ΗΠΑ: Το Υπουργείο Άμυνας, το FBI διερευνούν την πιθανότητα μεγάλης διαρροής πληροφοριών

ΗΠΑ: Το Υπουργείο Άμυνας, το FBI διερευνούν την πιθανότητα μεγάλης διαρροής πληροφοριών

Το FBI και το υπουργείο Άμυνας ερευνούν την διαρροή με την υποψία της «σημαντικής παραβίασης πληροφοριών», αποκαλύπτοντας αυτό που φαίνεται να είναι διαβαθμισμένες πληροφορίες σχετικά με τα σχέδια του Ισραήλ να χτυπήσει το Ιράν, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι τη Δευτέρα. Δύο έγγραφα που διέρρευσαν φαίνεται να αποκαλύπτουν ανάλυση των ΗΠΑ σχετικά με τα σχέδια του Ισραήλ κατά του Ιράν.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Ισραήλ ορκίστηκε να ανταποδώσει αντίποινα στο Ιράν για την πυραυλική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου (αντίποινα για τις δολοφονίες Χανίγια, Νασράλα και Νιλφορουσάν), όταν το Ιράν εκτόξευσε 200 πυραύλους σε διάφορους στόχους εντός του Ισραήλ. Δεν ήταν σαφές, ωστόσο, πώς και πότε θα απαντούσε το Ισραήλ.

Οι διαρροές δεν είναι άγνωστες ούτε στο αμερικανικό, ούτε στο «ελληνικό FBI»

Οι διαρροές μπλόκαραν την επίθεση, την επισπεύδουν ή την επανασχεδιάζουν;

Εν μέσω εικασιών σχετικά με την επόμενη κίνηση του Ισραήλ, δύο έγγραφα με την ένδειξη «άκρως απόρρητο» εμφανίστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την περασμένη εβδομάδα, τα οποία υποτίθεται ότι έδειχναν ανάλυση του αμερικανικού στρατού σχετικά με τις ισραηλινές επιχειρήσεις.

Το ένα έγγραφο φέρεται να προέρχεται από την Εθνική Υπηρεσία Γεωχωρικών Πληροφοριών (NGA), μια στρατιωτική υπηρεσία που συλλέγει, αναλύει και διανέμει πληροφορίες που συλλέγονται από δορυφορικές και εναέριες εικόνες. Το δεύτερο ισχυρίζεται ότι περιέχει πληροφορίες που παράγονται από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας – NSA.

Πλέον τα σενάρια έχουν να κάνουν με το αν οι διαρροές μπλόκαραν την επίθεση, αν την επισπεύδουν ή αν αλλάζουν την φύση της επίθεσης.

«Ο πόλεμος είναι κακός για όλους». Τελ Αβίβ δίπλα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Τα έγγραφα περιγράφουν με κάθε λεπτομέρεια τις προπαρασκευαστικές πράξεις των ισραηλινών

Τα έγγραφα φαίνεται να περιγράφουν λεπτομερώς τη μετακίνηση ισραηλινού στρατιωτικού εξοπλισμού και πυρομαχικών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε ένα πιθανό χτύπημα. Το έγγραφο αυτό το μοιράστηκαν με την Αυστραλία, τον Καναδά, την Μεγάλη Βρετανία και την Νέα Ζηλανδία (σ.σ. the Five Eyes – τα Πέντε Μάτια). Η επίθεση έχει σχεδιαστεί με ασκήσεις που έγιναν στις 15 Οκτωβρίου με εναέριο ανεφοδιασμό, ώστε τα αεροπλάνα να φτάσουν έως το Ιράν.

Ένα από τα έγγραφα ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να χτυπήσει το Ιράν χωρίς οι ΗΠΑ να δουν περαιτέρω οπτικές ενδείξεις από ψηλά. Σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει την έρευνα και μίλησε στο ABC News, το FBI ερευνά τη διαρροή στο πλαίσιο ποινικής έρευνας. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε τη Δευτέρα ότι το Υπουργείο Άμυνας διερευνά επίσης την αποκάλυψη και ότι αξιωματούχοι έχουν συζητήσει την ύποπτη παραβίαση με το Ισραήλ.

«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι και ο πρόεδρος παραμένει βαθιά ανήσυχος για οποιαδήποτε διαρροή διαβαθμισμένων πληροφοριών στο δημόσιο τομέα. Αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει και είναι απαράδεκτο όταν συμβαίνει, γι’ αυτό και ανησυχεί βαθύτατα γι’ αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα. Πρόσθεσε πως «σίγουρα θα κρατήσουμε τις κεραίες μας ψηλά και τα μάτια μας ανοιχτά για τυχόν μελλοντικές αποκαλύψεις».

Όταν ρωτήθηκε τη Δευτέρα σχετικά με τη διαρροή, ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν αρνήθηκε να μιλήσει για λεπτομέρειες παρά μόνο να πει ότι «παίρνουμε πολύ σοβαρά τέτοιου είδους πράγματα. Πολύ, πολύ σοβαρά». Οι ΗΠΑ δεν αστειεύονται με τα μυστικά τους, όπως έχει δείξει η υπόθεση Ασάνζ.

Γκράφιτι με Ισραηλινή υπερηρωίδα.

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν η διαρροή των εγγράφων έγινε εσωτερικά ή αν εκλάπησαν από χάκερ

Τα έγγραφα εμφανίστηκαν σε ένα κανάλι Telegram που ονομάζεται Middle East Spectator, ένα ανώνυμο ιστολόγιο που δημοσιεύει συχνά φιλοϊρανικό περιεχόμενο. Ο διαχειριστής του καναλιού δήλωσε στο ABC News ότι απέκτησε τα έγγραφα μέσω συνεργαζόμενης πηγής, ο οποίος τα έλαβε από άγνωστη πηγή. Ο διαχειριστής αρνήθηκε ότι συνδέεται με οποιαδήποτε κυβέρνηση. Είναι πιθανό ότι μια ξένη οντότητα, όπως η κυβέρνηση του Ιράν, έκλεψε τα έγγραφα παραβιάζοντας τα συστήματα των εθνών που έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες.

Αλλά τουλάχιστον ένας αξιωματούχος που γνωρίζει την έρευνα δήλωσε ότι η έρευνα θα επικεντρωθεί επιθετικά σε οποιονδήποτε εργάζεται για ή με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και είχε πρόσβαση στο υλικό. Στο δεύτερο έγγραφο εκφράζονταν η βεβαιότητα πως το Ισραήλ θα χτυπήσει με βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλους βεληνεκούς από αεροπλάνα – ALBM και πως έχουν χρησιμοποιήσει ήδη πολλούς τέτοιους πυραύλους στις 16 Οκτωβρίου.

Ενώ υπάρχει και η υποσημείωση πως «Δεν έχουμε παρατηρήσει ενδείξεις πως το Ισραήλ σκοπεύει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα». Κάτι που αποτελεί παραδοχή πως το Ισραήλ διαθέτει πυρηνικά τα οποία δεν βρίσκονται εντός του πεδίου ελέγχου της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας. Δηλαδή το άκρως απόρρητο έγγραφο της NGA-GEOINT δίνει μια σπάνια παραδοχή στους αντιπάλους του Ισραήλ, για να ζητήσουν από την διεθνή κοινότητα την έρευνα ύπαρξης Όπλων Μαζικής Καταστροφής.

«Φέρτε τους πίσω τώρα!». Το Ισραήλ όπως βλέπει κανείς έχει πολλά και διαφορετικά πρόσωπα.

Τι ακολουθεί μετά τη διαρροή;

Οι νομοθέτες είναι πιθανό να έχουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το πώς θα μπορούσε να ξανασυμβεί μια άλλη σημαντική δημόσια αποκάλυψη διαβαθμισμένων πληροφοριών μετά την υπόθεση Τεξέιρα (είχε διαρρεύσει υλικό για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας). Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον δήλωσε στο CNN την Κυριακή ότι οι νομοθέτες λαμβάνουν μια διαβαθμισμένη ενημέρωση. Ένα άλλο ερώτημα είναι αν η διαρροή ανάγκασε το Ισραήλ να προσαρμόσει τα στρατιωτικά του σχέδια.

«Αν αληθεύει ότι διέρρευσαν τα τακτικά σχέδια του Ισραήλ για να απαντήσει στην επίθεση του Ιράν την 1η Οκτωβρίου, πρόκειται για σοβαρή παραβίαση», δήλωσε ο Μικ Μαλρόι, συνεργάτης του ABC News για θέματα εθνικής ασφάλειας και άμυνας, ο οποίος διετέλεσε αναπληρωτής βοηθός υπουργός Άμυνας για τη Μέση Ανατολή.

«Όλοι όσοι έχουν πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες έχουν την υποχρέωση να τις διατηρούν ασφαλείς», δήλωσε ο Μαλρόι. «Οι άνδρες και οι γυναίκες του ισραηλινού στρατού που θα εκτελούσαν αυτή την αποστολή θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο εξαιτίας αυτού, ο μελλοντικός συντονισμός μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ θα μπορούσε επίσης να τεθεί υπό αμφισβήτηση».

Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης δήλωσε στο Fars το βράδυ της Δευτέρας πως «Οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση κατά του Ιράν θα αντιμετωπιστεί με δυσανάλογη απάντηση».

«O πόλεμος είναι ψέμα» γράφει το σύνθημα έξω από το Ισραηλινό υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΩΠΕΙΑ

ΠΡΟΣΩΠΕΙΑ

ΙΛΙΡ ΜΕΤΑ  Συνελήφθη για διαφθορά Με τις κατηγορίες της διαφθοράς, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες…