ΗΠΑ: H κατάργηση του δικαιώματος στην άμβλωση αύξησε τα ποσοστά της παιδικής θνησιμότητας

ΗΠΑ: H κατάργηση του δικαιώματος στην άμβλωση αύξησε τα ποσοστά της παιδικής θνησιμότητας

Περίπου έναν χρόνο μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που ανακάλεσε το ομοσπονδιακό δικαίωμα στην άμβλωση, φαίνεται πως αυξήθηκε απότομα η παιδική θνησιμότητα στις ΗΠΑ, κυρίως λόγω συγγενών ανωμαλιών.

Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε στο Τέξας μετά την απαγόρευση που τέθηκε σε ισχύ το 2021. Οι ειδικοί λένε ότι τα νέα δεδομένα υποδηλώνουν ότι οι επιπτώσεις των απαγορεύσεων και των περιορισμών που θεσπίστηκαν από ορισμένες πολιτείες, ήταν αρκετές ώστε να επηρεάσουν τα ευρύτερα στοιχεία.

«Αυτό αποτελεί απόδειξη ενός εθνικού φαινομένου, ανεξάρτητα από την κατάσταση σε επίπεδο πολιτείας», δήλωσε η Dr. Parvati Singh, επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας στο The Ohio State University College of Public Health και επικεφαλής συγγραφέας της νέας μελέτης.

Τι λένε τα στοιχεία

Στο νέο έγγραφο, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Pediatrics, η Singh και η συν-συγγραφέας Dr. Maria Gallo, καθηγήτρια επιδημιολογίας και αναπληρώτρια κοσμήτορας έρευνας στο Κολέγιο Δημόσιας Υγείας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, συνέκριναν τα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας για τους 18 μήνες που ακολούθησαν την απόφαση Dobbs με τις ιστορικές τάσεις.

Διαπίστωσαν ότι η βρεφική θνησιμότητα ήταν υψηλότερη από ό,τι συνήθως στις ΗΠΑ αρκετούς μήνες μετά την απόφαση Ντομπς και δεν έπεσε ποτέ σε ποσοστά που ήταν χαμηλότερα από τα αναμενόμενα.

Στους μήνες που η βρεφική θνησιμότητα ήταν υψηλότερη από την αναμενόμενη – Οκτώβριος 2022, Μάρτιος 2023 και Απρίλιος 2023 – τα ποσοστά ήταν περίπου 7% υψηλότερα από τα τυπικά, οδηγώντας κατά μέσο όρο σε 247 περισσότερους βρεφικούς θανάτους σε καθέναν από αυτούς τους μήνες.

«Η κορυφή του παγόβουνου»

Περίπου το 80% αυτών των πρόσθετων θανάτων βρεφών θα μπορούσε να αποδοθεί σε συγγενείς ανωμαλίες, οι οποίες ήταν υψηλότερες από τις αναμενόμενες σε έξι από τους 18 μήνες μετά την απόφαση Dobbs, σύμφωνα με τη νέα έρευνα.

Οι συγγενείς ανωμαλίες μπορεί να κυμαίνονται από ήπιες έως σοβαρές περιπτώσεις, και ορισμένοι από τους πιο συνηθισμένους τύπους μπορεί να επηρεάσουν την καρδιά ή τη σπονδυλική στήλη ενός βρέφους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα μωρά με μια εκ γενετής ανωμαλία μπορεί να επιβιώσουν μόνο λίγους μήνες.

«Αυτή είναι η κορυφή του παγόβουνου», δήλωσε ο Singh. «Η θνησιμότητα είναι το τελικό αποτέλεσμα κάθε κατάστασης υγείας. Αυτός είναι ένας πολύ, πολύ οξύς δείκτης. Θα μπορούσε να είναι αντιπροσωπευτικός της υποκείμενης νοσηρότητας και των υποκείμενων δυσκολιών».

Άλλες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι οι γεννήσεις έχουν αυξηθεί στις πολιτείες με απαγόρευση των αμβλώσεων και οι ειδικοί λένε ότι μέρος αυτής της αύξησης συνδέεται με τη δυσανάλογη αύξηση του αριθμού των γυναικών που κυοφορούν έμβρυα με θανατηφόρες συγγενείς ανωμαλίες.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ