Μόνον το 1% του στεγαστικού αποθέματος των ακινήτων σε…

"Θησαυρό" στα ακίνητα αναζητούν οι τράπεζες

Αυτή στιγμή υπάρχουν 120.000 ενεργά καταλύματα στη βραχυχρόνια μίσθωση στη χώρα, από τα οποία το 10% είναι στην Αθήνα και αποτελεί το 1% του στεγαστικού αποθέματος, είπε ο αντιπρόεδρος της STAMA Greece, Κωνσταντίνος Κιάμος, μιλώντας στο 25 συνέδριο της Prodexpo.

Η δραστηριότητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, το 2024, όπως ανέφερε ο κ. Κιάμος, συγκεντρώνει 5 δισ. ευρώ κύκλο εργασιών και από αυτά το 1 δισ. ευρώ καταλήγει σε φορολογικά έσοδα, καθώς πλέον διαπιστώνεται πολύ μεγάλη φορολογική συμμόρφωση. Εξάλλου, πάνω από 40.000 θέσεις εργασίας σχετίζονται άμεσα με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ενώ ακόμα μεγαλύτερη είναι η έμμεση δραστηριότητα στις γειτονιές, με την παράλληλη κατανάλωση στα καφέ, στους φούρνους, στα σούπερ μάρκετ, στα εστιατόρια και γενικά στα μικρά καταστήματα.

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις σε σχέση με την αύξηση τελών στις βραχυχρόνιες μισθώσεις λειτουργούν ανασταλτικά για τους ιδιοκτήτες που επιχειρούν στον κλάδο αυτό, ενώ θα δημιουργήσει στρεβλώσεις και καταλύματα δύο ταχυτήτων και παρότι εξισώνει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις με τα ξενοδοχεία, είναι σίγουρα άδικες, είπε.

Ο κ. Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής, εκτίμησε ότι η αγορά των ακινήτων βρίσκεται σε μια άνοδο για έβδομη χρονιά, σε μονοψήφιο, μεν, ακόμα νούμερο, αλλά εν γένει υπάρχει μια αυξανόμενη ζήτηση. Όπως είπε καταγράφεται μια “ομιχλώδης” κατάσταση για να μειωθεί η στεγαστική κρίση και οι τρεις άξονες που κινήθηκε η κυβέρνηση δίνουν ανάμικτη εικόνα. Τα προγράμματα “Σπίτι μου” είναι σε θετική κατεύθυνση, αλλά δημιουργούν πρόβλημα σε ό,τι αφορά τη ζήτηση.

Πρόσθεσε, δε, ότι οι μεσίτες προσπαθούν να λειτουργούν σε μια μορφή εκλογίκευσης της αγοράς, αλλά πλέον αυτή ακολουθεί τους δικούς της ρυθμούς, καθώς υπάρχουν ακόμα και υψηλά τιμήματα που πληρώνονται. Το σοβαρό ζήτημα πλέον εντοπίζεται στις μισθώσεις, καθώς τα υψηλά ενοίκια δεν θα μπορούν να πληρώνονται από τους μισθωτές σε λίγο καιρό και αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το δει η πολιτεία.

Για ένα υπουργείο Ακινήτων που θα πρέπει να δημιουργηθεί μίλησε στη δική του εισήγηση ο κ. Γιάννης Ρεβύθης, ιδρυτής και General Manager, Revithis & Partners, και επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλά κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας, που θα μπορούσαν να ενταχθούν σε αυτό, όπως ο τουρισμός, η γη, τα ακίνητα, τη στιγμή, δε, που διαπιστώνονται διαχρονικά πάρα πολλά προβλήματα στις μεταβιβάσεις ακινήτων, στα κτηματολόγια και στα χωροταξικά σχέδια.

Σε σχέση με τη βραχυχρόνια μίσθωση, δε, τόνισε ότι το πρόσημο που έχει δημιουργηθεί είναι θετικό, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα έρχονταν στην Ελλάδα τόσοι επισκέπτες, δεν θα δημιουργούνταν νέες τοπικές οικονομίες και ως εκ τούτου, είναι κακό αυτή να βάλλεται τόσο.

Καταλήγοντας ο κ. Ρεβύθης έδωσε τη δική του εκτίμηση για την πορεία των εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, αναφέροντας ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση από καλούς πελάτες για παραθεριστικές κατοικίες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές να εκτοξευθούν στα ύψη, ειδικά σε προορισμούς όπως η Κρήτη, η Κέρκυρα και η Σαντορίνη, ενώ πρόσφατα καταγράφηκε και άνοδος σε πιο εναλλακτικούς προορισμούς όπως π.χ. η Αστυπάλαια και η Κύθνος. “Ψηφίζουν Ελλάδα οι ξένοι και κάποιοι το βλέπουν όχι μόνο σαν μια όμορφη τοποθεσία, αλλά και σαν επένδυση, σαν κέρδος, για να απολαμβάνουν ένα καλό εισόδημα” δήλωσε ο κ. Ρεβύθης.

Ο κ.Ρεβύθης αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί να δώσουν ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του κλάδου των ακινήτων και να ακούσουν τις απόψεις των φορέων του κλάδου.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ