Απαντήσεις Χ. Μπιλλίνη για Βιβλιοθήκη, “Κομφούκιο”, αντιπλημμυρικά κ.α.

20241022_113803

Εκτενή συνέντευξη τύπου για μια σειρά θεμάτων που απασχολούν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αλλά και ευρύτερα την πανεπιστημιακή κοινότητα και την κοινή γνώμη της Θεσσαλίας και της Μαγνησίας ειδικότερα, παραχώρησε σήμερα, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χαράλαμπος Μπιλλίνης.

Με αφορμή και δημοσιεύματα του τελευταίου διαστήματος, ο κ. Μπιλλίνης, πλαισιωμένος από τους aντιπρυτάνεις και μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη του Ιδρύματος, έδωσε τις απαντήσεις του για ζητήματα που – μεταξύ άλλων – έχουν να κάνουν με την πορεία αποκατάστασης των ζημιών από τις περσινές πλημμύρες, τους λόγους που η Κεντρική Βιβλιοθήκη συνεχίζει να μην λειτουργεί, όπως και τους λόγους αναστολής της σύμβασης με το Πανεπιστήμιο CUFE της Κίνας, στο πλαίσιο συμφωνίας με το Ινστιτούτο Κομφούκιος που έχει συνάψει από το 2019 το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Ο πρύτανης άφησε αιχμές για τον τρόπο στελέχωσης του Τμήματος Γλωσσικών Σπουδών από καθηγητές, λέγοντας πως, ενώ υπάρχουν 19 ακόμη διαθέσιμες πιστώσεις για προσλήψεις προσωπικού, ο ίδιος, μόλις πρόσφατα και μέσω δημοσιευμάτων, έλαβε γνώση ότι καθηγητές του Ινστιτούτου Κομφούκιος έκαναν μάθημα σε προπτυχιακούς φοιτητές του συγκεκριμένου τμήματος κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και του Κανονισμού του Πανεπιστημίου που αφορά στις προσλήψεις διδασκόντων.

Ο κ. Μπιλλίνης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να στραφεί στην δικαιοσύνη για να υπερασπιστεί, όπως είπε, τόσο το Ίδρυμα, όσο και προσωπικά τον ίδιο, αναφορικά με δημοσιεύματα, κάνοντας λόγο για εκστρατεία στοχοποίησης και κατασυκοφάντησης του προσώπου του και υπαινισσόμενος ότι υπάρχουν κίνητρα πίσω από αυτό. “Φαίνεται ότι κάποιοι, ευτυχώς λίγοι, βλέπουν το πανεπιστήμιο ως κομματική αρένα και ως τσιφλίκι εξυπηρέτησης προσωπικών συμφερόντων” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για την Κεντρική βιβλιοθήκη

Αναφορικά με το θέμα της μη λειτουργίας της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, 14 μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, ο κ. Μπιλλίνης έκανε γνωστό ότι πριν από δέκα μέρες του παραδόθηκε η μελέτη για την αποκατάστασή της, η σύνταξη της οποίας πήρε 8 περίπου μήνες. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 2,6 εκατ. ευρώ, έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας και βρίσκεται στο Γενικό Λογιστήριο από όπου αναμένεται η τελική έγκριση, ώστε να προχωρήσει ο διαγωνισμός και να επιδιορθωθούν οι ζημιές στο κτίριο.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα ενεργοποιηθεί εργοταξιακό ρεύμα στο κτίριο, προκειμένου, στο εξής, να μπορεί να γίνει δανεισμός από την βιβλιοθήκη, κατόπιν ραντεβού, όπως γινόταν στην περίοδο του κορονοϊού. Ο μόνος που δεν θα είναι λειτουργικός, θα είναι ο χώρος ανάγνωσης των φοιτητών για αυτό και αναζητείται μια αίθουσα, να λειτουργήσει ως προσωρινή βιβλιοθήκη. 

Σύμφωνα με τον πρύτανη, τόσο η ηλεκτρονική συλλογή, όσο και όλες οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες της βιβλιοθήκης λειτουργούν κανονικά, ενώ αναφορικά με την δυνατότητα δανεισμού βιβλίων από άλλα πανεπιστήμια, δήλωσε στους φοιτητές που τον επισκέφθηκαν ότι το κόστος μεταφοράς των βιβλίων, το αναλαμβάνει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αρκεί να ενημερώσουν σχετικά με τους τίτλους βιβλίων που αναζητούν.

Για το Ινστιτούτο Κομφούκιος

«Καταρχήν μιλάμε για αναστολή και όχι κλείσιμο, όπως ανακριβώς γράφτηκε σε κάποια ΜΜΕ» υπογράμμισε ο κ. Μπιλλίνης, αναφορικά με το Ινστιτούτο Κομφούκιος, διευκρινίζοντας πως η συμφωνία με τα κεντρικά του Ιδρύματος Κομφούκιος στη Κίνα παραμένει σε ισχύ. Αυτό που ανεστάλη ήταν – όπως είπε – η συμφωνία με το Πανεπιστήμιο CUFE, τόσο λόγω καταστροφών στο κτίριο Τσικρίκη στο οποίο στεγάζονταν, όσο και στο πλαίσιο της πρόθεσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διεύρυνσης της συνεργασίας και σε άλλους ακαδημαϊκούς τομείς, πλην των οικονομικών, που θα εξασφαλίζει συνέργειες με ένα μεγάλο αριθμό μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας. “Αν έρθουμε σε συμφωνία νωρίτερα του ενός χρόνου, θα επαναλειτουργήσει, αλλά με άλλους όρους και με όσο το δυνατόν περισσότερους συναδέλφους να εμπλέκονται και ερευνητικές ομάδες σε όλες τις πόλεις της Θεσσαλίας. Μέχρι τώρα, αυτοί που είχαν οφέλη ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού” τόνισε ο κ. Μπιλλίνης.

Διδάσκοντες εκτός προβλεπόμενης διαδικασίας;

Με αφορμή το θέμα της αναστολής των δράσεων του Ινστιτούτου Κομφούκιος, ο πρύτανης επέκτεινε την αναφορά του στο θέμα των διδασκόντων του Τμήματος Γλωσσικών Σπουδών ύστερα από δημοσιεύματα ότι καθηγητές του Ινστιτούτου δίδασκαν και στο συγκεκριμένο Τμήμα.

“Εμείς είμαστε δημόσιο πανεπιστήμιο, όχι κέντρο ξένων γλωσσών. Το Τμήμα των Γλωσσικών Σπουδών παίρνει διδάσκοντες με την διαδικασία που ορίζει το υπουργείο. Με τους κυρίους του Ινστιτούτου Κομφούκιος δεν υπήρχε καμία συμφωνία να κάνουν μάθημα σε φοιτητές. Δεν κατάλαβα πώς έκαναν μάθημα σε φοιτητές και τους βαθμολογούσαν, αν όντως γινόταν αυτό … θα το ψάξω. Είναι άλλο να κάνεις μάθημα πολιτισμικό, να μάθεις κινέζικα και άλλο να είσαι διδάσκων σε τμήμα χωρίς το Πανεπιστήμιο να γνωρίζει ποιος είναι ο διδάσκων. Αυτή η διαδικασία σταμάτησε. Το Τμήμα Γλωσσικών Σπουδών, αν χρειάζεται καθηγητές, να έρθει να τους ζητήσει από τις 19 θέσεις που παραμένουν διαθέσιμες, με τον σωστό όμως τρόπο, όπως προβλέπει ο κανονισμός του Πανεπιστημίου και ορίζει το υπουργείο, με υπογραφή συμβάσεων” δήλωσε χαρακτηριστικά, ο κ. Μπιλλίνης, καθησυχάζοντας, ωστόσο, τους φοιτητές του τμήματος ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την απόκτηση του πτυχίου τους. 

Ο ίδιος έκανε γνωστό πως, με επιστολή του προς το Υπουργείο Παιδείας, ζήτησε να εξαιρεθεί το εν λόγω τμήμα από την προϋπόθεση κατοχής διδακτορικού τίτλου σπουδών για τους διδάσκοντες γλωσσών, όπως τα Κινεζικά, Ιαπωνικά κλπ, ως εξειδικευμένα αντικείμενα.

Για την Κίτρινη Αποθήκη

Για την Κίτρινη Αποθήκη, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας “έδειξε” ως υπεύθυνη την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Όπως είπε, υπάρχει μια προγραμματική σύμβαση (υπογράφηκε στις 13-7-2018 από τον τότε πρύτανη, κ. Πετράκο) στο πλαίσιο πολιτισμικής ανάπτυξης μεταξύ Πανεπιστημίου, Περιφέρειας Θεσσαλίας και Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, τόσο για την αποκατάσταση του κτιρίου, όσο και για την ανάπτυξη εκεί, της Τεχνόπολης Ιάσων. Στην σύμβαση αναφέρεται ξεκάθαρα ότι “επειδή ο κύριος του έργου (δηλαδή το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) δεν διαθέτει την αναγκαία στελεχιακή επάρκεια για την υλοποίησή του και προκειμένου να διασφαλιστεί η άρτια και ασφαλής κατασκευή του, αναθέτει την υλοποίηση του έργου στην Περιφέρεια Θεσσαλίας …”

Για τα αντιπλημμυρικά έργα

Εξάλλου, αναφερόμενος σε δημοσιεύματα που επιρρίπτουν ευθύνες στο πανεπιστήμιο για την καθυστέρηση υλοποίησης των αντιπλημμυρικών έργων, ο κ. Μπιλλίνης τόνισε πως στις 24-9-2024 εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Διοίκησης η προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Βόλου, Περιφέρειας Θεσσαλίας και Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την εκπόνηση του έργου “Εκτίμησης κινδύνου πλημμύρας … κοκ”, η οποία είχε σταλεί από τον δήμο μία εβδομάδα νωρίτερα.

Στην έγκριση υπήρχε η επισήμανση ότι όποτε το πανεπιστήμιο κληθεί να υπογράψει, θα το κάνει και στην συνέχεια θα ανοίξει το έργο στην Επιτροπή Ερευνών. “Γιατί για να ανοίξεις ένα έργο στην Επιτροπή Ερευνών πρέπει να υπάρχει δέσμευση ότι τα χρήματα υπάρχουν” διευκρίνισε ο πρύτανης.

Περί διδακτικού προσωπικού

Ο κ. Μπιλλίνης αναφέρθηκε και στο θέμα του διδακτικού προσωπικού, λέγοντας πως φέτος, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας εξασφάλισε 99 πιστώσεις, ωστόσο, από τα τμήματα απορροφήθηκαν οι 78 από αυτές. 

“Άρα, πού υπάρχει έλλειψη; Στην τελευταία Σύγκλητο παρακαλούσα τους προέδρους που φώναζαν ότι δεν έχουν προσωπικό για τα μαθήματα, να πάρουν θέσεις. Αν κάποιοι διαφωνούν με το πλαίσιο προσλήψεων, αυτό δεν είναι δουλειά του πρύτανη αλλά του υπουργείου” επισήμανε χαρακτηριστικά.

Διάφορα άλλα ζητήματα

Όσον αφορά σε διάφορα άλλα ζητήματα του πανεπιστημίου, ο πρύτανης του Ιδρύματος δήλωσε, μεταξύ άλλων :

“Πάνω από 40 εκατ. ευρώ ήρθαν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το 2024. Μετά από χρόνια το Π.Θ. βρίσκεται σε τροχιά προόδου. Στόχος μας είναι να του δώσουμε εξωστρέφεια και κύρος που τόσο του έλειψαν τα προηγούμενα χρόνια. Γνωρίζαμε από την αρχή ότι θα συναντήσουμε εμπόδια, αλλά δεν πρόκειται να σταματήσουμε. 

Εργαζόμαστε με επιμονή για να επιλύσουμε χρόνια προβλήματα. Ειδικά σε σχέση με τις καταστροφές από τον Daniel, είμαστε περήφανοι για αυτά που έχουμε καταφέρει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και με το δημοσιονομικό πλαίσιο που ισχύει για τις συμβάσεις και τα έργα του δημοσίου.

Τον επόμενο ενάμιση μήνα θα έχουμε υπογράψει την σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία ΙΝΤΡΑΚΑΤ για να ξεκινήσουμε τα έργα ανέγερσης νέων φοιτητικών εστιών στην Βαμβακουργία και στην Λαμία.

Όσον αφορά στην αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες, έπρεπε να αποφασίσουμε από πού θα ξεκινήσουμε πρώτα. Ξεκινήσαμε από τα τμήματα, με σκοπό οι φοιτητές να μην χάσουν κανένα εξάμηνο και το στοίχημα αυτό το κερδίσαμε.

Κάναμε αποκαταστάσεις σε υδραυλικά και ηλεκτρολογικά και ειδικά στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις βρεθήκαμε προ εκπλήξεως αφού στους περισσότερους ηλεκτρολογικούς πίνακες δεν υπήρχαν ρελέ ασφαλείας. Δαπανήσαμε 113.000 ευρώ, έξτρα καθαριότητα έφτασε τις 71.000 ευρώ, ενώ για επισκευές άμεσης συντήρησης δώσαμε 256.000 ευρώ για να μπορούν οι φοιτητές να μπουν με ασφάλεια μέσα στα κτίρια. Και δώσαμε 211.000 ευρώ για τον υποσταθμό του Παπαστράτου που ήταν στο υπόγειο, κάτω από τα επίπεδα της θάλασσας και τώρα θα λειτουργήσει σε πάνω όροφο, σε ειδικό χώρο ώστε σε περίπτωση πλημμύρας να μην έχουμε και πάλι προβλήματα.

Αυτή την στιγμή είναι στον αέρα ο διαγωνισμός του 1.970.000 ευρώ για να διορθώσουμε όλες τις βλάβες που έχουν γίνει στα κτίρια του Πανεπιστημίου λόγω πλημμυρών, είναι τα χρήματα που μας έδωσε το Υπουργείο”.

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ