Μοίρασε ρόλους, ελέγχει το κόμμα, έχει και γκρίνιες

Μοίρασε ρόλους, ελέγχει το κόμμα, έχει και γκρίνιες

Οι αλλαγές στο οργανόγραμμα του ΠΑΣΟΚ είναι πια γεγονός – το Πολιτικό Κέντρο θα αποτελεί από εδώ και πέρα την ομάδα κρούσης για τις πολιτικές αποφάσεις και την κατεύθυνση του κόμματος. Οι τρεις εκ των πέντε συνυποψηφίων του Νίκου Ανδρουλάκη βρίσκονται εντός του άτυπου, για την ώρα, οργάνου, με αυξημένες αρμοδιότητες, αποτελώντας έτσι την πρώτη γραμμή του κόμματος και παράλληλα αποτυπώνοντας τη νέα ανθρωπογεωγραφία του ΠΑΣΟΚ, όπως αποτυπώθηκε στις τελευταίες εκλογές.

Ο Ανδρουλάκης θέλησε να εκμεταλλευθεί το μομέντουμ που απέκτησαν στα αστικά κέντρα ο Παύλος Γερουλάνος και η Αννα Διαμαντοπούλου: ο πρώτος ανέλαβε την κομβική θέση του πρώτου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, δηλαδή μιας εκ των βασικών φωνών του ΠΑΣΟΚ εντός της Βουλής, ενώ η δεύτερη έναν βασικό επιτελικό ρόλο εντός του ΠΑΣΟΚ, ως υπεύθυνη πολιτικού σχεδιασμού. Το παζλ συμπληρώνεται από πρόσωπα της νεότερης, αλλά και μεγαλύτερης γενιάς, που είχαν στηρίξει τον Νίκο Ανδρουλάκη στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές (ένα σήμα πως και ο ίδιος ελέγχει το κόμμα και τον κομματικό μηχανισμό), αλλά παράλληλα συνθέτουν ένα ευρύ παζλ, από γεωγραφικής και ηλικιακής άποψης (ενδεικτικά, η Μυρτώ Σαμαρά έχει γεννηθεί το 1985 και ο Νίκος Χριστοδουλάκης το 1952), με έμφαση και στη συμπερίληψη. Οι αλλαγές στην εκπροσώπηση στα ΜΜΕ, με φρέσκα πολιτικά πρόσωπα (δύο υποψήφιους ευρωβουλευτές) να αναλαμβάνουν ρόλο, είναι βασικό κομμάτι των επικοινωνιακών αλλαγών που βρίσκονται στα σκαριά για το ΠΑΣΟΚ, που θα ανακοινωθούν (μαζί με τις όποιες οργανωτικές αλλαγές) στον επόμενο τόνο.

Επί του προγράμματος, η επιλογή του Λευτέρη Καρχιμάκη έγινε στο πλαίσιο της προώθησης και μιας νεότερης γενιάς στελεχών που αναλαμβάνουν σημαίνοντα ρόλο εντός του κόμματος – ο Καρχιμάκης, στέλεχος με παπανδρεϊκές ρίζες, δείχνει και το ανακάτεμα της τράπουλας που έχει γίνει σε επίπεδο παραδοσιακών φυλών εντός του ΠΑΣΟΚ. Από άποψη ισορροπιών, μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχουν οι νέοι τομείς εργασίας που ανέλαβαν οι βουλευτές, καθώς τόσο ο Μιχάλης Κατρίνης όσο και η Νάντια Γιαννακοπούλου ανέλαβαν χαρτοφυλάκια αιχμής, στην άμυνα και στη μεταναστευτική πολιτική αντίστοιχα, ενώ κάποια από τα πρόσωπα που δεν στήριξαν τον Ανδρουλάκη, όπως η Ευαγγελία Λιακούλη, ανέλαβαν δυναμικά χαρτοφυλάκια.

Πρώτα «καρφιά» από Δούκα

Οι αλλαγές αυτής της νέας περιόδου είναι εμφανείς και από τις αποφάσεις για τα όργανα, αλλά και από τις αντιδράσεις για τις ανακοινώσεις –δείχνοντας πως τουλάχιστον μια πλευρά της τελευταίας εσωκομματικής αντιπολίτευσης, αυτή του Δούκα, που θέλει να εκπροσωπήσει το 40% του κόμματος, θα σχολιάζει από εδώ και πέρα κινήσεις με τις οποίες διαφωνεί: «Επισημαίνουμε, όμως, ότι στην τελική σύνθεση του οργάνου δεν συμπεριλαμβάνονται όλοι οι υποψήφιοι (όπως ήταν η πρόταση του Χάρη Δούκα), ώστε να αποδειχθεί η ενότητα στην πράξη. Ο στρατηγικός και πολιτικός σχεδιασμός δεν μπορεί να είναι μονοπρόσωπο όργανο και προς μία πολιτική κατεύθυνση» ανέφεραν από το περιβάλλον του δημάρχου Αθηναίων, δείχνοντας και προς την πλευρά των αρμοδιοτήτων που ανέλαβε η Αννα Διαμαντοπούλου. «Οι συνολικές επιλογές, οι αρμοδιότητες, οι δομές και οι θέσεις στο κόμμα και στη Βουλή δυστυχώς δεν αποπνέουν το αίσθημα ενότητας και δεν προωθούν τις απαραίτητες συνθέσεις και υπερβάσεις» επεσήμαναν, σημειώνοντας πως συνεχίζουν «στον δρόμο της ενότητας και της νικηφόρας πορείας του ΠΑΣΟΚ». Από την πλευρά τους, στη Χαριλάου Τρικούπη αρνήθηκαν να σχολιάσουν – στελέχη πάντως κοντά στον πρόεδρο του κόμματος έλεγαν σε συνομιλητές τους πως το ΠΑΣΟΚ έχει αφήσει πίσω του τις προεκλογικές συζητήσεις αυτού του είδους και προχωράει μπροστά με επιλογές συστράτευσης και ενότητας.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ