Γιατί ισραηλινοί επιχειρηματίες προσφέρουν αμοιβή για την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα;

Γιατί ισραηλινοί επιχειρηματίες προσφέρουν αμοιβή για την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα;

«Πέρασα έναν ολόκληρο χρόνο αναζητώντας έναν τρόπο για να βοηθήσω τις οικογένειες των ομήρων και τη χώρα», δηλώνει ο Daniel Birnbaum, ο οποίος προσφέρει 100.000 δολάρια σε οποιονδήποτε στη Γάζα απελευθερώσει έναν ισραηλινό όμηρο ζωντανό.

Σε συνέντευξή του στο Israel Hayom, ο ισραηλινός επιχειρηματίας και πρώην CEO της SodaStream ανέλυσε το σκεπτικό του σχεδίου του και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα μπορούσε να διευκολύνει την απελευθέρωση των αιχμαλώτων στη Γάζα.

Εξήγησε ότι μετά την εξόντωση του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, είχε μια «επιφοίτηση» μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για τη χορήγηση ασφαλούς διέλευσης και ασυλίας σε όσους επιστρέφουν τους ομήρους.

Γάζα: «Θέλω να αποφευχθεί η επανάληψη της τραγωδίας»

«Ήταν μια νέα προσέγγιση, αλλά του ξέφυγε το τρίτο στοιχείο – η ανταμοιβή», σημείωσε ο Birnbaum. «Μόλις συμπεριλάβεις το τρίτο στοιχείο, την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή και όχι απλώς την επιβίωση, γίνεται μια προσφορά που είναι πολύ πιο δύσκολο να απορριφθεί».

Δείτε το βίντεο:

Ο Birnbaum αναγνωρίζει την πολυπλοκότητα που εμπεριέχει μια τέτοια πρόταση. «Η πρόκληση έγκειται στην εκτέλεση: Πώς να δοθούν τα χρήματα χωρίς να τεθούν σε κίνδυνο ζωές», λέει, τονίζοντας ότι θα ήταν προτιμότερο μια τέτοια προσφορά να προερχόταν από την κυβέρνηση ή από μια αμερικανική οντότητα.

«Θέλω να αποφευχθεί η επανάληψη της τραγωδίας όπου έξι όμηροι σκοτώθηκαν και φαντάζομαι ότι οι απαγωγείς είναι ήδη εξαντλημένοι και πεινασμένοι», πρόσθεσε ο Birnbaum. «Πρέπει να δράσουμε τώρα, όχι να περιμένουμε», τόνισε.

Απευθυνόμενος στις αντιδράσεις για την πρωτοβουλία του, ο Birnbaum δήλωσε: «Έχω λάβει διάφορες αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένων κατηγοριών ότι είμαι λαϊκιστής και ότι θέτω σε κίνδυνο τους ομήρους, πυροδοτώντας ενδεχομένως πολέμους φυλών για τα χρήματα. Η απάντησή μου είναι – οι όμηροι δεν κινδύνευαν εξ αρχής;».

«Το θέμα δεν είναι μόνο το κίνητρο, αλλά και η αποτελεσματική επικοινωνία»

Αποκάλυψε ότι ανακοίνωσε το σχέδιο μόνο μετά από εκτεταμένες διαβουλεύσεις. «Πριν δημοσιοποιήσω το σχέδιο, διαβουλεύτηκα με περισσότερους από 20 ανώτερους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων πρώην μελών της Shin Bet. Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι τώρα είναι η ώρα για δράση».

Τονίζει ότι το άμεσο βήμα είναι να μεταφερθεί το μήνυμα σε όσους βρίσκονται στα τούνελ.

«Δεν έχουν πρόσβαση σε ισραηλινές ειδήσεις ή τηλέφωνα. Ο τρόπος για να φτάσουν στις σήραγγες είναι μέσω φυλλαδίων, τα οποία πρέπει να διανεμηθούν από τον στρατό», εξηγεί ο Birnbaum.

«Πιστεύω ότι η κυβέρνηση θέλει να πάρει πίσω τους ομήρους, και το θέμα δεν είναι μόνο το κίνητρο, αλλά και η αποτελεσματική επικοινωνία».

«Έχω λάβει πάνω από 100 μηνύματα»

«Έχω λάβει πάνω από 100 μηνύματα στο τηλέφωνό μου, κάποια στα αγγλικά και κάποια στα αραβικά. Έχω μια ομάδα που τα ξεσκονίζει αυτή τη στιγμή. Προωθώ τα δυνητικά σχετικά μηνύματα στους αξιωματούχους ασφαλείας», αποκάλυψε ο ισραηλινός επιχειρηματίας.

Ανέφερε επίσης ότι ορισμένα μηνύματα περιλαμβάνουν εικόνες του Σινουάρ με όπλο και ακατάλληλο περιεχόμενο.

«Ορισμένα μηνύματα ρωτούν πώς μπορούν να διασφαλίσουν την ασφάλειά τους, γεγονός που μου δίνει την εντύπωση ότι μπορεί να είναι αυθεντικά. Τα μεταβιβάζω όλα στο σύστημα ασφαλείας, ελπίζοντας ότι θα τα παρακολουθήσουν κατάλληλα», πρόσθεσε.

Στην ερώτηση εάν έπρεπε το κράτος να κάνει μια τέτοια προσφορά, απάντησε: «… έπειτα από περισσότερο από ένα χρόνο, πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε νέες προσεγγίσεις. Δεν μπορούμε να επαναλαμβάνουμε αύριο τις στρατηγικές του χθες. Δεδομένου του σημερινού χάους και του φόβου, αυτό αποτελεί μια ευκαιρία. Δεν υπάρχει κανείς για να διαπραγματευτούμε απευθείας με κανέναν, οπότε θα πρέπει να διερευνήσουμε εναλλακτικές λύσεις. Το κράτος έχει ήδη εφαρμόσει τα δύο τρίτα από όσα πρότεινε ο πρωθυπουργός, οπότε προτείνω να προσθέσουμε το οικονομικό κίνητρο».



Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ