Καρκίνος πνεύμονα: Το «Σωτηρία» αναζητά 200 εθελοντές για εξετάσεις πρόληψης – Οι προϋποθέσεις συμμετοχής

Καρκίνος πνεύμονα: Το «Σωτηρία» αναζητά 200 εθελοντές για εξετάσεις πρόληψης - Οι προϋποθέσεις συμμετοχής

Στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα χρειάζονται εθελοντές, ενεργοί ή πρώην καπνιστές και κυρίως γυναίκες

YGEIAMOU.GR TEAM

Εθελοντές προκειμένου να συμμετάσχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Solace» για την ενίσχυση του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα αναζητά το Γενικό Νοσοκομείο «Η Σωτηρία».

Οι υπεύθυνοι που διεξάγουν το πρόγραμμα στο ελληνικό νοσηλευτικό ίδρυμα θέλουν τη συμμετοχή περίπου 200 ατόμων, χρόνιων καπνιστών και κυρίως γυναικών. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ενημερωτικό φυλλάδιο για το πρόγραμμα, στην Ελλάδα απευθύνεται κυρίως σε γυναίκες και ασθενείς με δύσκολη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

Στον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του πνεύμονα μπορούν να συμμετέχουν άτομα από 50 έως 74 ετών, ενεργοί ή πρώην καπνιστές. Πιο συγκεκριμένα, πρέπει να έχουν καπνιστικό ιστορικό 20 πακέτα  – έτη, δηλαδή να καπνίζουν για περισσότερα από 20 χρόνια ένα πακέτο την ημέρα ή δύο πακέτα την ημέρα για 10 έτη. Υποψήφια για προσυμπτωματικό έλεγχο είναι, επίσης, άτομα που έχουν διακόψει το κάπνισμα για λιγότερα από 15 χρόνια.

Τα άτομα που πληρούν τα παραπάνω κριτήρια θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο συμμετοχής στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου, ειδικά εάν έχουν ιστορικό άλλου καρκίνου, μεταμόσχευση οργάνου ή χρόνια πνευμονική νόσο (όπως ΧΑΠ, πνευμονική ίνωση ή χρόνια βρογχίτιδα).

Οι εξετάσεις 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Πνευμονολογική εξέταση – σπιρομέτρηση, αξονική τομογραφία θώρακος χαμηλής δόσης ακτινοβολίας, επανεκτίμηση και ενημέρωση των αποτελεσμάτων, καθώς και οδηγίες.

Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως. Μερικά από τα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα είναι: Βήχας, θωρακαλγία, αιμόφυρτα πτύελα, δύσπνοια. Τα συμπτώματα αυτά, όμως, είναι μη ειδικά και μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να εμφανίζονται όταν το νόσημα έχει πλέον προχωρήσει.

Τα τελευταία χρόνια η καλύτερη κατανόηση της βιολογίας του καρκίνου και οι νεότερες θεραπείες έχουν βελτιώσει την επιβίωση. Ωστόσο, ο ακρογωνιαίος λίθος για τη βελτίωση της επιβίωσης είναι η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προσυμπτωματικός έλεγχος σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού είναι στα επόμενα βήματα του προγράμματος «Προλαμβάνω» που υλοποιεί το Υπουργείο Υγείας.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος παχέος εντέρου: 67.000 πολίτες παρέλαβαν το self-test – Πόσα είναι τα θετικά δείγματα

Τέσσερις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις που μας αφορούν – Τα βήματα για να τις κάνουμε

Καρκίνος Πνεύμονα: Το βότανο που βάζει φρένο στον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων

Πηγή: ygeiamou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ