Μπορεί πραγματικά να δουλέψει μια σχέση ανάμεσα σε ανθρώπους με μεγάλη ηλικιακή διαφορά;

Μπορεί πραγματικά να δουλέψει μια σχέση ανάμεσα σε ανθρώπους με μεγάλη ηλικιακή διαφορά;

Νέα έρευνα δείχνει ότι οι ερωτικές σχέσεις μεταξύ Millenials και Gen Z αυξάνονται ραγδαία. 

Η εμμονή του Hollywood με την ηλικιακή διαφορά στις σχέσεις δεν σταματάει ποτέ. Περισσότερα από 50 χρόνια μετά το The Graduate, μια ταινία όπου η κυρία Robinson, μια μεγαλύτερη γυναίκα, έρχεται κοντά με έναν νεαρό άνδρα απόφοιτο κολεγίου, η rom-com του Netflix A Family Affair, με πρωταγωνιστές τη Nicole Kidman και τον Zac Efron, έχει επαναπροσδιορίσει την ίδια κατάσταση.

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση της Ipsos διαπίστωσε ότι πολλοί Αμερικανοί ενήλικες έχουν συμμετάσχει σε ραντεβού με άτομα με μεγάλη διαφορά ηλικίας (10+ ετών). Διαπίστωσε επίσης ότι οι συμμετέχοντες πολλοί βρίσκουν τέτοιες σχέσεις απόλυτα κοινωνικά αποδεκτές. Και παρά τα όσα υποδεικνύουν οι προαναφερθείσες ταινίες, οι σχέσεις ηλικιακής διαφοράς συμβαίνουν μεταξύ όχι μόνο γυναικών Boomers ή Gen X και νεότερων ανδρών. Εμφανίζονται επίσης μεταξύ των ανδρών Gen Z και των γυναικών Millennial και είναι πιο συχνές από ό,τι πολλοί πιστεύουν.

Η πρόσφατη ταινία The Idea of ​​You χτύπησε ένα πολιτισμικό νεύρο σχετικά με τις σχέσεις ηλικίας. Αφορά μια γυναίκα των Millenial (Anne Hathaway) που μπαίνει σε σχέση με έναν νεότερο άνδρα Gen Z (Nicholas Galitzine). Μπορεί η έρευνα να εστιάζει περισσότερο στην Αμερική αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι age gap σχέσεις δεν είναι μια παρατηρούμενη τάση και στην Ευρώπη. Τα ταμπού ηλικίας καταρρίπτονται συχνά και το πραγματικό ζήτημα είναι τι τελικά τις κάνει τις σχέσεις αυτές βιώσιμες.

Δεδομένου ότι οι σχέσεις με μεγάλη διαφορά ηλικίας αντιμετωπίζουν πολλά στερεότυπα για να πατήσουν σε στέρεο έδαφος είναι καλό να έχουν τα μέλη τους στο νου τους τα εξής:

Μοιραστείτε τις προσδοκίες σας

Αν και αυτό ισχύει για κάθε σχέση, η επίγνωση των προσδοκιών του συντρόφου σας είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν έχετε διαφορετική ηλικία από εκείνον. Ένας νεότερος άνδρας μπορεί να μην θέλει αμέσως παιδιά, για παράδειγμα, ενώ μια μεγαλύτερη γυναίκα μπορεί να μην έχει την επιθυμία να παντρευτεί.

Αποδεχτείτε τις Διαφορές

Από τα ενδιαφέροντα έως τις προοπτικές σας, το πιθανότερο είναι ότι θα συναντήσετε πολλές διαφορές με τον σύντροφό σας. Το ζήτημα είναι να τις συζητάτε και να καταλήγετε σε κάποια λύση που εξυπηρετεί και τους δυο σας.

Να ξέρετε ότι η ωριμότητα είναι σχετική

Εάν είστε μεγαλύτερη από τον σύντροφό σας, πρέπει να τον δείτε ως ενήλικο, αντί για κάποιον που θα πρέπει να διδαχθεί και να διαμορφωθεί από εσάς. Το να τον αντιμετωπίσετε υποτιμητικά είναι κάτι που δεν θα βοηθήσει μακροπρόθεσμα τη σχέση. Αν δεν εμπιστευθείτε εσείς το σύντροφό σας ποιος θα το κάνει;

Προσδιορίστε τα αμοιβαία σας ενδιαφέροντα

Εξισορροπήστε τη διαφορά ηλικίας εστιάζοντας στα αμοιβαία ενδιαφέροντά σας. Αφιερώστε χρόνο κάνοντας πράγματα που αγαπάτε και οι δύο και η διαφορά σας στην ηλικία φαινομενικά θα αμβλυνθεί.

Δημιουργήστε λίγο χώρο

Η ισορροπία είναι απαραίτητη σε κάθε σχέση. Οπότε, αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας για επαναφόρτιση και ενδοσκόπηση και μην παραμελείτε τις συναναστροφές με φίλους ή την ενασχόληση με δραστηριότητες που δεν μαγνητίζουν τον σύντροφό σας. Δεν πρέπει να εγκαταλείψετε τον εαυτό σας για να συμβαδίσετε με τον σύντροφό σας. 

Αντιμετωπίστε την Αβεβαιότητα

Ό,τι κι αν κάνετε, μην επιτρέψετε στη διαφορά ηλικίας σας να γίνει το κεντρικό σημείο συζήτησης. Αντίθετα, επικοινωνήστε ανοιχτά και ειλικρινά τις ανησυχίες σας (σχετικές με την ηλικία ή άλλες) και εργαστείτε για να βρείτε αμοιβαία αποδεκτές λύσεις σε ζητήματα.

Μην αποδίδετε στη διαφορά ηλικίας σας όλα τα προβλήματα

Εάν οι δυο σας τσακώνεστε πολύ, το πιθανότερο είναι ότι δεν φταίει μόνο η ηλικία. Μια ισχυρή συναισθηματική και σωματική σύνδεση είναι ένα σημαντικό μέρος κάθε ένωσης, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο και τις πολιτισμικές διαφορές.

Δείξτε εμπιστοσύνη στο σύντροφο και την επιλογή σας

Είναι σημαντικό να μην ξεχάσετε ποτέ ότι μια αντισυμβατική σχέση θα αντιμετωπίσει προκλήσεις από το περιβάλλον της. Όμως εσείς πρέπει να αγωνιστείτε για αυτές. Αν δεν πιστεύετε εσείς οι ίδιοι την επιλογή σας και επηρεάζεστε από τα κοινωνικά πρέπει η ημερομηνία λήξης της σχέσης σας θα είναι σύντομη.  

Πηγή: allyou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γερνάμε σε δύο φάσεις

Γερνάμε σε δύο φάσεις

Θυμάμαι ακριβώς τη στιγμή, θυμάμαι και πού βρισκόμουν. Μερικά χρόνια πριν, στα γραφεία του περιοδικού, είχαμε…

«Το ταξίδι των ασθενών με καρκίνο του μαστού στην Ελλάδα: 10 χρόνια μετά»: Η έρευνα που αποτυπώνει το «ταξίδι» των γυναικών με καρκίνο του μαστού σήμερα

«Το ταξίδι των ασθενών με καρκίνο του μαστού στην Ελλάδα: 10 χρόνια μετά»: Η έρευνα που αποτυπώνει το «ταξίδι» των γυναικών με καρκίνο του μαστού σήμερα

Το Εργαστήριο Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (LabHTA) του Τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του…