Τουρκία: Υποχωρεί η δημοτικότητα του Ερντογάν – Το 55% έχει αρνητική εικόνα για την κυβέρνηση

Τουρκία: Υποχωρεί η δημοτικότητα του Ερντογάν – Το 55% έχει αρνητική εικόνα για την κυβέρνηση

Τον Μάιο του 2023 οι Τούρκοι ψηφοφόροι εξέλεξαν τον Ταγίπ Ερντογάν για τρίτη θητεία στην προεδρία. Λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του προέδρου υπέστη τη χειρότερη εκλογική ήττα της ιστορίας του στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Στο διάστημα μεταξύ των δύο αυτών εκλογικών αναμετρήσεων, το ερευνητικό κέντρο Pew πραγματοποίησε δημοσκόπηση μεταξύ 1.049 ενηλίκων Τούρκων. Τα αποτελέσματα κατέγραψαν αρνητικές απόψεις για τον Ερντογάν και μοιρασμένες γνώμες για την κυβέρνησή του.

Συνολικά, ποσοστό 55% των ενηλίκων Τούρκων έχουν αρνητική γνώμη για τον Ερντογάν, με 43% να διάκεινται θετικά απέναντί του. Η δημοτικότητα του Τούρκου προέδρου έχει υποχωρήσει έτσι κατά 32% σε σχέση με το 2017, με 27% λιγότερους Τούρκους να δηλώνουν σήμερα ότι διαθέτουν «πολύ θετική» γνώμη για τον πρόεδρό τους.

Σημειώνεται, ότι η έρευνα του 2017 είχε πραγματοποιηθεί οκτώ μήνες αφότου ο Ερντογάν και η κυβέρνησή του είχαν επιβιώσει απόπειρας πραξικοπήματος από μερίδα αξιωματικών του στρατεύματος.

Μόλις ένας στους δύο εμπιστεύεται την κυβέρνηση

Περίπου οι μισοί (51%) δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση να κάνει αυτό που είναι σωστό για τη χώρα.

Ένα παρόμοιο ποσοστό (53%) δεν είναι βέβαιο ότι οι προεδρικές εκλογές του Μαΐου 2023 διεξήχθησαν δίκαια και με ακρίβεια.

Και περίπου ένα χρόνο μετά από έναν σεισμό 7,8 Ρίχτερ που έπληξε την Τουρκία – αφήνοντας περισσότερους από 50.000 νεκρούς – το 61% των Τούρκων δεν είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να προετοιμαστεί για μελλοντικές φυσικές καταστροφές.

Διεθνείς υποθέσεις

Όσον αφορά τις σχέσεις της Τουρκίας με άλλες χώρες, οι Τούρκοι αξιολογούν ως επί το πλείστον αρνητικά άλλες χώρες και τους ηγέτες τους.

Οι πλειοψηφίες εκφράζουν δυσαρέσκεια για τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και τη Ρωσία και οι περισσότεροι δεν έχουν εμπιστοσύνη στους αντίστοιχους προέδρους.

Οι Τούρκοι δείχνουν επίσης ελλιπή εμπιστοσύνη σε άλλους διεθνείς πολιτικούς ηγέτες – συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο, εμφανίζονται πιο θετικοί απέναντι στο ΝΑΤΟ και περισσότερο Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ποσοστό των Τούρκων με θετική άποψη για την ΕΕ έχει αυξηθεί κατά 12 μονάδες από το 2019. Και η πλειοψηφία των Τούρκων (56%) τάσσεται υπέρ της ένταξης της χώρας τους στην ΕΕ.

Αστυνομία και στρατός

Στην Τουρκία, η πλειοψηφία πιστεύει ότι η αστυνομία και ο στρατός έχουν θετικό αντίκτυπο στην τουρκική κοινωνία (με ποσοστά 78% και 62%, αντίστοιχα).

Όσον αφορά τις εντάσεις στην κοινωνίας, οι Τούρκοι παρατηρούν ιδιαίτερα έντονες συγκρούσεις μεταξύ ανθρώπων που υποστηρίζουν διαφορετικά πολιτικά κόμματα. Την ίδια ώρα, λιγότεροι Τούρκοι – αν και εξακολουθούν να αποτελούν την πλειοψηφία- λένε ότι υπάρχουν έντονες συγκρούσεις μεταξύ ανθρώπων με διαφορετική εθνική ταυτότητα.

Σημειώνεται, ότι σε μια χώρα όπου η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων είναι μουσουλμάνοι, περίπου οι μισοί ενήλικες (47%) λένε ότι υπάρχουν έντονες συγκρούσεις μεταξύ Τούρκων οι οποίοι στηρίζουν διαφορετικές θρησκείες.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ