Οι πέντε κατηγορίες συνταξιούχων που διεκδικούν αναδρομικά

Πότε καταβάλλονται οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις μηνός...

Του Κώστα Κατίκου

Αναδρομικά συντάξεων διεκδικούν πέντε (τουλάχιστον) κατηγορίες συνταξιούχων, με ποσά που για τους περισσότερους κυμαίνονται από 410 ως 4.000 ευρώ, και για άλλους φτάνουν ως και 12.000 ευρώ. 

Καταλύτης εξελίξεων για το τι θα πληρωθεί, πότε και σε ποιους, θα είναι η απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) ίσως και εντός Νοεμβρίου. 

Οι πέντε κατηγορίες συνταξιούχων που διεκδικούν αναδρομικά είναι:

1.Συνταξιούχοι επικουρικών ταμείων με ποσά επικουρικών, άνω των 200 ευρώ ή με άθροισμα κύριων και επικουρικών άνω των 1.000 ευρώ. Διεκδικούν αναδρομικά επικουρικών συντάξεων για 11 μήνες από μειώσεις των νόμων 4051/2012 και 4093/2012 που κρίθηκαν αντισυνταγματικές  για το διάστημα Ιούνιος 2015-Μάιος 2016 από τοπ Σ.τ.Ε.

2.Συνταξιούχοι του Δημοσίου με κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ.. Διεκδικούν επιστροφές 23 μηνών από την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων που κρίθηκε αντισυνταγματική από το Ελεγκτικό Συνέδριο από Φεβρουάριο 2017 ως Δεκέμβριο 2018. 

3.Συνταξιούχοι χηρείας από το Δημόσιο μετά το 2016. Διεκδικούν κατόπιν απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναδρομικά από την καταβολή των συντάξεών τους στο 70% της αρχικής σύνταξης του θανόντος και όχι στο 760% της επανυπολογισμένης σύνταξης που ήταν χαμηλότερη.

4.Συνταξιούχοι με επικουρική σύνταξη μετά την 1/1/2015 και με επιπλέον εισφορές. Διεκδικούν αναδρομικά την προσαύξηση των επικουρικών τους συντάξεων με το ποσό που αντιστοιχεί στις επιπλέον εισφορές που κατέβαλαν ως ασφαλισμένοι τις οποίες ο ΕΦΚΑ “ξέχασε” να τις συνυπολογίσει στις συντάξεις τους, παρότι το προβλέπει οπ νόμος 4387/2016 (άρθρα 96 και 30). Σε τρία ταμεία τουλάχιστον το ΤΕΑΠΟΚΑ, της Εθνικής (ΛΕΠΕΤΕ) και της Εμπορικής (ΤΕΑΠΕΤΕ) οι προσαυξήσεις δεν καταβάλλονται στους συνταξιούχους. Το Capital.gr διαθέτει και ντοκουμέντα που ακυρώνουν κάθε περί του αντιθέτου ισχυρισμό των αρμοδίων του ΕΦΚΑ-ΕΤΕΑΕΠ/.

5.Συνταξιούχοι με λανθασμένους, ή ελλιπείς επανυπολογισμούς συντάξεων με 30 χρόνια ασφάλισης και άνω. 

Με την απόφαση του ΑΕΔ  αναμένεται ότι θα δρομολογηθεί ένα χρονοδιάγραμμα πληρωμών από την κυβέρνηση για τους περίπου 360.000 συνταξιούχους, της 1ης κατηγορίας που έχουν ήδη προσφύγει στα Πρωτοδικεία για τα αναδρομικά 11μήνου σε επικουρικές και Δώρα.

Ομοίως θα ανοίξει θέμα και για την αποκατάσταση των συνταξιούχων που είχαν τις ίδιες περικοπές αλλά δεν προσέφυγαν στα δικαστήρια. Εκτός δικαστικών αγωγών είναι σχεδόν 800.000 συνταξιούχοι οι οποίοι δικαιούνται με βάση τις αποφάσεις του Σ.τ.Ε τα ίδια ποσά με όσους άσκησαν προσφυγές. 

Τα ποσά των διεκδικήσεων είναι:

*Για τα αναδρομικά επικουρικών και Δώρων από 410 ευρώ ως 4.004 ευρώ.

*Για τα αναδρομικά από τις κρατήσεις ΕΑΣ από 500 ευρώ ως και 11.000 ευρώ.

*Για τα αναδρομικά συντάξεων χηρείας ως και 7.500 ευρώ.

*Για τα αναδρομικά από προσαύξηση επικουρικών συντάξεων από 3.000 ευρώ ως και 12.000 ευρώ.

*Για τα αναδρομικά των ελλιπών επανυπολογισμών από 2.000 ευρώ  ως και 9.000 ευρώ.

Το κόστος των αναδρομικών για όσους έχουν ενεργές διεκδικήσεις με αγωγές και αποφάσεις κυμαίνεται στα 500 εκατ. ευρώ. Αν προστεθούν και οι συνταξιούχοι χωρίς αγωγές το κόστος ξεπερνά τα 2 δις. ευρώ και θεωρείται απαγορευτικό. Αν πληρωθεί ένα εφάπαξ ποσό αποζημίωσης αντί αναδρομικών σε όσους δεν προσέφυγαν στα δικαστήρια το κόστος θα είναι περίπου στο 1 με 1,2 δις. ευρώ. Τα αναδρομικά μπορούν να πληρωθούν σε δόσεις, είτε με 500 εκατ. είτε με 1,2 δισ. ευρώ. Το σχέδιο της κυβέρνησης θα ξεδιπλωθεί μετά την απόφαση του ΑΕΔ. 

Η απόφαση του ΑΕΔ

Η προσφυγή στο ΑΕΔ έγινε από τον Άρειο Πάγο με αφορμή τη διχογνωμία που υπήρξε μεταξύ Α.Π και ΣτΕ για το αν είναι συνταγματική ή όχι η περικοπή των Δώρων για τους συνταξιούχους της Τράπεζας της Ελλάδος. 

Μέχρι να εκδοθεί η απόφαση, πάγωσε η εκδίκαση των ομαδικών αγωγών που εκκρεμούν για περίπου 360.000 στα Πρωτοδικεία.

Μετά την απόφαση του ΑΕΔ αναμένεται κύμα δικαστικών αποφάσεων για τα αναδρομικά 11μήνου των επικουρικών συντάξεων.

Η εκτίμηση για το περιεχόμενο της απόφασης είναι πως το ΑΕΔ θα αναγνωρίζει την ισχύ των αποφάσεων του Σ.τ.Ε και  δεν θα μπει στην ουσία της διαφωνίας που υπάρχει από τον Α.Π. Στην πράξη οι συνταξιούχοι που έχουν εκκρεμείς δίκες θα δικαιούνται αναδρομικά από μειώσεις επικουρικών συντάξεων και από Δώρα κύριων και επικουρικών συντάξεων.

Μόλις δημοσιευτεί η απόφαση του ΑΕΔ η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει τις επιλογές που έχει για να λύσει οριστικά την εκκρεμοδικία που έχουν οι 360.000 συνταξιούχοι αλλά και το αν θα πρέπει να δικαιωθούν με αναδρομικά άλλοι 850.000 συνταξιούχοι που έχουν τις ίδιες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις πλην όμως δεν έχουν καταθέσει προσφυγές.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ