Νέα πτώση στα τουριστικά έσοδα τον Αύγουστο

Πόσους τουρίστες περιμένουμε φέτος | Capital

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14.39

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα – μετά το φετινό Ιούλιο –  καταγράφεται πτώση στα έσοδα από τον Τουρισμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ταξιδιωτικό ισοζύγιο του Αυγούστου η μείωση των εσόδων ήταν 1,8% σε σύγκριση με πέρσι, παρά την άνοδο των αφίξεων κατά 6,6%, καθώς παρατηρήθηκε πτώση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 8,8%. 

Ειδικότερα, τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού, οι εισπράξεις υπολείπονται κατά 78 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Αύγουστο του 2023, φτάνοντας τα 4,249 δισ. ευρώ έναντι 4,328 δισ. ευρώ πέρσι.

Υπενθυμίζεται πως τον Ιούλιο που οι τουριστικές εισπράξεις ήταν επίσης μειωμένες κατά 4,2% έναντι του Ιουλίου του 2023 (4,03 δισ. ευρώ από 4,20 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους), αν και οι αφίξεις κινήθηκαν ανοδικά κατά 4,1%.

Στο οκτάμηνο πάντως οι ταξιδιωτικές εισπράξεις διατηρούν το θετικό τους πρόσημο, καθώς έφτασαν στα 15,179 δισ. ευρώ έναντι 14,703 δισ. ευρώ το οκτάμηνο του 2023. Η αύξηση φτάνει το 3,2%.

Οι επιχειρηματίες του χώρου, όπως αναφέρουν στο Capital.gr πηγές από τον κλάδο των ξενοδοχείων, πίστευαν πως η υστέρηση που είχαμε στα έσοδα του Ιουλίου πιθανόν να ήταν συγκυριακή. Όμως τα τελευταία στοιχεία του Αυγούστου προκαλούν έντονο προβληματισμό, δεδομένου πως η πτώση συντελείται στην “καρδιά” του καλοκαιριού και κατά τους παραδοσιακά δύο πιο “δυνατούς” μήνες της θερινής σεζόν για τον ελληνικό τουρισμό.

Τουριστικοί φορείς επιχειρούν να αποκωδικοποιήσουν τη μείωση των εσόδων, εκτιμώντας πως οι τάσεις των επισκεπτών δείχνουν να αλλάζουν. Όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, έχει επηρεαστεί αρνητικά το διαθέσιμο budget των τουριστών, οι οποίοι ξοδεύουν λιγότερα χρήματα για τις διακοπές τους, περιορίζοντας αισθητά τις δαπάνες για εστίαση, αλλά και την κατανάλωση εκτός των ξενοδοχειακών μονάδων. Αυτό παρατηρείται, όπως λένε οι επιχειρηματίες, ακόμη και σε επισκέπτες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου που επιλέγουν για τις διακοπές τους ακριβά καταλύματα.

Την ίδια ώρα, σημαντική μερίδα των τουριστών από το εξωτερικό επιλέγουν για τη διαμονή τους καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, περιορίζοντας συνολικά το κόστος του ταξιδιού τους, και μειώνοντας επίσης με τη σειρά τους τις δαπάνες για εστίαση, αλλά και για μεταφορές.

Παράλληλα, όπως λέει το ρεπορτάζ, παρατηρείται στροφή των τουριστών σε ταξιδιωτικά πακέτα εκτός υψηλής περιόδου, και λόγω χαμηλότερης τιμής, και λόγω λιγότερου συνωστισμού στους δημοφιλείς προορισμούς, αλλά και για να αποφύγουν τις υψηλές θερμοκρασίες. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Μάιος και ο Ιούνιος πήγαν πολύ καλά από πλευράς αφίξεων και εσόδων (οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 7,7% τον Ιούνιο του 2024 και κατά 12,2% την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2024, ενώ το Μάιο τα έσοδα ήταν πάνω κατά 6,8%), ενώ κατά τις πληροφορίες, ο Σεπτέμβριος φαίνεται να έχει πάει καλά από πλευράς εσόδων.

Τέλος, όπως σημειώνουν ξενοδόχοι, πολλοί τουρίστες προτιμούν να κάνουν περισσότερα ταξίδια με το ίδιο budget, μειώνοντας και τη διάρκεια παραμονής σε κάθε προορισμό.

Σε κάθε περίπτωση, η πτώση στον τουριστικό ταμείο έχει εγείρει πολλά ερωτηματικά για την πορεία της φετινής σεζόν και παρά το γεγονός πως στο σύνολο της χρονιάς αναμένεται να έχουμε περισσότερα έσοδα σε σύγκριση με πέρσι (20,5 δισ. ήταν τα έσοδα του 2023), έχει ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση για το τί φταίει και τι πρέπει να αλλάξει στη συνολική στρατηγική για τον τουρισμό, καθώς δεν μπορούμε να έχουμε όλο και πιο πολλούς τουρίστες που θα αφήνουν όλο και λιγότερα έσοδα στους προορισμούς που επισκέπτονται.

Πώς κινήθηκαν οι μεγάλες αγορές του εξωτερικού

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, τον Αύγουστο του 2024, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 13% και διαμορφώθηκαν στα 729,2 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 9,6% και διαμορφώθηκαν στα 331,7 εκατ. ευρώ. 

Αυξημένες κατά 18,5% ήταν οι εισπράξεις από την Ιταλία, οι οποίες έφτασαν στα 396,1 εκατ. ευρώ. Μείωση κατά 14,6% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 647,3 εκατ. ευρώ, ενώ αύξηση κατά 14,7% εμφάνισαν οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 215,9 εκατ. ευρώ.

Τον ίδιο μήνα, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία παρουσίασε αύξηση κατά 31,3% και διαμορφώθηκε σε 1.008,5 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γαλλία αυξήθηκε κατά 14,1% σε 454,0 χιλ. ταξιδιώτες. Αύξηση κατά 6,0% εμφάνισε και η ταξιδιωτική κίνηση από την Ιταλία, η οποία διαμορφώθηκε σε 553,2 χιλ. ταξιδιώτες. Αναφορικά με τις λοιπές χώρες, η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 5,3% και διαμορφώθηκε σε 870,8 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 13,7% σε 227,7 χιλ. ταξιδιώτες.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ