζουν και τους νοσηλευτές να φροντίζουν τα βαριά άρρωστα μωρά. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο των βρεφών.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ