ASML: Αναμένει ανάπτυξη το 2026 – Νέες πιέσεις για τις εξαγωγές στην Κίνα –

ASML: Αναμένει ανάπτυξη το 2026 – Νέες πιέσεις για τις εξαγωγές στην Κίνα

Ο διευθύνων σύμβουλος της κορυφαίας εταιρείας κατασκευής εξοπλισμού ημιαγωγών υπολογιστών, ASML, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι το 2026 εκτιμά πως θα είναι έτος ανάπτυξης για την εταιρεία και ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα συνεχίσει να πιέζει για περαιτέρω περιορισμούς στις εξαγωγές της στην Κίνα.

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Πιέσεις από ASML και LVMH

Οι δηλώσεις του Κριστόφ Φουκέ έρχονται μια εβδομάδα αφότου η ASML ταρακούνησε τις αγορές με την προειδοποίηση ότι θα δει χαμηλότερη ανάπτυξη το 2025, επειδή εκτός από τους ημιαγωγούς που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, οι αγορές ηλεκτρονικών ειδών θα είναι αδύναμες.

H ASML προβλεπει ότι η πίεση στις εξαγωγές της στην Κίνα θα συνεχιστεί ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ

Ο μεγαλύτερος πελάτης της ASML είναι η TSMC της Ταϊβάν, η οποία φτιάχνει μικροτσίπ για την Nvidia και χτίζει πολλά νέα εργοστάσια. Η ASML εξακολουθεί να αναμένει ότι οι πωλήσεις της θα αυξηθούν το 2025, αν και με βραδύτερο ρυθμό.

«Περιμένουμε επίσης το 2026 να είναι έτος ανάπτυξης, αλλά είναι πολύ νωρίς για να το ποσοτικοποιήσουμε με πολύ υψηλή ακρίβεια», είπε ο Φουκέ.

ASML: Η πίεση στις εξαγωγές της στην Κίνα θα συνεχιστεί

Ο Φουκέ είπε ότι αναμένει πως η πίεση στις εξαγωγές της εταιρείας στην Κίνα θα συνεχιστεί ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

«Αν κοιτάξετε το γεωπολιτικό τοπίο, νομίζω ότι είναι σαφές πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να ασκούν πίεση από την πλευρά τους για περισσότερους περιορισμούς».

Η ASML βλέπει τις μελλοντικές πωλήσεις στην Κίνα να υποχωρούν στο 20% του συνόλου της, από 50% που ήταν τα τελευταία τρίμηνα, για τον παλαιότερο εξοπλισμό που πουλάει η εταιρεία και δεν εμπίπτει σε περιορισμούς.

Είπε ότι η Ολλανδία και η Ευρώπη συζητούν εάν οι περαιτέρω περιορισμοί εμπίπτουν στην πολιτική εθνικής ασφάλειας ή του εμπορίου και αν θα λειτουργήσουν.

«Μία από τις συζητήσεις αφορούν πραγματικά στην εθνική ασφάλεια;» είπε, σημειώνοντας τον οικονομικό ανταγωνισμό μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

«Η άλλη συζήτηση που αρχίζετε να βλέπετε… είναι μας βοηθά ή μας βλάπτει; Βλέπω πολλές εταιρείες στις ΗΠΑ που αρχίζουν να κάνουν επίσης αυτήν την ερώτηση».

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ