Δοκιμασία Γεραπετρίτη σήμερα στη Βουλή, εν’ όψει του τετ α τετ με τον Χακάν…

Προσερχόμαστε στο διάλογο με Τουρκία με καλή πίστη

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Σχεδόν τρεις εβδομάδες πριν την άφιξη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, στην ελληνική πρωτεύουσα και σε μία κρίσιμη συγκυρία για την εξέλιξη του διαλόγου Αθήνας και Άγκυρας, τα…φώτα στρέφονται σήμερα στη συνάντηση του κ. Γεραπετρίτη με τους 32 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που συμμετέχουν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας θα ενημερώσει τους…γαλάζιους για άπασες τις εξελίξεις στα εθνικά μέτωπα, σε ένα…ραντεβού που έχει στόχο να αποφευχθούν τυχόν…παραφωνίες στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης, τη στιγμή που το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται αντιμέτωπο με επιθέσεις από τα…δεξιά της οδού Πειραιώς για τους χειρισμούς τόσο στα ελληνοτουρκικά, όσο και στο Κυπριακό. “Η Ελλάδα είναι σε θέση να συζητά με την Τουρκία πολιτισμένα, αλλά και σε μία θέση πολύ πιο ισχυρή απ’ ό,τι ήταν το 2019. Και το ότι συζητάμε δε σημαίνει ότι συμφωνούμε. Ούτε ξεπουλάμε, ούτε προδίδουμε κανέναν”, είναι το ηχηρό μήνυμα που έχει εκπέμψει ο πρωθυπουργός, απαντώντας στις “εξαιρετικά ακραίες φωνές εντός της Ελλάδας”. Η Αθήνα, στο…παρα πέντε του τετ α τετ Γεραπετρίτη-Φιντάν, ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι ζητήματα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν πρόκειται να τεθούν ποτέ στο τραπέζι των συζητήσεων.

“Αναγνωρίζουμε μία και μόνο διαφορά. Αυτή του καθορισμού θαλασσίων ζωνών και υφαλοκρηπίδας”, επισημαίνουν στελέχη, μιλώντας στο Capital.gr., σε μία συγκυρία κατά την οποία…φωνές από τη γείτονα προτάσσουν την αποκαλούμενη και “ολιστική λύση στο Αιγαίο”. Κάτι που συνιστά κόκκινη γραμμή για την ελληνική πρωτεύουσα, εκπεφρασμένη πολλάκις τόσο από τον πρωθυπουργό, όσο και από τον υπουργό Εξωτερικών. “Η Ελλάδα και σε αυτό στηρίζω απόλυτα τον κ. Γεραπετρίτη, θα εξακολουθεί να συνομιλεί με την Τουρκία, όπως το έχουμε ήδη κάνει. Έχω συναντηθεί έξι φορές με τον κ. Ερντογάν. Αυτό δε σημαίνει ότι έχουμε συμφωνήσει ή ότι είμαστε κοντά σε μία συμφωνία για τα ζητήματα των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο”, σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης.

Το…απογευματινό ραντεβού

Με καταγεγραμμένες τις διαφωνίες των δύο πρώην πρωθυπουργών, του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή, επί της διαχείρισης των εθνικών θεμάτων από την κυβέρνηση και στον απόηχο της νέας σκληρής κριτικής που άσκησε από τη Λευκωσία ο Μεσσήνιος πολιτικός για το Κυπριακό και τον υπό εξέλιξη διάλογο Αθήνας-Άγκυρας, η απογευματινή συνάντηση του κ. Γεραπετρίτη με τους…32 γαλάζιους της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας αποκτά ειδικό βάρος. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας θα έχει την ευκαιρία να αναλύσει στους κυβερνητικούς βουλευτές την ατζέντα των συνομιλιών με τον Χακάν Φιντάν, επισημαίνοντας πως το μόνο που συζητεί η Αθήνα είναι η διαφορά ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. “Διάλογος δε σημαίνει ούτε υποχώρηση, ούτε αφέλεια. Το αντικείμενο για εμάς είναι μόνο η μία διαφορά, ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Δεν υπάρχει κανένα άλλο αντικείμενο, καμία άλλη διαφορά, τίποτα άλλο που θα μπορούσε να υποτεθεί έστω, ότι θα μπει στο τραπέζι. Εκπροσωπώ μία κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό που έχει κάνει κινήσεις ενίσχυσης της χώρας, που δεν έγιναν για ολόκληρες δεκαετίες και ως προς την ΑΟΖ και ως προς τις συμφωνίες με άλλα γειτονικά κράτη και ως προς την οχύρωση της χώρας, αμυντικές συμφωνίες, τις οποίες έχουμε υπογράψει. Αυτά τα οποία για άλλες χώρες, πλέον, είναι ζητούμενα ως προς την αμυντική τους θωράκιση, πολύ πιο ισχυρές στο παρελθόν, για την Ελλάδα είναι δεδομένα. Και αυτό όλο προχωρά και συνεχίζεται. Άρα, ναι, πιστεύουμε στον διάλογο. Περιμένουμε καλή έκβαση μετά από κάθε συζήτηση, όχι θεαματική. Δεν είμαστε αφελείς και δεν συζητάμε οτιδήποτε άλλο, πέραν της μοναδικής διαφοράς μας με την Τουρκία”, έσπευσε να σημειώσει, από το βήμα της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κ. Μαρινάκης.

Σε κάθε περίπτωση, οι τόνοι στο απογευματινό…ραντεβού του υπουργού Εξωτερικών με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται ότι θα κρατηθούν…χαμηλά, λόγω και της φύσης της συζήτησης που θα αναπτυχθεί στον κεκλεισμένων των θυρών…γαλάζιο διάλογο. Εντός της ομάδας, πάντως, που θα συναντηθεί με τον κ. Γεραπετρίτη βρίσκονται βουλευτές που συμμερίζονται τις απόψεις που έχουν εκφράσει κατά καιρούς οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών το επόμενο διάστημα αναμένεται να συμμετάσχει και σε μία ευρύτερη συνεδρίαση με τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ