Εκλογές ΗΠΑ: Πώς επηρεάζουν οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή τις ψήφους των Αμερικανών

Εκλογές ΗΠΑ: Πώς επηρεάζουν οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή τις ψήφους των Αμερικανών

Μόλις δύο εβδομάδες πριν την ημέρα των εκλογών, η συνεχιζόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή έχει γίνει το επίκεντρο της προεδρικής κούρσας των ΗΠΑ.

Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις και ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την πολυπλοκότητα της σύγκρουσης ενώ αγωνίζονται να συγκεντρώσουν κρίσιμες ψήφους σε κρίσιμες πολιτείες όπως το Μίσιγκαν και η Πενσυλβάνια, που έχουν πολλούς Αραβοαμερικανούς και Εβραίους.

Η Χάρις ακολουθεί μια προκλητική γραμμή, εκφράζοντας ισχυρή υποστήριξη στο Ισραήλ, ενώ καταδικάζει επίσης τις απώλειες αμάχων στη Γάζα και τον Λίβανο.

Αυτή η πράξη εξισορρόπησης έχει προκαλέσει ανάμεικτες αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένης της κριτικής από ορισμένους που παρερμήνευσαν τα σχόλιά της κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης ανταλλαγής με έναν φιλοπαλαιστίνιο διαδηλωτή ότι συμφωνούσε με τους ισχυρισμούς περί ισραηλινής «γενοκτονίας», σύμφωνα με το Euronews.

Η εκστρατεία της Χάρις ξεκαθάρισε γρήγορα ότι τα σχόλιά της επικεντρώθηκαν στην ευρύτερη ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.

Η δυναμική άλλαξε μια μέρα νωρίτερα όταν ο Χάρις δήλωσε ότι η «πρώτη και πιο τραγική ιστορία» της σύγκρουσης ήταν η επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο περίπου 1.200 Ισραηλινών.

Αυτή η δήλωση αναστάτωσε όσους θεώρησαν ότι δεν αντιμετώπιζε επαρκώς τους θανάτους περισσότερων από 41.000 Παλαιστινίων στη Γάζα, οδηγώντας σε περαιτέρω κριτική για τη στάση της.

Ο Τραμπ, από την άλλη πλευρά, έχει υιοθετήσει μια πιο δυναμική προσέγγιση, ισχυριζόμενος ότι η σύγκρουση δεν θα είχε συμβεί υπό την ηγεσία του και υποσχόμενος τον τερματισμό της εάν εκλεγόταν.

Σε πρόσφατες συνεντεύξεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς της Μέσης Ανατολής και αναρτήσεις στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social, ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι μια κυβέρνηση Χάρις θα κλιμάκωνε τη σύγκρουση, υποδηλώνοντας ακόμη και τον κίνδυνο του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου.

«Αν η Καμάλα συμπληρώσει τέσσερα ακόμη χρόνια, η Μέση Ανατολή θα περάσει τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες πυρπολώντας και τα παιδιά σας θα πάνε στον πόλεμο, ίσως ακόμη και σε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, κάτι που δεν θα συμβεί ποτέ με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τζ. Τραμπ. χρέωση», ανάρτησε ο Τραμπ.

ΗΠΑ: Μπορούν ο Χάρις και ο Τραμπ να αντιμετωπίσουν την κρίση στη Μέση Ανατολή;

Καθώς η Χάρις προσπαθεί να ευθυγραμμίσει τα μηνύματά της με τις πολιτικές του προέδρου Τζο Μπάιντεν, ενώ έχει πιο εμφατικό τόνο, ορισμένοι στο Δημοκρατικό Κόμμα εκφράζουν απογοήτευση για τις απρόβλεπτες αλλά τολμηρές δηλώσεις του Τραμπ για την εξωτερική πολιτική, οι οποίες έχουν συγκεντρώσει την προσοχή χωρίς ιδιαίτερο έλεγχο.

Οι αναλυτές σημειώνουν αυτή την αντίθεση ως πιθανή πρόκληση για τον Χάρις τις τελευταίες ημέρες της εκστρατείας.

Μια δημοσκόπηση του AP-NORC δείχνει ότι κανένας από τους υποψηφίους δεν έχει σημαντικό πλεονέκτημα στην πολιτική για τη Μέση Ανατολή, με τους ψηφοφόρους να χωρίζονται ως προς το ποιος θα χειριζόταν καλύτερα την κατάσταση.

Ωστόσο, η Χάρις αντιμετωπίζει κάποια δυσαρέσκεια μέσα στο κόμμα της. Μόνο τα δύο τρίτα των Δημοκρατικών λένε ότι θα ήταν η καλύτερη υποψήφια για να αντιμετωπίσει τη σύγκρουση, ενώ 8 στους 10 Ρεπουμπλικάνους υποστηρίζουν τον Τραμπ για το θέμα.

Το μεγάλο στοίχημα, το Μίσιγκαν

Στο Μίσιγκαν, το σπίτι της μεγαλύτερης αραβοαμερικανικής κοινότητας στις ΗΠΑ, ο αντίκτυπος του πολέμου είναι βαθιά προσωπικός. Η κοινότητα ζήτησε κατάπαυση του πυρός και επέκρινε την κυβέρνηση Μπάιντεν για τη στάση της στη σύγκρουση.

Ενώ η Χάρις αρχικά προσέφερε ελπίδα για αλλαγή, πολλοί πιστεύουν ότι οι πολιτικές της δεν έχουν αποκλίνει αρκετά από αυτές του Μπάιντεν.

Παρά το γεγονός ότι και τα δύο μέρη υποστηρίζουν σε μεγάλο βαθμό το Ισραήλ, μεγάλο μέρος της απογοήτευσης και της κριτικής έχει κατευθυνθεί στον Μπάιντεν.

Όταν η Χάρις ξεκίνησε την εκστρατεία της, οι Αραβοαμερικανοί ηγέτες ήταν αρχικά αισιόδοξοι. Ωστόσο, αυτή η ελπίδα έσβησε γρήγορα καθώς η κοινότητα ένιωσε ότι δεν είχε αποστασιοποιήσει αρκετά τις πολιτικές της από αυτές του Μπάιντεν.

Εν τω μεταξύ, διαφημίσεις που χρηματοδοτούνται από το Future Coalition PAC, μια ομάδα που υποστηρίζεται από τον Έλον Μασκ, στοχεύουν αραβοαμερικανικές κοινότητες στο Μίσιγκαν και Εβραίους ψηφοφόρους στην Πενσυλβάνια, δίνοντας έμφαση σε διαφορετικές πτυχές της στάσης του Χάρις στο Ισραήλ.

Ο εκπρόσωπος του Χάρις, Μόργκαν Φίνκελσταϊν, έθεσε την προσέγγιση του Τραμπ προς τη Μέση Ανατολή ως μέρος ενός ευρύτερου σημείου ότι «ένας ανεξέλεγκτος, ανεξέλεγκτος Τραμπ είναι απλώς πολύ επικίνδυνος».

«Θα μας έφερνε αμέσως πίσω στη χαοτική προσέγγιση που έκανε τον κόσμο λιγότερο ασφαλή και θα αποδυνάμωνε την Αμερική», είπε ο Finkelstein.

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ