ΙΟΒΕ: Προβλέπει ανάπτυξη 2,3% φέτος και 2,4% το 2025

ΙΟΒΕ: Προβλέπει ανάπτυξη 2,3% φέτος και 2,4% το 2025

 Του Τάσου Δασόπουλου

Ανάπτυξη 2,3% για το 2024 και 2,4% για το 2025  προβλέπει στην έκθεση του για το 3ο τρίμηνο του έτους το ΙΟΒΕ, μη κρύβοντας όμως την ανησυχία του για τα αποτελέσματα που μπορούν να έχουν οι πόλεμοι που συνεχίζονται σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή.

Οι κύριοι παράγοντες εξέλιξης του ΑΕΠ το 2024 περιλαμβάνουν τον χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης, τη σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και των επιτοκίων, τη γεωπολιτική αστάθεια, την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών καθώς και την εφαρμογή του αναθεωρημένου Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. 

Όπως τονίζεται, το β’ τρίμηνο του 2024, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας υπολογίζεται στο +2,3%, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία του προηγούμενου τριμήνου (+2,1% ετησίως) και υπερβαίνοντας σημαντικά τον αντίστοιχο ρυθμό της Ευρωζώνης (+0,2% σε ετήσια βάση) για την ίδια χρονική περίοδο. Αξιοσημείωτο είναι ότι η ισχυρή ετήσια αύξηση του ΑΕΠ συνεχίζεται για 13ο συνεχόμενο τρίμηνο μετά την ανάκαμψη της οικονομίας από την πανδημία. Κύριοι παράγοντες αυτής της ανάπτυξης είναι η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία παραδοσιακά στηρίζει την τάση του ΑΕΠ, καθώς και η μεγάλη αύξηση των συνολικών επενδύσεων, κυρίως λόγω αποθεμάτων. Αντίθετα, οι καταναλωτικές δαπάνες της γενικής κυβέρνησης σημείωσαν σημαντική μείωση, ενώ το εξωτερικό ισοζύγιο επιδεινώθηκε, καθώς η αξιόλογη αύξηση των εξαγωγών αντισταθμίστηκε από τη μεγαλύτερη αύξηση των εισαγωγών.

Στην έκθεση τονίζεται με έμφαση ότι η έγκαιρη και αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του ΤΑA θα είναι αποφασιστικής σημασίας για την επίτευξη ανάπτυξης 2,4% για το 2025.

Σε ό,τι αφορά τους οδηγούς της ανάπτυξης για φέτος η έκθεση του Ινστιτούτου αναφέρει τη σημαντική ενίσχυση των πάγιων επενδύσεων κατά 8,8% και διεύρυνση της δυναμικής της ιδιωτικής κατανάλωσης η οποία μέχρι και το τέλος του 2ου τριμήνου κατέγραφε αύξηση 2,2%. 

Τονίζεται επίσης η επιδείνωση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, με την αύξηση των εισαγωγών κατά 5,8% να υπεραντισταθμίζει την αύξηση των εξαγωγών κατά 1,8% το 2024 λόγω και πάλι της επιβράδυνσης της Ευρωζώνης που αντανακλά τόσο στις εξαγωγές αγαθών όσο και στις υπηρεσίες και κυρίως τον τουρισμό. 

Σε ό,τι αφορά το κρίσιμο πεδίο του πληθωρισμού η πρόβλεψη του ΙΟΒΕ είναι ότι θα φτάσει σε μέσο ετήσιο επίπεδο στο 3,0% για το 2024 και θα υποχωρήσει στο 2,4% το 2025. Παράλληλα προβλέπει συνέχιση της μείωσης της ανεργίας έστω και με βραδείς ρυθμούς. Συγκεκριμένα το ποσοστό ανεργίας αναμένει ότι θα φτάσει το 10,1% για το 2024 για να υποχωρήσει στο 9,3% το 2025. 

Οι κύριοι παράγοντες εξέλιξης του ΑΕΠ το 2025 περιλαμβάνουν την ήπια επιτάχυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης, καθώς αναμένεται περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και των επιτοκίων, καθώς και εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το οποίο θα φτάσει στο αποκορύφωμα του σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις προσθέτοντας περίπου 1,5% στην αύξηση του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο.

Η εκτίμηση για το 2025 είναι ότι η ανάπτυξη θα είναι σχεδόν ίδια με τη φετινή και θα φτάνει το 2,4%, με ήπια επιβράδυνση της ιδιωτικής κατανάλωσης η οποία αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,7% και ενίσχυση της δυναμικής των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου κατά 11%.

Επίσης, για τον επόμενο χρόνο προβλέπεται μικρή βελτίωση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, με τις εξαγωγές και τις εισαγωγές να αυξάνονται ετησίως το 2025 κατά +4,0% και +2,9% αντιστοίχως.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ