Γαύδος: Απομακρύνεται με εντολή Άδωνι ο γιατρός που αποκάλυψε το σκάνδαλο με το μολυσμένο νερό

Γαύδος: Απομακρύνεται με εντολή Άδωνι ο γιατρός που αποκάλυψε το σκάνδαλο με το μολυσμένο νερό

Τον Αύγουστο η Γαύδος απασχόλησε, με αρνητικό τρόπο, την επικαιρότητα λόγω των μαζικών κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας, με τη δήμαρχο να διαψεύδει κατηγορηματικά ότι ευθύνεται το μολυσμένο  νερό  από το δίκτυο υδροδότησης.

Δυο μήνες αργότερα μετακινήθηκε υποχρεωτικά, με απόφαση του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ο γιατρός του νησιού Βασίλης Αμβροσιάδης, ο οποίος έχει μιλήσει δημόσια για το πρόβλημα με το μολυσμένο νερό ως ένα από τα πιθανά αίτια της τοπικής «επιδημίας».

Η Γαύδος «δυσφημίζεται»

Την απομάκρυνσή του γιατρού είχε απαιτήσει με επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας η Δήμαρχος Γαύδου Λίλιαν Στεφανάκη, κατηγορώντας τον γιατρό ότι δυσφημίζει το νησί.

Μεταξύ άλλων η δήμαρχος αποκαλεί τον κ. Αμβροσιάδη «δυσφημιογράφο», καταλογίζοντάς του  επιστημονική ανεπάρκεια και εμπάθεια κατά της δημοτικής αρχής.

«Όχι μόνο δεν λειτουργεί ως γιατρός, αντιθέτως έχει επιδοθεί μανιωδώς στο να καταστρέψει και να ισοπεδώσει την εικόνα του νησιού μας προς τα έξω, βλάπτοντας ανεπανόρθωτα το πενιχρό τουριστικό μας προϊόν, τον μοναδικό ουσιαστικά οικονομικό πόρο επιβίωσής μας», έγραφε χαρακτηριστικά η δήμαρχος, ζητώντας την άμεση παρέμβαση του υπουργού.

Η δήμαρχος βασιζόμενη στο γεγονός ότι τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας, που πήραν τη μορφή επιδημίας, αποδόθηκαν στον νοροϊό (και όχι σε βακτήρια) είπε ότι αποκλείεται να μεταδόθηκε από το νερό. Μόνο που όπως αναφέρεται και στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ,  η ιογενής γαστρεντερίτιδα μεταδίδεται όχι μόνο από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά και από το πόσιμο νερό. «Το πόσιμο νερό μπορεί, επίσης, να μολυνθεί με λύματα και να αποτελέσει πηγή διασποράς αυτών των ιών» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Νερό με κολοβακτηρίδια

Επιπλέον η δήμαρχος υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του γιατρού για το μολυσμένο νερό δεν ευσταθούσαν, καθώς από τους ελέγχους αποδείχθηκε ότι οι δύο από τις τρεις γεωτρήσεις που τροφοδοτούν το δίκτυο υδροδότησης του νησιού «πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις των μικροβιολογικών παραμέτρων». Η τρίτη ήταν μολυσμένη «με ελάχιστα δείγματα εντερόκκολου» για τα οποία η δημοτική αρχή «λαμβάνει μέτρα». Όσο για τις υπόλοιπες τρεις «δεν χρησιμοποιούνται στο δίκτυο».

Μόνο που τα δείγματα νερού που έστειλαν στη συνέχεια κάτοικοι στο Περιφερειακο Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας στα Χανιά, επιβεβαιώσαν και με το παραπάνω όσα έλεγε ο γιατρός. Σε τέσσερα σημεία υδροληψίας, μεταξύ τους και σε μια κοινόχρηστη βρύση, εντοπίστηκαν κολοβακτηρίδια και εντερόκοκκος.

Κατόπιν τούτου η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της περιφερειακής ενότητας Χανίων απήθυνε συστάσεις στο Δήμο Γαύδου να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του πόσιμου νερού, καθόλη τη διαδρομή του, από το σημείο της υψροληψίας μέχρι τη χρήση του από τους καταναλωτές.

«Εγώ για το νερό που είναι γεμάτο κολοβακτηρίδια δεν μπορούσα να μην πάρω θέση», σημείωσε ο Βασίλης Αμβροσιάδης, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Κontra, λίγο μετά την υποχρεωτική μετακίνησή του επειδή «δυσφημεί το νησί».

«Όταν ήρθαν τα επίσημα αποτελέσματα για το νερό δικαιώθηκα γιατί είναι φουλ στα βακτηρίδια» είπε ο γιατρός, παρουσιάζοντας τα έγγραφα που επιβεβαιώνουν όσα υποστήριξε.

«Είτε είναι νοροϊός, είτε τα κολοβακτηρίδια, είτε άλλα μικρόβια, εννοείται ότι μεταδίδεται και από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά και μέσω νερού» σημείωσε.

Ο δήμαρχος κατήγγειλε ότι η η απομάκρυνσή του ήρθε με απόφαση του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και ύστερα από παρέμβαση της δημάρχου Γαύδου Λίλιαν Στεφανάκη, αναφέροντας πως η δήμαρχος έστειλε επιστολή στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια, ζητώντας την απομάκρυνση του γιατρού από το νησί, αίτημα που έκανε δεκτό ο υπουργός.

«Δεν με θέλει γιατί εγώ προσπαθώ να φτιάξω πράγματα ενώ αυτοί για μένα δεν ασχολούνται με ουσιαστικά πράγματα, είτε τα πράγματα όταν τα κάνουν, δεν τα κάνουν σωστά» είπε για τη δημοτική αρχή Γαύδου, σχολιάζοντας την υποχρεωτική μετακίνηση του.

Τέλος, υπογράμμισε ότι δεν φεύγει με πίκρα από το νησί, λέγοντας ότι «αφήνω ένα μεγάλο έργο πίσω. Δεν περιμένω κάποια αναγνώριση από κανέναν, παρόλο που αυτές τις ημέρες με παίρνουν πάρα πολλοί άνθρωποι τηλέφωνο».

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ